Home Kolumne PRESSING: Riječka kultura čitanja

PRESSING: Riječka kultura čitanja

1126
0

U početku bijaše Riječ, kaže Biblija. Ona je najprije bila prenošena usmeno, pa zapisima na pergamentu, koje poznaju još kineska i egipatska kultura, a pravi procvat riječi nastao je u starogrčkoj i rimskoj kulturi. Knjige su potom pisane guščjim perom, a nakon svakih 20 do 30 godina su morale biti prepisivane, da bi opstale.
Izumom tiskarskog stroja 1455. godine započela je tzv. Guttenbergova era. Svega 20 godina nakon izuma prvog tiskarskog stoja u Senju je štampana prva Biblija. Danas je školovanje od prvog razreda osnovne škole, pa do doktorskog studija nezamislivo bez knjiga. One su neophodne za stjecanje i usvajanje novih znanja.
Hrvati se vole podičiti svojim jezikom i kulturom. Nastava hrvatskog nezamisliva je bez književnosti. I učenja lektire. Postoje školske knjižnice, ali se knjige posuđuju i, primjerice u Rijeci, u ograncima Gradske biblioteke. U Rijeci postoji Narodna čitaonica još od 1850. godine. Ona je i danas mjesto okupljanja i održavanja raznoraznih tribina i debata.
Rijeka je bila prvi grad u Jugoslaviji koji je imao vlastiti Bibliobus. Gradski je krenuo pred 45, a Županijski pred 10 godina. Knjige na kotačima posuđuju i oni najmlađi iz vrtića, i školarci, ali i korisnici Doma umirovljenika na Kantridi. Gradonačelnik mr. sc. Vojko Obersnel nije dao suglasnost da Grad Rijeka odobri oko 700 tisuća potrebnih kuna za nabavku novog Bibliobusa, što je potrebno jer je stari u derutnom stanju i često se kvari.
Pročelnik Gradskog odbora za kulturu Ivan Šarar je spiskao oko milijun kuna za Festival Republika koji je trajao svega tri dana, bio bez odjeka. I od njega se odustalo. Za daleko manje novca mogao se nabaviti novi Bibliobus koji bi mogao voziti sljedećih 20 godina. Gradska Biblioteka pokrenula je akciju Pogurajmo Bibliobus u svim svojim ograncima. Pozvani su ljubitelji knjige da daju dobrovoljne priloge za kupnju novog Bibliobusa. Podržimo tu hvalevrijednu akciju. Za kulturu čitanja, a ne samo gledanja televizije, surfanja Internetom i slanja poruka putem mobitela.(Giancarlo KRAVAR)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here