Home Mozaik Riječanin pogriješio na pitanju o zastavama za 64.000 kuna. Znate li vi...

Riječanin pogriješio na pitanju o zastavama za 64.000 kuna. Znate li vi odgovor?

270
0

Najuspješniji u prvoj igri Najbrži prst kviza Tko želi biti milijunaš? 33-godišnji Riječanin Marin Arbani džoker “zovi” upotrijebio je na pitanju za 16.000 kuna upitavši ga na koje se more ne odnosi Inicijativa triju mora – Baltičko, Crno, Jadransko ili Sjeverno more.

“Po nekoj logici Sjeverno”, rekao je džoker. Iako nije bio posve uvjeren, Marin je donio dobru odluku i kao konačan odgovor ponudio upravo Sjeverno more jer je riječ o neformalnoj političkoj inicijativi zemalja istočne i srednje Europe, država članica Europske unije, na potezu Baltik – Jadran – Crno more.

Pitanje za 32.000 kuna odnosilo se na izumrlog arheopteriksa iz razdoblja jure. Trebalo je odgovoriti je li on predstavljao prijelazni oblik između riba i vodozemaca, vodozemaca i gmazova, gmazova i ptica ili ptica i sisavaca. Marin je imao dvojbu te je zatražio džoker “pola-pola”.

Njegovom upotrebom preostali su bili ponuđeni odgovori riba i vodozemaca te gmazova i ptica. Pteriks ga je, istaknuo je, navodio na ptice pa je točno odgovorio da je arheopteriks bio prijelazni oblik između gmazova i ptica.

No i Marin je, poput svoga prethodnika, napustio kviz ponudom netočnog odgovora uz neiskorišten džoker. Na idućem pitanju za 64.000 kuna pogađao je rekavši da se najstarijom trobojnicom smatra zastava Francuske. Ponuđene su bile i Nizozemska, Italija te Rusija. No riječ je o zastavi Nizozemske, čijim je dizajnom bila nadahnuta ruska zastava.

Nizozemska zastava nastala je 1572. godine, najstarija je to trobojnica koja se još koristi i na kojoj je narančasta pruga ustupila mjesto crvenoj sredinom 17. stoljeća. Kviz je napustio s 32.000 kuna.

Previous articleVIDEO Prekinuta utakmica Europa lige zbog divljanja navijača. Gađali su se raketama
Next articleZelensky pozvao NATO zemlje da naprave “preventivni udar” na Rusiju

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here