Home Sport Riječanka Sanda Delija probila čarobnih 100 metara dubine u ronjenju na dah!...

Riječanka Sanda Delija probila čarobnih 100 metara dubine u ronjenju na dah! (VIDEO)

516
0

Najdublja Hrvatica pomakla je jučer u Sharm el Sheiku, Egipat, osobne rekorde još dublje i postala jedna od rijetkih žena koje su zaronile preko 100 metara dubine.

Riječanka Sanda Delija nakon prošlogodišnje uspješne sezone u ronjenju na dah, koju je zaključila s osvojenom brončanom medaljom na svjetskom prvenstvu, ozbiljno je ušla u novu sezonu napornim treninzima u bazenu kao i na suhom. Naravno, ronjenje na dah je primarno morska disciplina pa je formu tempirati odlučila u karipskim morima oko otočne države Dominike zajedno sa roniocima Anom Petković, Petrom Klovarom i Vitomirem Maričićem iz kluba Ocean Rijeka na zajedničkim pripremama. Iako se Sanda zadnji čas odlučila priključiti kolegama, svakodnevnim zaronima uskoro je počela premašivati sama svoje rekorde i na kraju dosegnula čarobnu granicu od 100 metara dubine, zaronivši 101 metar za što je bilo potrebno oko 4 minute. Koliko je ovo velik uspjeh govori činjenica da je manje od 10 žena u povijesti zaronilo dublje od 100 metara.

No, Sanda Delija nije stala na tome. S priprema se direktno uputila na drugu stranu svijeta, egipatski Sharm el Sheik gdje je nastupila na Freediving World Cup natjecanju u namjeri da ostvari novi svjetski rekord, za što joj je bilo dovoljno 98 metara dubine u njenoj primarnoj disciplini – FIM. U prvom danu nastupa, Sanda je sigurno ostvarila svoj cilj i upisala se u povijest ronjenja na dah. Ovo je svakako veliki poticaj za nastavak sezone u kojoj se očekuje još dva svjetska prvenstva, gdje hrvatski predstavnici Sanda Delija, Petar Klovar i Vitomir Maričić brane titulu najuspješnije reprezentacije sa prošlog svjetskog prvenstva.

Direktno iz Egipta, Sanda Delija javlja dojmove nakon rekorda i odrađene doping kontrole:

-„Točno prije 5 godina postigla sam svoj prvi državni rekord, a danas, 15. Svibnja 2023. i moj prvi svjetski rekord!
U tih 5 godina uložena je sva moja energija i vrijeme da bi mi se san ostvario.
Mnogo je mentalnih i fizičkih treninga i priprema iza ovog zarona i izuzetno sam zadovoljna kako sam započela sezonu 2023.
Čast je biti prva žena iz Hrvatske koja je probila granicu od 100 metara dubine na treningu, odnosno postigla i AIDA svjetski dubinski rekord sa zaronom na 98 metara u trajanju od 3 minute i 58 sekundi.
Ovo je početak jednog novog poglavlja gdje će motivacija biti snovi, želja i vizija. Želim dalje pomicati svoje granice i spremna sam na sve prepreke i teškoće koje to nužno nosi sa sobom.
Nakon nekoliko pauze i odmora spremna sam za nastavak trening plana i novi ciklus priprema koje programira moj trener Vitomir Maričić, te je novi fokus na nadolazećem svjetskom prvenstvu.“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here