Home Vijesti PRESSING: Nova stranica Novog lista?

PRESSING: Nova stranica Novog lista?

4674
5

novilistpanoramaPrema još nepotvrđenim, ali pouzdanim, informacijama Branko Mijić neće više biti glavni urednik Novog lista. S čela najstarijeg dnevnog lista u Hrvatskoj, kojeg je 2. siječnja 1900. godine osnovao Frano Supilo, odlazi čovjek koji je bio sluga svih režima i svih vladajućih političara. Umjesto da Novi list služi čitateljima, riječki je dnevnik služio lokalnim moćnicima. Od Slavka Linića, do Vojka Obersnela, Zlatka Komadine i Željka Jovanovića.
Stvoren je otuđeni, paralelni sustav vlasti, kojeg su podupirali ne samo Novi list, već i neki drugi riječki mediji. Slobode i demokracije nema bez slobodnih i neovisnih medija. Javnost je ta koja bi trebala otkrivati društvene anomalije, kriminal i lopovluk, a Novi list je sve to sakrivao pod tepih. Stoga nije ni čudno što je tiraža pala na najniže granice u povijesti.
Povjerenje čitatelja stječe se pisanjem istine. A ne lažima i obmanama. Kaže se da tko vlada medijima, da taj vlada i politikom, privredom i društvenim tijekovima. U Rijeci su to otuđeni centri moći, kojima je Novi list dosad bio pouzdan servis. I izvršitelj njihovih naloga. Za vrijeme vladavine Branka Mijića, mnogi, pa i potpisani autor ovih redaka, su bili šikanirani. I bilo nam je zabranjeno pisati. A sve zbog toga što se ne želimo nikome uvlačiti u guzicu.
Prerano je još reći hoće li doći do nekih značajnijih promjena u NL-u. I to stoga što je godinama vršena negativna selekcija kadrova. Oni sposobni su gurnuti na marginu, a oni koji ne znaju pisati, kao npr. izvjesna osoba unaprijeđeni su u urednika rubrike kultura. Ima urednika koji nisu napisali retka po deset i dvadeset godina. A šefuju. Vedre i oblače. I imaju najveće plaće.
Novi glavni urednik trebao bi biti Nenad Hlača. On je bio glavni i odgovorni urednik riječkog omladinskog lista Val, glavni i odgovorni urednik Karlovačkog lista, a u Novom listu je bio uspješni novinar i satiričar, urednik gradske, unutrašnjo-političke, te crne kronike. Poželimo mu sreću da Novom listu uspije vratiti bar dio stare slave.(Giancarlo KRAVAR)

Previous articleZavršen sedmi Outlook festival
Next articleMočo se vratio, Krstanović zabijao

5 COMMENTS

 1. Da N.L. je pao na niske grane, nažalost !
  Zar nije zanimljivo kako npr. Tihana Tomičić viri Komadini iz guzice i onda u javnost plasira razne zaključke koji idu u korist SDP-a.
  Mislim da pametni ljudi to ne mogu popušiti, ovce da.

  N.L. u službi politike.

 2. Vjerujem da se Mijić ne mijenja jer će NL promijeniti podaničku politiku uredništva prema SDP-u i kapitalu koji stoji iza njega, već zbog pokušaja Mijića da NL promijeni vlasnika. Inače, taj Hlača je pak garant da će NL i dalje biti servis SDP-a, sudeći po komentarima dosad.

 3. ************ je ljubavnica *********, time je ona i NL postali kordinatori Josipoviceve i SDP kampanje, direktan konflikt interesa.

  Mijic je najgore zlo koje se desilo Rijeci nakon SDP u zadnjih 50 godina, Rijeka je pod njime i SDPom postala najkoruptiranjiji grad u Hrvatskoj.

  Goebbles je bio mala bebe za Mijica.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here