Home Vijesti Regionalistička koalicija u 8. izbornoj jedinici?

Regionalistička koalicija u 8. izbornoj jedinici?

4403
2
Nema odluke o nastavku koalicije IDS-a sa SDP-om
milvassvorinic
Predsjednici IDS-a, PGS-a i Liste za Rijeku Boris Miletić, Darijo Vasilić i Danko Švorinić

Iako se oko definitivnog termina datuma parlamentarnih izbora još špekulira, jasno je da predizborna kombinatorika u 8. izbornoj jedinici, a koja pokriva Rijeku i Istru, ulazi u završnu fazu. Pitanje svih pitanja oko sastava koalicija na lijevom spektru političke scene je konačna odluka IDS-a o načinu izlaska na izbore. Sve je jasnije da je ljubav između SDP-a i IDS-a definitivno pukla ali je u interesu i jedne i druge strane da konačni razlaz na kraju bude što mekši. U IDS-u se boje da bi ulazak u otvoreni rat s Milanovićem mogao izazvati predizborno otvaranje pokoje istrage koje se prigodno za tu svrhu drže u ladicama nadležnih institucija. Također, SDP bi im se mogao osvetiti ubacivanjem u Sabor Damira Kajina koji se prometnuo u najžešćeg IDS-ovog kritičara u Istri. S druge strane ni SDP-u nije u interesu pretjerano zaoštravanje s IDS-om jer će im njihovi zastupnici trebati iza izbora bez obzira u kojoj kombinaciji osvojili mandate. SDP će tako najvjerojatnije koalicijsku listu zaokružiti sa Laburistima, HSU-om i HNS-om čiji kandidat jedini neće dobiti ulazno mjesto, a zauzvrat HNS-ovci neće pokazati previše entuzijazma u predizbornim aktivnostima

Kombinacija ulaska IDS-a u Josipovićevu koaliciju najvjerojatnije je otpala nakon potpisivanja sporazuma stranke Naprijed Hrvatska s Čačićevim Reformistima. U regionalnim strankama procjenjuju da takva koalicija ne bi donijela sinergijski efekt u Istri i Rijeci. Također, neprihvatljiva su im i neka imena ‘potrošenih političara’ koja se u medijima vrte oko nove koalicije poput Jadranke Kosor ili Slavka Linića. Međutim, i u ovom slučaju ne treba očekivati jasnu odbijenicu IDS-a. Umjesto predizbornog zajedničkog nastupa vjerojatnije je da će se najaviti postizborna suradnja uz mogućnost međusobne podrške u 7. i 8. izbornoj jedinici pri čemu Josipović i Čačić ne bi izlazili na izbore u 8., a regionalne stranke u 7. jedinici.

Oko svih predizbornih kombinacija u IDS-u su u tijeku unutrašnje konzultacije ali već je sada jasno da je najveći broj članova za samostalni nastup na izborima. U IDS-u tvrde da i samostalno osvajaju tri mandata ali to opovrgavaju SDP-ovi izvori koji tvrde da se prema njihovim anketama radi o sigurna dva mjesta. IDS-ov glavni problem u slučaju samostalnog nastupa je u činjenici da trenutno nemaju nacionalno prepoznatljivu osobu koja bi povukla glasove i u kvarnerskom dijelu izborne jedinice gdje su za konačni rezultat ključni glasovi u Rijeci. Na izborima 2007. tu je ulogu odradio Damir Kajin koji je sada glavni stranački neprijatelj. Iz tog razloga Istrijanima trebaju saveznici iz redova kvarnerskih regionalista te je sada najvjerojatnije sastavljanje trojne koalicije IDS-PGS-Lista za Rijeku. Matematika je prilično jasna, IDS-u za osiguravanje trećeg mandata treba barem podrška PGS-a, a uz glasove Liste za Rijeku mogao bi se ‘napasti’ i četvrti mandat. Za mandat u 8. izbornoj jedinici treba oko 12.000 glasova. PGS je prije 4 godine u savezu s umirovljenicima i Ljubom Jurčićem imao oko 11.000, a Lista za Rijeku s Akcijom mladih 4.000 glasova. Na posljednjim lokalnim izborima na razini PGŽ Lista za Rijeku je samostalno dobila oko 3.000 glasova uz odaziv glasača na razini 30 posto. Preliminarni kontakti između tri regionalne stranke idu u smjeru sastavljanja liste na kojoj bi IDS-u pripala prva 3 mjesta, PGS-u 4., dok bi 5.mjesto pripalo Listi za Rijeku uz opciju konzumiranja dijela 4. rubno ulaznog mandata budući da prolazak 5 kandidata s liste nije vjerojatan, osim u slučaju težeg brodoloma SDP-ove koalicijske liste. Glavnu prednost ovakvog regionalnog istarsko-kvarnerskog bloka u regionalnim strankama vide u mogućnosti sastavljanja beskompromisnog regionalističkog programa i jasne kampanje koja bi trebala mobilizirati regionaliste s obje strane Učke, posebno s obzirom na posljednje antiregionalističke istupe premijera Milanovića.

Na izborima će se pred biračima, ne bude li većih iznenađenja u foto finišu, od najizglednijih kombinacija najvjerojatnije pojaviti SDP-ova koalicija (SDP-HL-HSU-AHSS-HNS), regionalna koalicija (IDS-PGS-RI), HDZ-ova Domoljubna koalicija, ID predvođen Damirom Kajinom te Živi zid koji izgleda ipak neće s Akcijom mladih, a u kojoj pregovaraju o zajedničkom izlasku na izbore s MOST-om.(gk/rd)

Previous articlePotukli se Biondićevi prosvjednici, organizatori traže očitovanje Obersnela i HND-a
Next articlePRESSING: Za Dom!

2 COMMENTS

  1. Ovaj trojac cirkusantskih regionalista su stvarno “jake face”, ha, ha, ha! A što uobće nude – med i mlijeko, ha? Ili bi voljeli postati šerifi svaki u svome toru i živo im se fućka za gospodarstvo i zaposlenost, bitno je da su njihove guzice napunjene! Tko za ovakve glasuje, taj je nepismen ili glup, možda oboje. Nadajmo se barem da birači ovih likova imaju doma ogledalo!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here