Home Vijesti Riječanin na otetom saudijskom brodu

Riječanin na otetom saudijskom brodu

176
0

Gusari su u vodama istočno od obale Afrike oteli saudijski supertanker na kojem se među 25 članova posade nalazi i jedan hrvatski pomorac. Kako neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija radi se o časniku palube iz okolice Rijeke. Tanker je otet 450 nautičkih milja jugoistočno od Mombase u Keniji, a riječ je o prvoj takvoj otmici na tom području. Potvrdio je to za AFP glasnogovornik 5. američke flote u Bahreinu.

Supertanker Sirius Star u vlasništvu je saudijskog naftnog diva Aramco, može ukrcati i do dva milijuna barela nafte, velik je kao tri nosaća zrakoplova, a plovi pod liberijskom zastavom. Posada se sastoji od 25 članova među kojima su državljani Hrvatske, Velike Britanije, Saudijske Arabije, Poljske i Filipina. Plovio je prema SAD-u oko Rta dobre nade.

Otmica potaknula rast cijene nafte

Vijest o otmici supertankera, velikog kao tri nosača zrakoplova, odmah je potaknula rast cijene nafte iznad 58 dolara po barelu, javlja Reuters. Glasnogovornik MVPEI-ja Mario Dragun izjavio je za Hinu kako hrvatska veleposlanstva u Velikoj Britaniji, Egiptu i Južnoafričkoj Republici ispituju navode o mogućim hrvatskim članovima posade na brodu Sirius star.

Pirati iz Somalije teško su naoružani i plove na brzim brodicama za presretanje brodova. Od početka ove godine oteli su više od 60 brodova u tome području čime su vode Roga Afrike učinili najopasnijim plovnim putem na svijetu. Otmice, koje se izvode radi otkupnina za koje su brodovlasnici već isplatili milijune dolara, izazvale su rast premija osiguranja i natjerale brodare da biraju dulje puteve između Azije i Europe.

Previous articleMladenović: Rijeka u srijedu može dobiti samo slučajno
Next articleBirokracija zakočila svirke u Palachu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here