Home Vijesti Ravnateljica učenicima zabranila stručni posjet deponijima

Ravnateljica učenicima zabranila stručni posjet deponijima

2057
2

Prije nekoliko tjedana Krizni eko stožer Marišćina je preko društvenih mreža primio upit učenika Prirodoslovne i grafičke škole koji su izrazili želju za posjetom smetlištima Viševac i Marišćina, a posebno jami Sovjak, kao odlagalištu opasnog otpada i jednoj od ekoloških crnih točaka na širem području regije.

U želji da izađu u susret ekološki osviještenima i zainteresiranim učenicima za postojeće ekološke probleme u lokalnoj zajednici u KESM-u su se obratili institucijama, zamolili ih za suradnju i dobili odobrenje za posjet od Komunalnog Društva Čistoća d.o.o. koje upravlja deponijima Viševac i Marišćina. Također su od nadležnih institucija Županije Primorsko – goranske zatražili odobrenje financiranja autobusne karte za učenike, a sve u cilju smanjenja ili anuliranja troškova koji bi inače bili na teret roditeljima učenika.

Međutim, posjeta je naprasno otkazana nakon intervencije ravnateljice škole Senije Zelić-Pavelić koja je aktiviste KESM-a optužila za iskorištavanje djece za vlastitu medijsku promociju. Odbijenica je u međuvremenu stigla i od Županije iz koje su dopisom odgovorili kako je financiranje prijevoza učenika trebala zatražiti sama škola.

Glasnogovornica Kriznog eko stožera AMrišćina Mirjana Međimorec, šokirana je raspletom događaja.
– Riječ je o Prirodoslovno grafičkoj školi u Rijeci, treći razredi, smjer ekološki tehničar, na inicijativu nekih učenika koji nas prate na društvenim mrežama i medijima zamolili su svoju prof. Irenu Sabo da bi bilo dobro i da bi voljeli vidjet kako izgledaju ti deponiji, a u školi imaju i predmet “Kontrola i zbrinjavanje otpada” i nikad nisu imali praksu na smetlištima. Profesorica je to prihvatila kao dobru ideju, a mi se kao udruga bez ikakvih skrivenih namjera obratili se institucijama, zamolili ih za suradnju i dobili odobrenje za posjet od KD Čistoća.

U međuvremenu su iz udruge KESM poslali i službeno reagiranje.
– Udruga Krizni Eko Stožer Marišćina je ekološka udruga kojoj je cilj promicanje ekološkog sustava zbrinjavanja otpada na području naše Županije, a ne medijska promocija. Da želimo medijsku promociju osnovali bi političku stranku i držali konferencije za novinstvo između ostalog o žalosnom stanju našeg obrazovnog sustava, kojeg je i ovaj slučaj vrlo dobra ilustracija, stoji u njihovom obraćanju medijima koje potpisuje Josip Katalinić koji dodaje kako je žalosno je što je učenička inicijativa za stručni posjet deponijima komunalnog i opasnog otpada u Općini Viškovo otkazana zbog potpuno nerazumljivih insinuacija

– Smatramo da je tako do daljnjeg suspendirana mogućnost da učenici na primjeru iz stvarnog života saznaju kako se pozitivna zakonska regulativa i ekološki standardi koji im se ex cathedra nabrajaju u nastavi (ne)sprovode u praksi, navodi se u današnjem reagiranju iz te udruge.(rd)

Previous articleCasting za Miss Universe Hrvatske 2013
Next article‘Nećemo dozvoliti da se na nama skupljaju politički bodovi’

2 COMMENTS

  1. Ravnateljica nas je u našoj stvarnoj muci što živimo kraj tri primitivna deponija u devastiranom i zagađenom kraju proglasila političkom strankom, da ono što radimo je politički angažman i da neće dozvolit da se djecu manipulira u političke svrhe. Pitala sam je kao Ravnateljicu škole koja ima smjer ekološkog tehničara da li je bila vidjet našto sliče smetlišta krak kojih mi živimo. Šutila je. Rekla sam da nam je jako žao što po Zakonu otpadom gospodare nesposobni političari, te smo stalno prisiljeni slušat kako se petljamo političarima u politiku. Mi bi bili najsretniji kad ti političari ne bi gospodarili našim staklom, papirom, biootpadom, plastikom jer su to vrijedne sirovine, a oni to pretvaraju u smeće i zagađuju nam okoliš i zdravlje. Za 15 dana škola će vodit djecu na deponije, bez nas. Zanima me, iako mi nismo politika, a pokušava nam se to imputirat, Ravnateljica koja je politika, koga će uzet za mentore učenicima na deponije. Ako o smetlištima ne možemo govorit mi koji smo jedini otvoreno rekli što se i kako radi sa smećem i koliko se devastira okoliš, zdravlje ljudi i uništavaju vrijedne sirovine iz otpada, onda je u svemu tome moguća manipulacija i obmanjivanje učenika.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here