Home Sport Procurila nova snimka iz VAR sobe: Što se stvarno dogodilo na utakmici...

Procurila nova snimka iz VAR sobe: Što se stvarno dogodilo na utakmici Dinamo – Rijeka?

645
0
0fab0eae 0471 45d6 9ef6 59c2ce2fbcef
VAR komunikacija na utakmici Dinamo - Rijeka

Posljednji derbi između Dinama i Rijeke donio je uzbuđenje na terenu, ali i iza kulisa, zahvaljujući novoj procuriloj snimci iz VAR sobe. Utakmica je završila golom Frana Brodića s 11 metara u 95. minuti, ali pažnju je privukla situacija u 25. minuti kada se dogodila VAR provjera.

Napadač Rijeke, Franjo Ivanović, našao se u dobroj prilici pored kaznenog prostora, no sudac je svirao prekršaj nakon što je Ivanović u trku s loptom uklizao u kontakt s vratarom Dinama, Ivanom Nevistićem. Sudac Dario Bel je dodijelio žuti karton igraču Dinama, ali nakon intervencije iz VAR sobe, odluka je promijenjena, prekršaj je poništen i lopta je dodijeljena Dinamu.

Procurila je snimka komunikacije između VAR suca i glavnog suca, gdje se jasno čuje kako VAR sudac navodi da, prema njegovom mišljenju, nije bilo prekršaja. Ključni termini u ovoj situaciji su DOGSO (Denying an Obvious Goal-Scoring Opportunity – onemogućavanje očite prilike za postizanje pogotka) i SAP (Scoring an Obvious Goal-Scoring Opportunity – stvaranje očite prilike za postizanje pogotka).

Važno je razumjeti razliku između ove dvije situacije jer su sankcije različite. U slučaju DOGSO-a, kada se radi o očitoj prilici za postizanje pogotka i kada dođe do prekršaja, sudac bi trebao dodijeliti crveni karton. S druge strane, u situaciji SAP-a, kada je riječ o obećavajućoj prilici za postizanje gola, sankcija bi bila žuti karton.

Procurila snimka iz VAR sobe bacila je novo svjetlo na situaciju s utakmice Dinamo – Rijeka i izazvala raspravu među navijačima o ispravnosti suđenja i primjeni VAR tehnologije.

 

Utakmice HNL-a možete gledati na MaxSport kanalu Hrvatskog Telekoma

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here