Home Vijesti Zelensky pozvao NATO zemlje da naprave “preventivni udar” na Rusiju

Zelensky pozvao NATO zemlje da naprave “preventivni udar” na Rusiju

266
0

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski najavio je da bi NATO trebao preventivno napasti Rusiju, kako bi se “isključila mogućnost upotrebe nuklearnog oružja od strane Rusije”. Nije precizirao misli li na preventivni nuklearni napad ili na uporabu konvencionalnog oružja.

Što bi NATO trebao učiniti? Isključiti mogućnost korištenja nuklearnog oružja od strane Rusije. Ali ono najvažnije, opet se obraćam međunarodnoj zajednici, na isti način kako su reagirali prije 24. veljače: preventivnim udarima, da Rusi skuže što će se dogoditi ako će upotrijebi [nuklearnu bombu]. U suprotnom slučaju, mogu čekati da Rusija prva udari i onda reći “oh, vi ste jednostavno takvi, sada možete raditi što želite”. Ponovno razmislite o tome kako vršiti pritisak, i redoslijed primjene mjera.

Zelenski je to izjavio putem video poziva australskom institutu Lowy, koji provodi politička i ekonomska istraživanja. Snimka je objavljena na predsjedničinom Telegram kanalu.

Dmitrij Peskov, tajnik Kremlja za medije, rekao je da bi svijet trebao obratiti pažnju na riječi Zelenskog, posebno SAD, Velika Britanija i EU. Govor predsjednika Ukrajine nazvao je “pozivom na početak svjetskog rata s nepredvidivim i monstruoznim posljedicama”.

Maria Zakaharova, glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova, rekla je da “Zapad raspiruje nuklearni rat” i nazvala Zelenskog “čudovištem u čijim bi rukama svijet mogao biti uništen”.

Tiskovni tajnik Zelenskog, Serhii Nikiforov, pojasnio je da ukrajinski predsjednik nije pozvao na nuklearni napad na Rusku Federaciju. “Predsjednik je govorio o razdoblju prije 24. veljače. Tada je trebalo primijeniti preventivne mjere kako bi se spriječilo da Rusija započne rat. Podsjetit ću da su jedine mjere o kojima se tada razgovaralo bile preventivne sankcije”, rekao je.

Previous articleRiječanin pogriješio na pitanju o zastavama za 64.000 kuna. Znate li vi odgovor?
Next articleKacusha: Zašto je poplavio art kvart Benčić? (VIDEO)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here