Home Biznis Rekordno niska inflacija u prosincu 2008

Rekordno niska inflacija u prosincu 2008

573
0

Posljednji podaci Državnog zavoda za statistiku o kretanju potrošačkih cijena u prosincu prošle godine potvrdili su očekivanja o nastavku slabljenja inflacijskih pritisaka, smatraju analitičari Raiffeisen banke. Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju tijekom prosinca pale su 0,6 posto. Spomenuto smanjenje inflacije na mjesečnoj razini još je značajnije s obzirom da je posljednjeg mjeseca prijašnjih godina zabilježen rast potrošačkih cijena prije svega zbog sezonskih faktora.

 
Tijekom prošlogodišnjeg prosinca prevladavali su pritisci na pad cijena, pa je tako u kategorijama koje zauzimaju značajan udio u strukturi poput odjeće i obuće te troškova stanovanja i komunalnih usluga zabilježen pad cijena od 6 odnosno 0,2 posto. Međutim, u jednoj od najvažnijih kategorija, prehrani, zabilježen je rast cijena od 1,1 posto zbog rasta cijena voća i povrća. Takoder, značajan utjecaj na mjesečni pad potrošačkih cijena došao je i od smanjenja maloprodajnih cijena goriva i maziva za osobna vozila od čak 8,7 posto.

Na godišnjoj su razini potrošačke cijene ostvarile rast od 2,9 posto, što predstavlja najnižu razinu godišnje inflacije u posljednjih šesnaest mjeseci. Cijene prehrane i dalje bilježe natprosječno snažan rast od pet posto na godišnjoj razini. Također, zbog poskupljenja komunalnih usluga početkom ove godine i kategorija stanovanja i komunalnih usluga bilježi snažno povećanje cijena od 6,5 posto. Prosječna inflacija za čitavu 2008. godinu iznosila je 6,1 posto.

Prema mišljenju analitičara RBA, na početku ove godine mogli bi ponovno zabilježiti intenziviranje inflacijskih pritisaka ako se uzme u obzir rast cijena plina, cigareta te zdravstvenih usluga. Medutim, ono bi trebalo biti znatno manje izraženo no tijekom prošle godine. Razlog tome je znatno slabija domaća i inozemna potražnja te viša prošlogodišnja baza što bi trebalo rezultirati značajno sporijim rastom cijena tijekom 2009. godine, koji bi u prosjeku mogao iznositi oko 3,4 posto.

“U nešto dužem roku niske razine konkurentnosti i efikasnosti u domaćem gospodarstvu i dalje ostaju primarni problem te će oni u određenoj mjeri utjecati na generiranje inflatornih pritisaka. Također, usklađivanja administrativno utvrđenih cijena na tržišne razine te prilagodbe poreznog sustava i sustava trošarina mogle bi ostaviti značajan utjecaj na rast cijena”, zaključuju analitičari RBA.

(bankamagazine)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here