Home Vijesti Procurili podaci: Putin je prije Ukrajine pripremao napad na jednu drugu zemlju!

Procurili podaci: Putin je prije Ukrajine pripremao napad na jednu drugu zemlju!

276
0

Zviždač u ruskoj Federalnoj sigurnosnoj službi (FSB) podijelio je s Newsweekom pismo koje je procurilo, a u kojem se tvrdi da se Rusija “prilično ozbiljno priprema za lokalizirani vojni sukob s Japanom” u kolovozu 2021., samo nekoliko mjeseci prije nego što je umjesto toga odlučila pokrenuti potpunu invaziju na Ukrajinu.

Planovi za napad možda su bili povezani s dugogodišnjim teritorijalnim sporom koji se tiče strateški važnih Kurilskih otoka, koje je okupirala Rusija, a na koje Japan polaže pravo.

Rusija i Japan prethodno su se borili u onome što je danas poznato kao Rusko-japanski rat 1904.-1905. Rat je završio pobjedom Japanskog carstva i zadalo je ozbiljan udarac Ruskom carstvu. Sukob se vodio zbog suparničkih ekspanzionističkih ambicija u Kini i Koreji, a započeo je nakon odbijanja japanske ponude da ograniči svoje ambicije na Koreju, a da dopusti Rusiji preuzimanje teritorija u Kini. Na dan 8. veljače 1904. Japan je pokrenuo iznenadni napad na Port Arthur, područje Kine koje je bilo iznajmljeno Rusiji nakon što je prethodno bilo okupirano od strane Japana.

Rusija je odbacila rani japanski prijedlog za prekid vatre, pogrešno vjerujući da će njena nadmoćna mornarica s lakoćom poraziti Japan. Međutim, Rusija je poražena u nizu bitki koje su se vodile na kopnu i na moru. Rat je konačno završio 5. rujna 1905. potpisivanjem Ugovora iz Portsmoutha, u kojem je posredovao američki predsjednik Theodore Roosevelt. Procjenjeno je da je u njemu izgubilo život 120.000 Rusa i 86.000 Japanaca. Povjesničari kažu da je poraz Rusije u tom ratu imao dalekosežne posljedice na svijet.

“Ponižavajući poraz Rusije u rusko-japanskom ratu 1904.-1905. imao je duboke posljedice”, navodi se u radu iz 2016. objavljenom u časopisu Foreign Policy Analysis. “Na domaćem planu, ubrzao je revolucionarno nezadovoljstvo u Rusiji i poboljšan nacionalni imidž Japana kao moderne države. Na međunarodnom planu, rat je razbio dugogodišnja uvjerenja o europskoj vojnoj dominaciji, izazvao veliki gubitak prestiža za Rusiju, uklonio sve sumnje o statusu Japana kao najnovije velike sile i redefinirao ravnotežu snaga na Dalekom istoku”, dodaje se.

Znanstvenici vjeruju da je Rusko-japanski rat također “postavio pozornicu” za Prvi i Drugi svjetski rat, a neki ga nazivaju “Nultim svjetskim ratom”, prema History.Com.

Ovoga mjeseca, propagandist Kremlja Vladimir Solovjov usporedio je gubitak Rusije u Rusko-japanskom ratu s daleko novijim povlačenjem ruskih vojnika iz Hersona u Ukrajini.

Rusija je, kao dio Sovjetskog Saveza, bila među savezničkim snagama koje su porazile carski Japan i druge sile Osovine u Drugom svjetskom ratu. U kolovozu 1945., dok je američka vojska bacala atomske bombe na Japan, Sovjetski Savez je odvojeno napao područje Kine pod japanskom kontrolom i zauzeo Kurilske otoke, koji su od tada ostali u sporu.

FSB je u kolovozu 2021. deklasificirao podatke o brutalnom mučenju sovjetskih građana od strane japanskih specijalnih službi tijekom Drugog svjetskog rata.

FSB-ov zviždač sugerirao je da je ovo dio “informativne kampanje protiv Japana” koja bi se mogla koristiti za pomoć u osposobljavanju Rusa za planirani napad 2021.

Previous articleRiječi Nenada Bjelice glasno odjeknule u Srbiji: ‘Izvrijeđao nas je i bljuvao vatru. Hrvati, sramite se…’
Next articleVelški navijač umro u Kataru

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here