Home Vijesti Rijeka kao Napulj?

Rijeka kao Napulj?

1355
0

Općina Viškovo morala bi na prvoj idućoj sjednici Općinskog vijeća donijeti odluku o izdavanju suglasnosti na povećanje kapaciteta deponija Viševac, a ako to, unatoč očekivanjima, ne učini, tražit će se nove lokacije za odlaganje otpada. Zaključak je to dvosatnog sastanka koji je iza zatvorenih vrata na inicijativu riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, a uz podršku državnog tajnika u Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog planiranja Nikole Ružinskog održan jučer u Općini Viškovo, piše današnji Novi list. Obersnel je pokušao uvjeriti viškovske vijećnike da je odlaganje otpada na ionako pretrpanom Viševcu itekako nužno i to sve dok ne proradi nova Centralna zona za gospodarenje otpadom Marišćina, što se u najoptimističnijem scenariju očekuje tek za tri godine.
– Ovaj sastanak je održan kako bismo državni tajnik Ružinski i ja osobno prezentirali viškovskim vijećnicima projekt sanacije Viševca, kao i rješenje za period do otvaranja Marišćine, kazao je Obersnel, dodavši da se problem daljnjeg odlaganja otpada na Viševcu, koji trenutno koči Općina Viškovo kao većinski vlasnik zemljišta, hitno mora riješiti.

Drugo rješenje

– Ako viškovski vijećnici ne daju suglasnost za povećanje kapaciteta Viševca, tražit ćemo drugo rješenje koje će podrazumijevati odvoženje otpada na neke nove lokacije u Hrvatskoj ili izvan naše zemlje, kazao je Obersnel, ne precizirajući pritom o kojim je lokacijama riječ.
Državni tajnik Nikola Ružinski je naglasio da je on došao na Viškovo kako bi dao doprinos u rješevanju problema sanacije Viševca.
– Utvrđeno je da još postoji dovoljno volumena za odlaganje otpada na Viševcu do otvaranja CZGO Marišćina, kazao je Ružinski. Naglasio je da se ne radi o novim površinama za odlaganje otpada, odnosno o širenju, već o pravilnom odlaganju otpada na Viševcu. Vjeruje da će viškovski vijećnici na idućoj sjednici Vijeća promijeniti svoju odluku te da će po davanju suglasnosti za povećanje kapaciteta Viševca, konačno krenuti i njegova sanacija.

Na pitanje da li to znači da se sanacija do sada nije provodila, iako su iz KD Čistoća i Grada Rijeke redovno stizale informacije da sanacija ide svojim tijekom, Ružinski je odgovorio da će prava sanacija krenuti tek po donošenju odluke o povećanju kapaciteta te da je resorno ministrstvo osiguralo sva potrebna sredstva u tu svrhu.

Vijećnici »tvrdi«

Međutim, ako je vjerovati viškovskom načelniku Goranu Petrcu, Općina Viškovo neće promijeniti svoju odluku glede povećanja kapaciteta Viševca.
– Vijećnici se ne slažu da se otpad i dalje odlaže na Viševcu, suglasnost nisu dali te Općinsko vijeće o tome više nema namjeru odlučivati, kratko je kazao Petrc.
Nešto rječitiji po tom pitanju bili su viškovski HDZ-ovci koji su demantirali neslužbene informacije o »brifingu« s Ružinskim i promjenu svoje odluke na idućoj sjednici Vijeća.
– Gradonačelnik Vojko Obersnel očigledno je došao u krizu te je dovođenjem visokog državnog dužnosnika pokušao utjecati na vijećnike da promijene svoju odluku, kazao je Željko Plazonić, predsjednik viškovskog HDZ-a te ujedno i vijećnik. Dodao je da je sigurno da HDZ-ovci svoj stav neće promijeniti, odnosno da ne postoje nikakve šanse da glasuju za povećanje kapaciteta Viševca.

Zaobilaznica uvjet

– Oni su nama cijelo vrijeme pričali o sanaciji, kao da mi ne znamo o čemu se tu radi. Također, sada su se tek sjetili postaviti pitanje što će biti dalje, odnosno gdje će se odlagati smeće, a za to je sada kasno, kazao je Plazonić, dodavši da na sastanku nitko od nadležnih nije htio preuzeti odgovornost za nastali problem.
Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Luka Matanić istaknuo je da u priči oko Marišćine nitko nije spomenuo gradnju obilaznice, što je uvjet za otvaranje novog deponija, a koja se još uvijek nije počela graditi.
– U ugovoru o sanaciji Viševca piše da će ona biti gotova do konca 2009. godine, i mi na tome inzistiramo, kazao je Matanić.
Svoje mišljenje na idućoj sjednici Vijeća neće promijeniti niti Veljko Bezjak, predsjednik Građanske udruge Smokavrijska lista, koji je kazao da je ovakvo »ispiranje mozga« i očekivao. (foto: novi list)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here