Home Kolumne Referendum i dugine boje

Referendum i dugine boje

1090
0

Riječ demokracija složenica je od dviju grčkih riječi: demos što znači narod i kratein što znači vladavinu. Demokracija bi, stoga, po definiciji, trebala biti vladavina naroda, odnosno građana, a najdemokratskiji oblik vladavine naroda, što jest i civilizacijska tekovina, jest referendum.

Referendum je u Hrvatskoj uveden za vrijeme vladavine Franje Tuđmana i HDZ-a i bio je jedan od najrigidnijih u Europi. Od toga da je za samo 15 dana potrebno prikupiti 10 posto potpisa birača, do toga da važeća izlaznost bude 50 posto plus 1 građanin.

Zbog potrebe ulaska u Europsku Uniju došlo je do dobrodošle promjene na način da je za referendum na nacionalnoj razini dovoljno da bude pravovaljan i pravosnažan onako kako odluči većina izašlih na referendum. Da je bilo drugačije, Hrvatska ne bi 1. srpnja ušla u Europsku Uniju.

Povodom inicijative Udruge U ime obitelji da se u Ustav stavi odrednica da je brak zajednica muškarca i žene, došlo je do prijedloga da se nižim od Ustava Zakonom o referendumu ponovno drugačije “poslože kockice”.

Smatram to u potpunosti nepotrebnim i štetnim za demokraciju zato jer držim da je dovoljno da najviša sudbena instanca u državi, a to je Ustavni sud, ocijeni da li je referendumsko pitanje u skladu s poštivanjem temeljnih ljudskih prava ili ne, odnosno da li su ipak u pravu aktivisti duginih boja iz LGTB zajednice.

U suprotnome, ovisno o odluci Ustavnog suda, svako drugo onemogućavanje ili ograničavanje referenduma vratilo bi nas u vrijeme “tuđmanizma” i onemogućilo bilo kakav razvoj direktne demokracije koja je, za razliku od drugih zemalja, u Hrvatskoj tek u povojima…(Giancarlo KRAVAR)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here