Vijesti

Izlicitirana Karolina: Korzo postalo Pavičićevo

Izlicitirana Karolina: Korzo postalo Pavičićevo

Unatoč tome što je ‘kralj riječkih poslovnih prostora’ Mirko Pavičić u četvrtak svom carstvu pridodao i poslovni prostor na Korzu 7, Karolina Riječka, koji je do sada koristila Magma na ukupnoj površini od 1.283 kvadrata, saga oko jednog od najatraktivnijih poslovnih prostora na Korzu će se nastaviti prigovorom na natječaj jednog od sudionika licitacije. Pavičićeva tvrtka Cultus je na gradskom natječaju izlicitirala najvišu cijenu od 30,48 eura po kvadratu, a ostalim sudionicima natječaja je preostalo da se žale na, u najmanju ruku, neobične uvjete natječaja te činjenicu da je u dva navrata dopunjavan. Također, vrlo je simptomatično da je ista osoba koja je pobijedila na natječaju i na sebe preuzela obavezu preuzimanja Magminog duga prema Gradu u iznosu od 2.595.170,88 kuna, prije samo nekoliko mjeseci Gradu vratila prostor na adresi Korzo 40 (Max Mara) zbog nemogućnosti plaćanja najamnine.


Sporni prostor na Korzu 7

Svoje nezadovoljstvo činjenicom da je gradska politika iznajmljivanja poslovnih prostora od jednog čovjeka napravila neprikosnovenog monopolista izrazila je i riječka poduzetnica Slavica Šota koja sumnja kako se natječaj ‘namjestio’ za točno određenog zakupnika te je tim povodom uputila prigovor gradonačelniku i Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja. Sporni su uvjeti natječaja kojeg je objavio Odjel za komunalni sustav – Direkcija poslovni objekti, a u kojem se od natjecatelja tražilo preuzimanje obaveze preuzimanja duga kojeg je do sada napravila Magma d.d. i koji se popeo na 2.595.170,88 kuna (do trenutku zaključivanja teksta nismo saznali jesu li u iznos uključene i kamate). Također, od natjecatelja se traži dostavljanje tri bjanko zadužnice u iznosu od milijun kuna kao sredstvo osguranja plaćanja Magminog duga te preuzimanje u radni odnos 24 djelatnika Magme d.d.

Šota smatra kako se na taj način krše zakonski propisi RH budući da sukladno odredbama Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja, onaj tko uvjetuje sklapanje ugovora prihvaćanjem od drugih ugovornih strana dodatnih obaveza koje po svojoj prirodi nisu u vezi s predmetom tih ugovora ograničava ili narušava tržišno natjecanje.

Gradonačelnik Obersnel je na naš upit da komentira prigovor ustvrdio je da Grad Rijeka kao vlasnik poslovnog prostora ima ovlaštenje sukladno članku 6. Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora odrediti uvjete davanja u zakup pojedinog poslovnog prostora. Istodobno, Obersnel tumači kako se na jedinicu lokalne samouprave ne može primijeniti Zakon o zaštiti tržišnog natjecanja koji se primjenjuje na trgovačka društva, trgovca pojedinca, obrtnika i druge pravne i fizičke osobe, koje obavljajući gospodarsku djelatnost sudjeluju u prometu robe i/ili usluga.

Odgovor od Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja bi trebao stići ovih dana.

Upitali smo gradonačelnika smatra li propustom činjenicu da su u Gradu dopustili stvaranje velikog duga kojeg sada pokušavaju prebaciti na novog zakupnika.
– Prije nego što je zakupniku dostavio otkaz ugovora o zakupu zbog neplaćanja zakupnine u kolovozu 2011. god., Grad je dostavio na naplatu bjanko zadužnice koje su bile u posjedu Grada kao sredstvo osiguranja plaćanja dužne zakupnine, koja je tada iznosila 876.182,50 kuna, no iste nisu naplaćene zbog činjenice da su svi računi ovršenika bili u blokadi prema navodu FINA-e. Nakon nemogućnosti naplate dugovanja po mjenicama i bjanko zadužnicama pokrenut je ovršni postupak za prisilnu naplatu dugovanja kao i postupak predaje i ispražnjenja poslovnog prostora. Grad Rijeka je i nakon dostavljenog otkaza ugovora o zakupu, slao račune zakupniku kao naknadu za korištenje prostora pa se iz tog razloga dugovanje povećalo za vrijeme trajanja sudskih postupaka, zaključuje Obersnel.

Odluka o davanju u zakup poslovnog prostora propisuje kako se ugovor sa zakupcem raskida nakon tri uzastopno neplaćene najamnine. U slučaju Magme radilo se o barem 4 neplaćene rate prije nego su nadležni reagirali s obzirom na činjenicu da je ukupna kvadratura spornog prostora bila 1285m2, a najamnina 19,30EUR po kvadratu.

Šota, koja je vlasnica nekoliko prostornih lokala već je godinama u sukobu s gradonačelnikom kojeg optužuje da je omogućio nelojalnu konkurenciju zakupcima koji preko ugovora o poslovnoj suradnji de facto daju gradske prostore u podnajam i tako na račun gradske imovine ostvaruju velike profite. Isto će se, smatra, dogoditi i u poslovnom prostoru na Korzu 7 kojeg će temeljem ovakvog natječaja preuzeti jedna od tvrtki ‘kralja riječkih poslovnih prostora’ Mirka Pavičića.

Na naš upit zašto se i sama nije javila na natječaj za koji smatra da će novom zakupniku donijeti unosnu zaradu, Šota odgovara da bi to vrlo rado učinila kada bi od gradonačelnika dobila garanciju da će i ostalim natjecateljima na natječaj naknadno biti omogućene prenamjene prostora.
– Pod ovim uvjetima jasno je da je prostor rezerviran za moćnog gradskog mezimca koji na taj način pokušava doći do monopola na Korzu pod krinkom navodne brige za 24 djelatnika Magme. Zašto gradonačelnik nije na isti način zbrinjavao ljude i u ostalim slučajevima u kojima su se događala iseljenja iz gradskih poslovnih prostora te zašto je uopće dopustio stvaranje tolikog duga, pita se Šota koja tvrdi kako će se na ovaj način možda naplatiti dospjeli dug ali će zbog netržišnih uvjeta natječaja biti izlicitirana preniska najamnina što će Grad Rijeku oštetiti za daljnje milijunske iznose.(rd)

Midas

View Comments (1)

1 Comment

  1. pese kan

    February 6, 2012 at 00:25

    U bilo kojoj normalnoj drzavi Obresnel i Pavicic bi bili u zatvoru!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Vijesti

Stiže pijesak iz Sahare, tko nije oprao auto, neka ga ni ne pere!

spApril 20, 2019

VIDEO: Požar u Sušačkoj Dragi, kanader nad Sušakom!

spApril 20, 2019

Autobus pun putnika izgorio na autocesti Rijeka – Zagreb!

spApril 19, 2019

Grad podijelio četiri tisuće porcija srdelica

spApril 19, 2019

Na današnji dan: Orao vraćen na gradsku uru!

spApril 19, 2019

Sud ukinuo pritvor bivšoj upravi Uljanika

spApril 18, 2019

Zbog proljetnih školskih praznika Autotrolej dodatno prorijedio vozni red!

spApril 17, 2019

Milin otac: Ne pada nam napamet novac prepustiti politici, odreknite se bijednih 5 lipa!

spApril 17, 2019

Danko Končar tužio portal Rijeka Danas, tvrdi da se zbog nas morao opravdavati državnom vrhu!

spApril 17, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.