Home Vijesti Prijedlog HDZ-a i oporbe uništit će hrvatsko gospodarstvo!

Prijedlog HDZ-a i oporbe uništit će hrvatsko gospodarstvo!

837
1

Nataša Srdoč, suosnivačica Adriatic Instituta za javnu politiku, koja je nedavno osnovala stranku Hrvatska 21. stoljeća, odgovorila je prijedlozima gospodarskih stratega HDZ-a i Kukuriku koalicije, koji traže da se dobit velikih stranih tvrtki oporezuju s 40 posto poreza.


Nataša Srdoč

‘Cilj nam je pridobiti i zadržati što veću masu stranih i domaćih investicija. Moramo stvoriti povoljno ekonomsko okruženje kako bi strani ulagači reinvestirali dobit u Hrvatskoj i na taj način otvorili nova radna mjesta i ostvarili viši ekonomski rast. Umjesto povećanja poreza, trebamo se usredotočiti na stvaranje povoljne klime za ulaganja i zapošljavanje novih ljudi. Uspostava nezavisnog sudstva i beskompromisno kažnjavanje političke korupcije omogućiti će ulagačima da se usredotoče na svoj posao i vratiti će povjerenje u sigurnost ulaganja u Hrvatskoj’, ističe predsjednica stranke Hrvatska 21. stoljeća.

Komentirajući prijedlog HDZ-ova Gorana Marića i HNS-ova Dragana Kovačevića o povećanju poreza na dobit velikim stranim kompanijama, Srdoč kaže: ‘Povećanjem poreza u Hrvatskoj otjerat ćemo strane, a i domaće ulagače u naše susjedstvo: Albaniju, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju koje sve imaju 10% poreza na dobit. Ukoliko je pak namjera da se kazni monopol, to se može učiniti visokim novčanim kaznama – poznati je primjer Europskog suda koji je odredio kaznu u iznosu of EUR 497 milijuna zbog zloupotrebe monopolističkog položaja, a zloupotreba dominantne pozicije u Njemačkoj ja kažnjena s 12.6 milijuna eura.’

Srdoč se tako zalaže za smanjenje poreznog opterećenja pojedincima, poduzetnicima i općenito privatnom sektoru, smanjenje PDV-a, smanjenje i ukidanje pojedinih parafiskalnih nameta (danas ih ima negdje oko 200), uravnoteženje proračuna kroz smanjenje državne potrošnje, smanjenje doprinosa iz plaće zaposlenika, kažnjavanje monopola novčanim kaznama, ukidanje birokratskih prepreka poslovanju, potpuno povlačenje države iz ekonomije te uspostavu nezavisnog sudstva i strogo kažnjavanje političke korupcije.

‘Privatni sektor je nosioc produktivnog zapošljavanja i ekonomskog rasta. Privatnom sektoru treba omogućiti da slobodno raste, ostvaruje profit i bez straha zapošljava nove ljude’, zaključuje Srdoč. (tportal)

1 COMMENT

  1. Horvatinčić je na Krku kupio mahom šumsko i poljoprivredno zemljište izvan planiranih turističkih zona, a za realizaciju projekta potrebno da Grad Krk i Primorsko-goranska županija, uz blagoslov Ministarstva prostornog uređenja, promijene svoje prostorne planove, piše list.

    Budući da je osigurao podršku krčkog gradonačelnika Darija Vasilića, od čije je obitelji također kupovao zemlju, Horvatinčić je imao razloga vjerovati kako će njemu prenamjena poći za rukom. A pogotovo je za to imao razloga nakon što je potpredsjednik Vlade za investicije Ivan Domagoj Milošević u Vladin katalog investicija uvrstio i Horvatinčićev projekt, iako za njega ne postoje nikakve prostorno-planske osnove.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here