Home Kolumne Riječka struja za zagrebački nogomet – dvije i pol godine kasnije

Riječka struja za zagrebački nogomet – dvije i pol godine kasnije

611
0

Prije nešto više od dvije i pol godine, javnosti tada još slabo poznata građanska inicijativa Lista za Rijeku organizirala je performans ispred riječkog sjedišta HEP-a zbog krajnje netransparentnog rasipanja sredstava poreznih obveznika. Sporna su u konkretnom slučaju bila obilna sportska sponzorstva koja su se podobnima, a bez ikakvih kriterija, dijelila šakom i kapom. Reagirali su tada samo rijetki, a danas smijenjeni ravnatelj HEP-a Ivan Mravak i hrvatska Vlada, stvar su ignorirali praveći se blesavi. U međuvremenu je u javnost isplivao nevjerojatan broj afera, a materijalna šteta koju je poreznim obveznicima nanijela upravo smijenjena uprava nacionalnog distributera električne energije više se ne mjeri u milijunima nego u milijardama. Uprava HEP-a je danas napokon smijenjena ali umjesto da po hitnom postupku završi iza rešetaka, na odlasku će državni proračun olakšati za daljnjih 4,2 milijuna koliko iznosi naknada za njihove otpremnine.

image001
Aktivisti Liste za Rijeku ispred riječkog HEP-a 27.02.2009. godine

Feral 7. ožujka, 2007.

Demonstraciji građanske inicijative “Lista za Rijeku” protiv mutne samovolje javnih poduzeća i njihove navike da ulijevaju milijune kuna u klupske budžete bez jasnih kriterija, nije se pridružio nitko izuzev gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela, što znači da će se zacijelo sve nastaviti po starom, uz jednu bitnu razliku – po uzoru na HEP, ubuduće bi se financijska sadržina ovakvih sponzorstava mogla sakrivati kao “poslovna tajna”. Bolje upućeni u poslovne transakcije javnih poduzeća i velikih nogometnih klubova kažu kako HEP neće ulupati u maksimirski klub manje od pet milijuna kuna godišnje

Duga i plodna povijest ulijevanja sponzorskih milijuna iz državnih poduzeća u izabrane klubove-miljenike političke elite zabilježila je ovih dana i prve znake nečeg što bi se moglo nazvati građanskim otporom. Grupa Riječana okupljena oko građanske inicijative “Lista za Rijeku” protestirala je protiv odluke Hrvatske elektroprivrede da sponzorira zagrebački Dinamo, o čemu je 19. veljače ove godine svečano potpisan ugovor u jednom od salona stadiona u Maksimiru uz poruku kako je iznos ugovora poslovna tajna. Ovoj maloj demonstraciji protiv mutne samovolje javnih poduzeća, nije se pridružio nitko izuzev gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela koji je “Listi” dao verbalnu podršku, što znači da će se zacijelo sve nastaviti po starom, uz jednu bitnu razliku – po uzoru na HEP, ubuduće bi se financijska sadržina ovakvih sponzorstava mogla sakrivati kao “poslovna tajna”.

Reklamiranje monopola

“Kakva poslovna tajna? Pa to je isto kao da vam Vlada ili Grad Rijeka dadu novac”, komentira za Feral prvi čovjek “Liste za Rijeku” Denis Pešut, koji HEP-u najviše zamjera što novac prikupljen monopolističkim položajem na tržištu troši bez ikakva nadzora i obzira prema lokalnoj samoupravi. Sponzoriranje Dinama, nastavlja Pešut, samo je simbol upravljanja novcem koji građani plaćaju za javna dobra poput električne energije s jednog mjesta.

“Iskreno, nas puno ni ne zanima koliko je HEP dao Dinamu, odnosno Zdravku Mamiću. Da je i jedna kuna u pitanju, previše je! Nedopustiv je poslovni odnos javnog poduzeća i kluba koji je na zlu glasu po izvršavanju svojih obaveza prema državnom proračunu, ponašanju svojih čelnika i raznim drugim aferama”, poručuje predsjednik “Liste za Rijeku”, odbacujući tumačenja iz HEP-a, kako oni više nisu monopolističko poduzeće, odnosno da je tržište strujom liberalizirano, pa se i HEP mora reklamirati kao i svako drugo poduzeće, sklapajući ugovore na iznose koji su poslovna tajna. Naši sugovornici iz Rijeke, međutim, kažu kako se liberalizacija o kojoj govori Uprava državne elektroprivrede odnosi isključivo na velike potrošače struje, njih ukupno 113 u Hrvatskoj, kojima je odnedavno omogućeno da uzmu i nekog drugog dobavljača umjesto HEP-a.

“Nijedan veliki potrošač nije promijenio dobavljača, jer nema koga ni odabrati osim HEP-a, koji će još dugo biti monopolist jer prema pravilima Europske Unije, konkurenciju čini pet tvrtki sa po 20 posto tržišnog udjela”, razotkrivaju šuplju logiku državne elektroprivrede iz “Liste za Rijeku”.

Da se odgovor na pitanje zašto HEP krije detalje sponzorstva Dinamu krije upravo u iznosu na koji je ugovor potpisan, može se iščitati i iz toga da je HEP trenutno sponzor i Pule 1856 koja se također natječe u prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi, i čiji direktor Branko Bubić ne smatra visinu ugovora s HEP-om poslovnom tajnom.

Ulupani milijuni

“Potpisao sam ugovorom s HEP-om, ne sjećam se o kojem se točno sponzorskom iznosu radilo, ali mislim da nije veći od 100 tisuća kuna”, kaže direktor Pule 1856. Zanimljivo je da se HEP kao jedan od sponzora kluba pojavljuje i na internetskoj stranici varaždinskog Varteksa, no kako nam je poručio direktor tog kluba Branko Janžek, HEP nikada nije bio sponzor popularnih “krojača”.

Bolje upućeni u poslovne transakcije javnih poduzeća i velikih nogometnih klubova kažu kako HEP neće ulupati u maksimirski klub manje od pet milijuna kuna godišnje. Na to upućuju financijski pokazatelji sponzorstava drugih državnih poduzeća nogometnim klubovima, koji se, što također nešto govori o ponašanju HEP-a, ne skrivaju od javnosti. Tako se zna da je INA glavni sponzor Hajduka s milijun eura godišnje, a Croatia osiguranje Rijeke sa dva milijuna kuna. Sa istim ili sličnim iznosom državni osiguravatelj predvodi i sponzore Varteksa i Osijeka, dok je u slučaju Dinama u grupi manjih sponzora, s godišnjom darovnicom od tri i pol milijuna kuna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here