Home Mozaik Riječki komorni zbor «Val» dobitnik nagrade na 47. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova...

Riječki komorni zbor «Val» dobitnik nagrade na 47. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova u Novigradu

1219
0

Val-Novigrad 2014U organizaciji Hrvatskog sabora kulture, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske dana 18. i 19. listopada 2014. godine u Novigradu – Cittanova održan je 47. Susret hrvatskih pjevačkih zborova.

Na Susretu je tijekom dvodnevnog programa nastupilo više od 600 pjevača unutar 13 hrvatskih zborova u konkurenciji te ukupno 3 gostujuća zbora iz Poreča i Ljubljane.

Radi se o godišnjem Susretu najboljih zborova iz cijele Hrvatske koji su svoj nastup morali osigurati pobjedom na županijskim natjecanjima unutar 13 hrvatskih županija. Odabir programa, vokalno-tehnička pripremljenost i kvaliteta interpretacije bili su ključni elementi ocjenjivanja stručnih selektora među kojima se nalaze Sanja Drakulić, Tomislav Fačini, Goran Jerković, Josip Magdić, Bojan Pogrimilović, Neven Radaković, Zlatan Sindičić, Mladen Tutavac, Igor Vlajnić, Luka Vukšić. Ocjenama stručnog selektora Igora Vlajnića u svojstvu predstavnika Primorsko-goranske županije odabran je Riječki komorni zbor «Val».

Publika u Kino dvorani u Novigradu, tijekom subote i nedjelje, imala je prigodu čuti vrlo raznovrstan i zanimljiv zborski program hrvatskih i inozemnih skladatelja. Subotnje popodne obuhvatilo je natjecateljski dio koji se odvio pod stručnim uhom povjerenstva u sastavu Josip Jerković, Tomislav Fačini i Luka Vukšić, dok je nedjelja bila rezervirana za popularne obrade i zborske skladbe jazz, folklornog, pop i dr. izričaja.

Posebna nagrada stručnog povjerenstva Hrvatskog sabora kulture za iznimno oblikovan zborski zvuk ove je godine dodijeljena upravo Riječkom komornom zboru «Val» i njihovoj umjetničkoj voditeljici Doris Kovačić, prof.

Riječki komorni zbor «Val» je mješoviti zbor osnovan u rujnu 2012. godine, a broji 27 članova. Repertoar zbora većinom čine umjetničke skladbe svih stilskih razdoblja duhovnog i svjetovnog karaktera, hrvatskih i stranih skladatelja. Iako mlad po osnutku, RKZ «Val» snimio je zvučni kolaž za potrebe snimanja dokumentarnog filma, a riječkoj se publici tijekom dvogodišnjeg djelovanja predstavio samostalnim cjelovečernjim duhovnim i svjetovnim koncertima te zajedničkim prigodnim nastupima s drugim pjevačkim zborovima i klapama s područja u kojem djeluju. Zbor također sudjeluje i na brojnim manifestacijama te susretima zborova na području Primorsko – goranske županije i u inozemstvu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here