Home Mozaik Riječki Balkan Roads: Kako ‘jugićem’ obići Balkan!

Riječki Balkan Roads: Kako ‘jugićem’ obići Balkan!

852
0

U ova teška vremena za sve nas, a pogotovo za one koji se bave turizmom stiže jedna lijepa priča iz Rijeke. Filip I Ana su dvoje mladih ljudi koji su pokrenuli projekt Balkan Roads i o kojima smo svojevremeno pisali. Balkan Roads je „road trip“ na koji koji se gosti odvažuju svojim automobilom ili, „ako ćemo pravo“, iznajme jugić od Filipa i Ane te krenu u pohod na neke od 100 checkpointova diljem Balkana, od Rijeke na zapadu do Odesse na istoku pa južno do Grčke. Tzv. balkanski bermudski trokut na kojem magično nestaje novac, prosperitet i moral u politici (ako ga je ikad i bilo) kao i svaki novčić ima dvije strane pa tako sušta suprotnost navedenom čine nevjerojatne prirodne i kulturološke ljepote i raznolikosti na izrazito malom prostoru. „Čovjek može sjesti u auto i provozati se u điru od par kilometara kroz stoljetne i autohtone kulture, narječja i prirodna čudesa koja se ponekad toliko razlikuju da su više suprotnosti jedna spram druge nego sličnosti. Ipak, sve zajedno čine jednu tako harmoničnu, a opet kaotičnu cjelinu. Balkan… Šta ćeš…“ Opušteno sliježe ramenima Filip koji je zadnjih 10 godina života posvetio istraživanju tog neobičnog poluotoka, ako ga tako uopće možemo definirati. Ekipa je kroz istraživanje došla do 100 checkpointova odnosno po njima najspecifičnijih, vrijednih i otkvačenih iskustava od kojih se većina samo ovdje može naći te svako od njih naglašava posebnost mjesta gdje se odvija. Oni su podijeljeni u dvije skupine: Lokalno – tradicionalne i adrenalinske. Gost sam bira na koje će otići te za svaki uspješno položeni checkpoint može ostvariti i bodove i na kraju osvojiti i nagradu poput drona i goPro-a za buduće avanture ili balkanske košarice za nepce. Pa tako gost može vozeći se jutro provesti na zip – lineu u pazinskoj jami, navečer uči kuhati soparnik u šumi iznad Omiša, a sljedeće dane provodi učeći plesti svoje čarape u društvu starih tkalja u Sirogojnom u Srbiji ili strmoglavljujući se velikom ljuljačkom u mrkli mrak bugarskih špilja. Svako iskustvo priča svoju priču tog kraja. Baš kao i Balkan i znameniti Yugo.

Inače, Balkan Roads je projekt društva Meraki d.o.o. koje su osnovali Filip i Ana i koji su odlučili pružiti svojim klijentima bogato pustolovno iskustvo, kroz iniciranje raznovrsnih projekata. Jedan od projekata zbog kojih je postignut takav rezultat je Balkan roads, koji se želi značajno unaprijediti inovativnom aplikacijom koja će unaprijediti spomenutu uslugu u svim aspektima. Ova priča ih je 2017 godine dogurala do prvaka RH među startupovima u turizmu i u finalu europskih startupova, a otad su osvojili dva velika EU natječaja koja su im pomogla u razvoju projekta iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

To su „Inovacije novoosnovanih MSP-ova druga faza“ s projektom „-Inovativno poboljšanje u komercijalizaciji usluge društva Meraki d.o.o.“ i „Internacionalizacija poslovanja MSP-ova – Faza dva“. Dok im je internacionalizacija pružila mogućnost predstavljanja svog atraktivnog putovanja na međunarodnim sajmovima, Inovacije su im omogućile da razviju još jednu dodanu vrijednost na svoj projekt, a to je Balkan Roads aplikacija koja omogućava ne samo lakše snalaženje po bespućima Balkana i checkpointova putem interaktivne karte već i inovativno virtualno vođenje uživo. Projekt traje od 01.10.2019 – 01.11.2020 i za njega im je odobreno 402.522,35 kuna što je čak 85% bespovratnih sredstava EU fonda za regionalni razvoj od ukupne vrijednosti projekta od 509.555,71 kune. Cilj Društva je organizacija Balkan Roads-a i širenje na susjedna tržišta južne i srednje Europe. što podrazumijeva razvoj aplikacije te širenje baze podataka zanimljivosti iz područja povijesti, gastronomije i kulture lokacija na Balkanu kako bi ih se implementiralo u Balkan Roads aplikaciju…

Naime, dok gost putuje njegov vodič sjedi u uredu i putem aplikacije prati gosta u realnom vremenu i šalje mu najveće zanimljivosti i „Kratke i slatke“ informacije o mjestima, kulturama ili atrakcijama koje prolazi, a kojih inače ne bi bio svjestan pa bi ih propustio. „Kao da imate vodiča uza sebe, ali ne morate ga hraniti, trpiti u autu ili slušati kad vam se ne da. Uključite ga i isključite po želji, a uvijek imate nekoga na koga se možete osloniti i od koga možete učiti“ kaže Ana. Npr: „Vidimo da se krećeš prema Dubrovniku. Skreni desno na Pelješac prema Orebiću i stani na pogled Kapetani koje glasi kao jedan od najljepših pogleda i dobio je ime…“ Shvaćate poantu. 2020 je trebala biti godina prvog proboja, a onda je došla corona i poremetila im planove. No Filip i Ana ne odustaju. Uz svakodnevne poslove i zadatke i dalje rade na aplikaciji oko koje će se budući Balkan Roads vrtiti i koja će povezati Balkan na jedan pozitivniji i ljepši način, jer kako ekipa kaže: „Samo autohtono, lokalno i zabavno.“ Pa sretno im bilo, a čitateljima preporuka da dožive nešto novo. Jer slike izblijede, suvenire prekrije prašina, ali sjećanja, iskustva i naučene vještine ostaju zauvijek.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here