Home Vijesti Rijeka dobila recesijski proračun

Rijeka dobila recesijski proračun

1001
0

Gradsko vijeće usvojilo je proračun Grada Rijeke u 2010. godini u iznosu od 867,9 milijuna kuna. Predstavljajući prijedlog proračuna, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je kako je proračun planiran oprezno – Značajke proračuna su smanjenje rashoda za zaposlene za 5% i materijalnih rashoda za 6,3%, uz istodobno povećanje naknada građanima i kućanstvima za 3%. Proračun za 2010. godinu karakterizira i činjenica što je čak 30% proračuna, odnosno 250,1 milijuna kuna, namijenjeno kapitalnim investicijama, istaknuo je Obersnel.

U ime kluba vijećnika HDZ-a Vesna Buterin istaknula je kako proračun smatraju nerealnim, nerazvojnim i nepoduzetničkim, naglasivši kako bi ga realno trebalo umanjiti za dodatnih 50 milijuna kuna. Naglasila je kako sredstva nisu strateški dobro raspoređena, budući da priprema kapitalnih projekata predugo traje i preskupa je, pa je tako u Autobusni kolodvor do sada uloženo 52 milijuna kuna, a u Gomilu 6,8 milijuna kuna, a građani od tih projekata još uvijek nemaju koristi.

gvproracun2
Foto: rijeka.hr

U ime kluba PGS-a Nikola Ivaniš istaknuo je kako neće glasati za proračun, jer se u proračunu nedovoljno polaže pažnja na stvaranje uvjeta za obnovu gospodarstva i industrije, ujedno ocijenivši kako je za Grad Rijeku bazen za skokove u vodu, koji se trenutno gradi na Kantridi, nepotreban i preskup.

Danko Švorinić (Lista za Rijeku) ocijenio je kako nedostaje sveobuhvatnija analiza ušteda i efikasnosti gradske uprave te je procijenio kako bi se mogli smanjiti troškovi komunalnih društava poput Autotroleja, kojeg grad godišnje subvencionira s 28 milijuna kuna.
– Bojim se da kriza se i na razini države i na razini lokalne samouprave shvatila kao vanjska nepogoda koju treba prespavati u očekivanju nekih boljih vremena unatoč činjenici da je jedan od glavnih generatora krize upravo izrazito skupa i neučinkovita država i lokalna samouprava, istaknuo je Švorinić zamjerivši nedostatak vizije i smjera bez pokušaja pronalaska konsenzusa o ključnim razvojnim iskoracima Rijeke i regije
– Fraza urbani turizam je danas zamijenjena kongresnim, a istovremeno su prvo država pa grad i na kraju županija digli ruke od riječkog aerodroma i sve to u uvjetima u kojima će aerodromi koji ne ispune potrebne infrastrukturne zahvate izgubiti međunarodni status, a kongresni turisti valjda dolaziti na biciklima.

Odgovarajući na primjedbe oporbe, gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako svi objekti, da bi bili u funkciji građana i vraćali sredstva u proračun moraju biti dobro pripremljeni, u prvom redu riješeni svi imovinsko-pravni problemi, na što često utječe i složen postupak izvlaštenja. Gradonačelnik je istaknuo kako se slaže s prijedlogom novih pedagoških standarda, no smatra kako bi njihovu primjenu nadležni ministar zbog prevelikih izdvajanja morao odgoditi. Naglasio je kako se Autotrojel mora subvencionirati ako želimo građanima dostupan javni gradski prijevoz te napomenuo kako će bazen za skokove u vodu dodatno povećati standard bavljenja vodenim sportovima i rekreaciju Riječana. 

Za proračun su na kraju glasali vijećnici iz kluba SDP-HNS-HSLS-HSS-ARS-SDA-HSU, protiv su bili HDZ-ovci dok su PGS-ovci i Lista za Rijeku bili suzdržani. (rd)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here