Home Vijesti ‘Priznali su mi’: Novinar otkriva što su mu osuđeni Britanci u Ukrajini...

‘Priznali su mi’: Novinar otkriva što su mu osuđeni Britanci u Ukrajini rekli dok su bili na frontu

151
0

Novinar Sky Newsa Stuart Ramsey prisjetio se susreta i razgovora s Britancima koji su se borili za Ukrajinu dok su bili na prvoj crti bojišnice.

Kako je napisao, sastanak je bilo jako teško organizirati.

– Organizacija ovog susreta zahtijevala je puno truda sa svih strana, ne samo za dvojicu Britanaca kojima je bilo neugodno pojaviti se na drugačiji način od ukrajinskih kolega, napisao je, a prenosi Sky News.

Vozili smo se kroz smrznute šume po zaleđenim cestama do lokacije izvan Mariupola gdje smo se trebali sastati s ukrajinskim vojnim zapovjednikom. Ustali smo rano i rekli su nam da parkiramo u blizini trgovine i čekamo pratnju prema prvoj crti bojišnice, prisjetio se.

Nadalje navodi da su ispred prilično otrcanog i oronulog dućana grupe vojnika pile vruće šalice kave i žvakale sendviče.

Veliki čovjek se odvojio od grupe, prebacio svoj AK-47 preko ramena i prišao otvorenim vratima našeg kombija. Pozvao sam našeg domaćeg producenta da dođe i prevede. Vojnik je gurnuo glavu unutra i rekao širokim engleskim naglaskom: “Jeste li vi dečki iz Sky Newsa?”

Bio je to moj prvi susret s Aidenom Eislinom, tada se volio zvati Johnny Wood.

“To je nadimak”, rekao je.

Sky producent Dominic Van Hirden razgovarao je s Aidanom i njegovim kolegom Seanom Pinerom putem Vocapa.

Prije našeg susreta pitali su Dominica mogu li im donijeti nekoliko stvari koje ih podsjećaju na Veliku Britaniju, ali su je već napustili pa im to nisu mogli donijeti.

“Nema problema”, odgovorio je Sean.

– Kad bi mogao dobiti kobasicu možda. Dijelim to s dečkima. Ovi dečki rade iz dana u dan… pa im volim nešto dati, napisao je.

Vozili smo dalje i stigli do niza smrznutih rovova samo nekoliko stotina metara od crte na kojoj su se nalazili separatisti koje podržava Rusija.

Prišao mi je vojnik svijetle brade, žilavog i vitkog izgleda i rukovao se sa mnom, prisjetio se novinar Sky Newsa.

“Ja sam Sean”, rekao je. Podrijetlom iz Watforda i Bedfordshirea, Sean je izgledao kao dugogodišnji profesionalni vojnik, zapravo je služio u britanskoj vojsci devet godina, rekao mi je.

Dogovorili smo se da ćemo ih intervjuirati u rovovima u kojima su tada živjeli.

Tijekom razgovora obojica su stalno inzistirali da Ukrajinu smatraju svojim domom, da su njeni stanovnici i da ne planiraju otići.

Priznali su da je kontroverzno biti u marincima, elitnoj postrojbi ukrajinske vojske, koja je poput kraljevskih marinaca. No, imali su ugovore i u nekoliko su navrata ponovili da nisu strani dragovoljci ili plaćenici. To su jasno rekli za Sky News.

– Udao sam se za Ukrajinku, imam puno pravo biti ovdje, a dečki, trebalo mi je dosta vremena da se ovdje integriram. Ja sam u organiziranoj postrojbi, u vladi sam i vojnik sam po ugovoru, pa sam pokušao pobjeći od te dobrovoljačke postrojbe i milicije, rekao je Sean.

Sean je radio na području gospodarenja otpadom u Engleskoj kada je odlučio da više ne može raditi u smjenama od 16 sati.

Rekao je da u Engleskoj ima sina koji bi ga često posjećivao u Ukrajini. To mu je bila četvrta dužnost, a četvrta godina života u toj zemlji.

Za Sky News je rekao da se sa suprugom planira uključiti u volonterski rad kada mu u prosincu ove godine istekne ugovor s vojskom.

Aiden Eislin (28), koji je u to vrijeme želio u emisijama dobiti nadimak Johnny Wood, bio je na svom trećem zadatku. Rekao je da zna da ljudi misle da je lud što je odlučio zaratiti, ali da je na kraju njegov život bio u Ukrajini.

Ovdje ima kuću, zaručen je s Ukrajinkom i planirao je zasnovati obitelj, napisao je Ramsey.

– Kad sam tek došao, dečki su bili malo sumnjičavi, rekli su zašto ste ovdje? Jesi li lud?, prisjetio se.

-Ali nakon nekog vremena sam se uklopio, naučio sam jezik, i dalje govorim kao beba kad govorim ruski, ali govorim dovoljno da prenesem poruku, pa me sada dečki vole vidjeti kao svakog Ukrajinca, istaknuo je.

Osude Seana Pinere i Aidana Eislina naišle su na široku osudu javnosti, a saslušanja su odbijena.

No, to ne znači da separatistički državni čelnici koje podržava Rusija neće izvršiti kaznu – napisao je novinar Sky Newsa.

Previous articleBeba imala sreću: Upala u bunar dubok 150m, vojska ga spasila za 45 minuta (VDEO)
Next articleNevjerojatna scena: Pacijentica priključena na infuziju izašla iz kruga splitske bolnice i otišla po ćevape!?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here