Home Vijesti Prodor hladnog zraka ovog vikenda!

Prodor hladnog zraka ovog vikenda!

128
0

Prodor hladnog zraka za vikend očekuje i Rimeteo. Najavljuju da bi se temperature mogle spustiti s iznadprosječno toplih u prosječne ili malo ispod prosjeka za doba godine.

Osim zahladnjenja Rimeteo očekuje da bi ipak moglo bi biti i povremenih oborina koje su, ističu, svakako i više nego potrebne gotovo cijeloj Hrvatskoj.

“Ova promjena donosi vrlo ‘školski’ primjer zimskog zahladnjenja kada se anticiklona kod Azora uzdigne prema sjeveru i time po svojoj prednjoj strani spusti hladan zrak prema središnjoj Europi, naravno uz pomoć ciklone kod Skandinavije.

Slično će se dogoditi i ovaj put, ciklona se trenutno nalazi oko Islanda, a anticiklona je smještena nad Azorskim otocima.

Već tijekom petka ciklonalni sustav će se pomaknuti nad Skandinaviju, a otvorit će se put za uzdizanje grebena anticiklone koji će pohrliti prema Grenlandskom anticiklonalnom bloku.

Lokalno izraženije oluje

Hladan zrak kojeg je ciklona ovih dana akumulirala nad sjevernim Atlantikom, započet će spuštanje u niža područja po desnom rubu anticiklone koja će se preko Irske uzdizati sve više prema Islandu.

Time će hladan zrak već početkom subote doći do sjeverne strane Alpa od kuda će se početi prelijevati po istočnom rubu prema našem području uzrokujući nestabilnu frontu koja će dodatno ojačati nailaskom nad toplo Mediteransko more pa su vjerojatno moguće lokalno izraženije oluje.

Osim bure koja će probiti odmah nakon fronte, uslijedit će stabilizacija tijekom nedjelje, no ne zadugo jer bi novih poremećaja u obliku kišnih nestabilnosti moglo biti i početkom idućeg tjedna pošto bi hladan zrak trebao probiti i sa zapadne strane Alpa što bi ponovno aktiviralo ciklone na području Genove”, piše Rimeteo.

Najavljuju detaljniju prognozu vremena u idućem tjednu, ali spominju mogućnost za slabe nestabilnosti tijekom dana u srijedu i četvrtak, koja će biti produkt Azorske anticiklone, ali i visinske ciklone.

Previous articleRuski borac u borbi dva na jedan za 22 sekunde nokautirao rivale teže od njega 226 kg
Next articleUkrajinski guverner: Rusi su ušli u Severodonjeck

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here