Home Vijesti Rijeka iščekuje povratak svoje povijesne zastave

Rijeka iščekuje povratak svoje povijesne zastave

743
0
foto: La voce del popolo

Povijesna pogreška, nepravda, zloupotreba. Bez obzira kako to neko želi nazvati, riječka zastava ostaje simbol, kao i sastavni dio identiteta Rijeke, piše La voce del popolo. I nije slučajno što će se o pitanju njezinog ponovnog uvođenja u upotrebu ponovno raspravljati u srijedu, 27. svibnja, na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća. Ne kao službena, već svečana zastava koja će se u određenim prilikama koristiti zajedno sa službenom. Ovaj put se želi ići korak po korak. Više nego razumljivo u svjetlu zalupljenih vrata Ministarstva uprave, koje je oduvijek nesklono riječkom simbolu. Međutim, nema sumnje da će se prije ili kasnije ponovno vratiti na odlučivanje kako bismo povijesnu zastavu učinili službenom zastavom. Za sada je bolje napraviti jedan korak u pravom smjeru.

U materijalima prijedloga koje je u ime Kluba Liste za Rijeku potpisao predsjednik Kluba Zvonimir Peranić, najprije se govori o dugoj i problematičnoj povijesti zastave, od prvog pojavljivanja tijekom revolucionarnih gibanja koji su potresli Europu 1848/49. preko odobrenja službenika mađarske uprave koji se dogodio 18. studenoga 1870., pa do njezinog nestanka nakon ulaska partizana u grad krajem Drugog svjetskog rata. Uslijedili su uzaludni pokušaji njezine obnove koji traju već 30 godina.
Predlaže se da bude trajno izložena na stendarcu u središtu trga Riječke rezolucije, na Vijećnici i u Uredu gradonačelnika. Što se tiče obljetnica, predlaže se sticanje na državne blagdane i na svečane dane koje grad obilježava. U tim bi slučajevima gradonačelnik trebao odrediti na kojim mjestima.

U međuvremenu, od 11. veljače do 11. ožujka održan je krug javnih savjetovanja u vezi s nacrtom, na kojima je primljeno desetak prijedloga za promjene, ideje i prijedloge. Među njima je gradsko vijeće talijanske manjine također izrazilo potporu.
“Osjećali smo se obveznima podržati ga jer je to prijedlog koji prepoznaje povijest Rijeke, koja ima nekoliko aspekata, a ne samo jednu boju”, naglašava predsjednica manjinskog tijela Irene Mestrovich. Sve što pripada povijesnoj prošlosti Rijeke i koje se tek treba oporaviti i prepoznati, vrlo je važno jer gradu daje identitet. Identitet koji su iz povijesti istrgnuti nekoliko puta različitim režimima koji su uslijedili, od fašističkog do jugoslavenskog. Ponavljam, identitet Rijeke – Fiume nije jedan, već višestruk, tako da je jasno da se naše Vijeće izrazilo u prilog ovom povijesnom oporavku “.

Lucio Slama, aktivni član Liste za Rijeku godinama se bavi borbom za obnovu povijesne riječke zastave. U stvari, i on se pridružio javnoj raspravi rekavši da podržava taj prijedlog, ali podvlačeći potrebu da se ide do kraja u smjeru da to u budućnosti postane i službena zastava.
“Napokon, netko je shvatio važnost vraćanja riječkog identiteta, na što smo svi ponosni – primjećuje glumac talijanske drame.” Već nekoliko godina ulažu se napori da se trobojnica obnovi kao službena zastava. Nažalost, hrvatska vlada i dalje to odbacuje tvrdeći da gradske zastave po zakonu ne mogu imati tri boje. S druge strane, itekako nam je poznato da u cijeloj Hrvatskoj postoji nekoliko općina koje koriste trobojne zastave. U prošlosti smo već uspjeli donijeti drevni grb Leopolda s dvoglavim orlom u središte gradskog grba, zatim se dvoglavi orao vratio na vrh građanske ure i sada se iskreno nadam da je pravo vrijeme da to učinimo i sa zastavom, prvo svečanom, a zatim i službenom.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here