Home Vijesti Riječki nadbiskup: Moraju odgovarati i pedofili u Crkvi i oni koji su...

Riječki nadbiskup: Moraju odgovarati i pedofili u Crkvi i oni koji su im to omogućili

294
0

Riječki nadbiskup Mate Uzinić izjavio je da Katolička crkva u borbi protiv zlostavljanja treba staviti na prvo mjesto žrtvu, te da oni koji su počinili ili svojim postupcima omogućili zlostavljanje – moraju odgovarati.

Hina je zatražila nadbiskupa Uzinića, koji je i predsjednik Povjerenstva Hrvatske biskupske konferencije za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba, da prokomentira stanje u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj u povodu objave na hrvatskom jeziku obraćanja novinarke Valentine Alazraki papi Franji i predsjednicima biskupskih konferencija iz cijelog svijeta.

Ona je, prema pismu objavljenu ovih dana na portalu fratellanza.net, u Vatikanu u veljači 2019. na skupu  posvećenu zaštiti od zlostavljanja predložila Katoličkoj crkvi tri mjere.

Meksička novinarka, dugogodišnja dopisnica iz Vatikana, istaknula je tada važnost da Crkva stavi žrtve na prvo mjesto, dopusti da je savjetuju ljudi i izvan Crkve, te profesionalizira svoju komunikaciju.

Nadbiskup Uzinić rekao je Hini da podržava sva tri zaključna savjeta istaknute vatikanistice i ističe da su oni primjenjivi na cijelu Katoličku crkvu, a i šire.

“Staviti žrtve na prvo mjesto znači u prvom redu čuti ih, saslušati ih, susresti ih. Jedino ako žrtve stavimo na prvo mjesto bit ćemo vjerodostojni kada kažemo da smo odlučni iskorijeniti pošast zlostavljanja”, kaže nadbiskup Uzinić.

“Mnogi koji su doživjeli zlostavljanje kažu kako ih nitko iz Crkve nije želio čuti te su na neki način bili prisiljeni progovoriti kroz medije. Upravo su zahvaljujući novinarima brojni slučajevi izašli na vidjelo jer je to bio jedini način da se glas žrtava čuje, da se pokrenu istrage, da se ohrabre drugi da progovore te da se spriječe daljnja zlostavljanja”, dodaje.

Predsjednik Povjerenstva također napominje da oni koji su počinili zlostavljanje i oni koji su svojim postupcima omogućili da se zlostavljanje dogodi moraju odgovarati za svoje postupke.

“Potrebno je preuzeti odgovornost“, kaže mons. Uzinić.

Previous articleJon Jones se nakon tri godine vratio u UFC spektakularnom pobjedom i prozvao Miočića
Next articleWine EnoGASTRO VIP Event u Rijeci uspješno započeo svoje sedmo izdanje

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here