Home Vijesti Riječki studenti prihvatili učenje putem mobitela

Riječki studenti prihvatili učenje putem mobitela

1368
0

Predstavljanjem rezultata projekta »Mobile Game – Based Learning (mGBL) – Učenje putem mobilnih uređaja« na Pomorskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci jučer je službeno okončan trogodišnji projekt u koji je Europska komisija uložila 2,4 milijuna eura. Jedan od osnovnih ciljeva projekta je poboljšanje djelotvornosti i efikasnosti učenja kod ciljanih skupina mladih ljudi razvojnim i inovativnim modelima učenja temeljene na mobilnim igrama, a rezultat trogodišnjeg rada na mGBL-u krajem prošle akademske godine bila je organizacija prvog polaganja ispita putem mobitela. Takav način ispitivanja znanja studenata prema riječima prodekana Pomorskog fakulteta prof. dr. Dragana Čišića polučio je izvrsne rezultate.

– Više od 75 posto studenata pokazalo je zadovoljstvo takvom metodologijom ispitivanja. Krajem godine projekt će biti svima dostupan i tko god bude želio moći će primjenjivati takav način ispitivanja. Do sada su mnoge zemlje pokazale interes. Javili su nam se profesori iz Japana, Španjolske i Austrije, a i naš fakultet ima namjeru dalje provoditi mGBL, najavljuje prof. dr. Čišić.

Iako je rad na mGBL-u jučer službeno okončan Pomorski je fakultet već krenuo u novi projekt, a riječ je o stvaranju regionalnog pomorskog klastera. Riječ je o prvom hrvatskom projektu koji je zaživio u sklopu 7. Okvirnog program za istraživanje i tehnološki razvoj Europske unije. Vrijednost projekta je 1,5 milijuna eura, a cilj je regionalno povezivanje Italije, Slovenije i Hrvatske u pomorski klaster te stvaranje znanstvene strukture koja će gospodarstvo voditi prema inovacijama i novim znanjima. Uz riječki Pomorski fakultet partneri na projektu su tršćanski Area Science Park, hrvatska tvrtka Teri-Crotek, koparska luka, Fakultet za pomorstvo iz Portoroža i slovenska Javna agencija za tehnologiju TIA, kao i regionalna razvojna agencija Porin. U sklopu projekta već je napravljena analiza o tome koliko pomorska industrija doprinosi gospodarstvu Primorsko-goranske županije, a prema riječima prof. dr. Čišića dobiveni rezultati pokazuju da jedan zaposleni u brodogradnji godišnje izveze četrdeset tisuća eura, dok u luci taj izvoz po zaposlenom iznosi 35 tisuća eura. (novi list)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here