Home Vijesti Pusić glasala protiv Jovanovićevog zakona

Pusić glasala protiv Jovanovićevog zakona

721
0

Već drugi put u pola godine mandata Vlade Zorana Milanovića jedan je ministar glasovao protiv odluke Vlade. Prva je bila, sada već smijenjena Mirela Holy, a danas je isto napravila ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Ministar znanosti i obrazovanja Željko Jovanović Vladi je predložio izmjene i dopune Zakona o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju na način da se dosadašnje titule ‘stručni specijalist’ i ‘sveučilišni specijalist’ izjednače na način da se sve zovu ‘sveučilišni specijalist’.

Prema predbolonjskom obrazovnom sistemu nakon četiri godine studija, objasnio je Jovanović, student je s titulom sveučilišni prvostupnik mogao upisati poslijediplomski specijalistički studij nakon čega bi dobio titulu ‘sveučilišni specijalist’. No, prema bolonjskom sustavu, student nakon tri godine stručnog studija dobiva titulu ‘stručni pristupnik’, upisuje još dvije godine specijalističkog diplomskog stručnog studija i završava studij s titulom ‘stručni specijalist’.

Ministar Jovanović rekao je da se oko izjednačavanja dviju titula u ‘sveučilišni specijalist’ usuglasio s akademskom zajednicom i rektoratom te je tražio od Vlade da to prihvati. No, ministrica Vesna Pusić nije se složila:

– Ovo izjednačavanje zvanja i naziva na temelju obrazovanja u vrlo različitim institucijama, i s vrlo različitom kvalitetom, možda je malo prenaglo. Ako je moguće, ja bih predložila da se razmotri ovako jedan drastičan skok u izjednačavanju zvanja u različitim tipovima institucija – rekla je Pusić, no Jovanović nije popuštao te je ustvrdio da su se svi relevantni akteri usuglasili s predloženom odlukom. Nakon toga, umiješao se i premijer Zoran Milanović:

– Ovo nije ubačeno preko plota, prošlo je sve vladine koordinacije, i dopuštam da postoji propust, ali to je rizik da u Saboru zakon ne prođe. Ja nemam problema da se ide s amandmanima i izmjenama, ovaj zakon ionako ide u dva čitanja i imat ćemo priliku da se to mijenja. Zato molim da to podržimo.

Vesna Pusić ostala je pri svom stavu i glasovala je protiv.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here