Home Vijesti RIINTERVJU: Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka, Andrej Marochini

RIINTERVJU: Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka, Andrej Marochini

105
0
Andrej Marochini (1)
Andrej Marochini

Uoči velikih promjena u gradskoj infrastrukturi i projekata od vitalnog značaja za naš grad i okolicu, razgovarali smo s direktorom Vodovoda i Kanalizacije (ViK), Andrejem Marochinijem. U ovom intervjuu saznat ćemo više o planovima za modernizaciju vodovodne mreže, održivom razvoju i konkretnim koracima koje ViK poduzima za poboljšanje kvalitete života građana Rijeke i okolnih općina.

Koje su ključne komponente projekta i koliki je ukupni kapacitet kanalizacijskih crpnih stanica koje će se izgraditi i rekonstruirati?

Europski projekt „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“ vrijedan je oko 327 milijuna eura plus PDV, što ga čini jednim od najvećih ulaganja u vodno-komunalnu infrastrukturu u povijesti Hrvatske. Odlična vijest za sve naše građane je ta što je projekt većinom sufinanciran bespovratnim europskim sredstvima, uz dodatno sufinanciranje sredstvima Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Hrvatskih voda. Sve ovo omogućuje realizaciju s minimalnim financijskim opterećenjem za lokalno stanovništvo.

Radi se o kompleksnom i složenom projektu koji je podijeljen na 8 ključnih komponenti: 7 grupa radova, u sklopu kojih se treba izgraditi 217 kilometara kanalizacije i 125 crpnih stanica s istovremenim izvođenjem radova na oko 100 kilometara javne vodoopskrbe i izgradnju novog uređaja drugog stupnja pročišćavanja otpadnih voda na lokaciji Delta u Rijeci. Potrebno je izgraditi i dodatnih 40 km vodoopskrbne mreže ali s drugim uvjetima financiranja.

Projekt se provodi na području aglomeracije Rijeka, koju čine dva grada – Rijeka i Kastav i  tri općine – Viškovo, Čavle i Jelenje. Grupe radova A, B i C provode se na području grada Rijeke, grupa radova D na Kastvu, grupa radova E na Viškovu, F na Čavlima i G na Jelenju, a dodatno su podijeljene na ukupno 114 podsustava – pojedinačnih projekata sustava odvodnje. Tako primjerice, na području grada Rijeke izvodit će se radovi u oko 200-tinjak ulica na oko 80 kilometara kanalizacije i oko 30 kilometara vodovoda.

Projekt će osigurati modernizaciju i rekonstrukciju vodno-komunalne infrastrukture te  proširenje kanalizacijske mreže koje donosi brojne prednosti: povećanje kvalitete života i standarda za sve građane, bolju zaštitu prirodnih resursa i okoliša te poticaj za daljnji gospodarski razvoj cijele Primorsko-goranske županije.

Koje su glavne koristi projekta za lokalno stanovništvo i kako će se poboljšati sustav javne odvodnje i vodoopskrbe?

Projekt „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“ donosi značajne koristi za lokalno stanovništvo. Na prvom mjestu je povećanje priključenosti na javnu kanalizaciju sa 75 % na 92 %. Ovaj iskorak omogućit će većem broju kućanstava pristup modernoj kanalizacijskoj infrastrukturi, čime će se poboljšati kvaliteta života i zdravlja stanovnika.

Povećanje priključenosti i posljedično smanjenje septičkih jama doprinijet će zaštiti nadaleko poznate riječke vode i bogatih podzemnih izvorišta te smanjenju zagađenja mora. Razna ulaganja tijekom ovog projekta, omogućit će da dva najvažnija riječka prirodna resursa, pitka i morska voda, budu zaštićeni po najstrožim europskim standardima.

Dodatno, zamjena dotrajalih dijelova vodoopskrbnog sustava smanjit će gubitke vode za oko 8 %, povećavajući učinkovitost sustava i osiguravajući stabilniju opskrbu vodom.

Kvalitetna i moderna infrastruktura za vodoopskrbu i odvodnju ključna je i za daljnji razvoj cijelog područja na kojem se projekt provodi. Tu svakako treba spomenuti i važnost projekta za daljnji razvoj turizma jer je održavanje visokih standarda u upravljanju otpadnim vodama i čistoj pitkoj vodi iznimno važno za atraktivnost turističke destinacije te doprinosi očuvanju prirodnih ljepota koje privlače turiste.

Koje konkretne mjere se  poduzimaju za osiguranje minimalnog utjecaja radova na svakodnevni život građana Rijeke i okolnih općina?

Komunalno društvo Vodovod i kanalizacija Rijeka je investitor projekta. Mi smo kao investitori projekta sklopili ugovore s izvođačima radova te tvrtkama koje su zadužene za nadzor nad izvođenjem radova. Svi mi, u zajedničkoj sinergiji, provodimo razne mjere kako bi minimizirali eventualne neugodnosti.

Tu bih na prvom mjestu istaknuo promet. Izvođač radova s kojim je ViK kao investitor sklopio ugovor ima obvezu izrade dinamičkog plana u kojem su optimalno usklađeni izgradnja i odvijanje prometa. Tako se za svaki segment radova izrađuju elaborati privremene regulacije prometa koji se dostavljaju Jedinicama lokalne samouprave na odobrenje kao preduvjet za početak radova.

Svakodnevno smo u kontaktu s izvođačima na terenu koji se suočavaju s različitim izazovima tijekom radova. Od neucrtanih instalacija, tvrde stijene, konfiguracijski zahtjevnog terena koji zahtijeva posebnu tehničku prilagodbu, do problema s radnom snagom koji je trenutno pogađa cijelu Hrvatsku odnosno EU. Naš cilj je osigurati da se radovi odvijaju u skladu s planom te da utjecaj na okolinu i građane bude minimalan. U zajedničkoj suradnji s njima, aktivno se angažiramo u prilagodbi radnih procesa kako bismo osigurali kontinuitet i kvalitetu izvođenja radova.

Jedna od čestih kritika naših korisnika odnosno stanovnika je nedostatak vidljive radne snage na gradilištu, što često proizlazi iz primjene modernih tehnologija i inovativnih pristupa koji smanjuju potrebu za velikim brojem radnika na terenu. Primjerice, upotreba novih strojeva našim izvođačima na terenu omogućava efikasno izvođenje radova s manjim brojem fizičkih radnika. Također, uzrok tome često su i ispitivanja (tlačne probe, vodonepropusnost…) koje naši izvođači radova vrše nakon završetka pojedine dionice. Jedan od primjera su tlačne probe. kada je na gradilištu dovoljan jedan radnik koji manometrom vrši provjeru tlaka u cijevima. Tlačne probe su temeljne za osiguravanje sigurnosti i funkcionalnosti sustava te mogu trajati i do tri dana.

Važno je naglasiti da trenutno nisu sva gradilišta aktivna i da ima još dosta gradilišta u pripremi. Svi mi uključeni u ovaj projekt želimo na što bolji i efikasniji način ostvariti njegovu realizaciju. Stoga, kontinuirano pratimo napredak i osiguravamo da svaki segment projekta ide prema planu. U skladu s tim, građanima stojimo na raspolaganju i kroz naš korisnički centar. Svi naši korisnici mogu se sa svojim pitanjima i sugestijama obratiti Korisničkom centru KD-a VIK d.o.o. Rijeka svakog radnog dana od 7:30 do 15:30 na telefon 051 353 222  ili elektroničkom poštom na korisnicki.centar@kdvik-rijeka.hr.

Kakve promjene u cijeni vode i komunalnih usluga mogu očekivati stanovnici Rijeke i okolnih općina nakon završetka projekta?

Korekcije cijena usluge u ovom trenutku se ne razmatraju, a projekcije će se raditi paralelno s napredovanjem radova na projektu. U svakom slučaju, naš je primarni cilj osigurati sve preduvjete kako bi opterećenje za naše korisnike bilo minimalno.

Koji je očekivani rok završetka svih radova na projektu „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka”?

Planirani završetak radova je u 2027. godini. Rijeka i riječki prsten trenutno prolaze kroz značajne transformacije koje su ključne za poboljšanje kvalitete života svih nas. Iako su privremene neugodnosti neizbježne, rezultati će biti od neprocjenjive važnosti za našu zajednicu. Želimo izraziti zahvalnost svim građanima na njihovom strpljenju i suradnji, a iskoristit ću priliku da se zahvalim cijelom timu koji je uključen u realizaciju projekta. Isto tako, ne smijem zaboraviti Grad, Hrvatske vode, Ministarstvo i sve sudionike u realizaciji ovog zahtjevnog projekta. Razumijevanje naših građana je ključno za ostvarivanje dugoročnih dobrobiti koje će koristiti ne samo nama, već i budućim generacijama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here