Vijesti

Rijeka najnapredniji digitalni grad u Hrvatskoj

Rijeka najnapredniji digitalni grad u Hrvatskoj

Iako sve više gradova postupno digitalizira svoje poslovanje i ulaže u’smart-city’ rješenja, a nekoliko najnaprednijih ima razvijene i cjelovite strategije pametnog grada te su već gotovo u potpunosti prešli na digitalno poslovanje, generalno gledajući – hrvatski su gradovi tek u ranom stadiju digitalne tranzicije, jednako kao što je i Hrvatska kao država po digitalnojspremnosti društva i gospodarstva na samom začelju Europe.

Kako bi stekli elementarni uvid u stanje digitaliziranosti usluga ikomunikacije gradskih uprava s građanima, stručnjaci iz Apsolona, konzultantske tvrtke specijalizirane i za unaprjeđenjedigitalnog poslovanja, napravili su prvu veliku studiju digitalne spremnosti 20 najvećih hrvatskih gradova. “Ova je studija”, kaže voditeljica projekta i direktorica za pametnu upravu u Apsolonu IvanaNovoselec, “podloga za daljnji razvoj istraživačkih alata i metodologijekojom bi se na godišnjoj razini pratio razvoj i napredak gradova”.

U kategoriji većih gradova Rijeka iZagreb značajno odskaču od Splita i Osijeka u svim elementima digitalizacijeodnosa uprave prema građanima koje smo analizirali u istraživanju. Rijeka seističe kao pobjednik pred Zagrebom, iako su u mnogim kategorijama razlike malene. Rijeku kao najnapredniji grad u Hrvatskoj u odnosu na digitalizaciju karakterizira osobito naglasak na otvorenosti i komunikaciji s građanima. Njezina uprava orijentirana je na preglednu i jasnu komunikaciju (npr. vrlo jasan centraliziran pristupe-Uslugama s dobro organiziranim pristupom uslugama i obrascima), otvorenost iparticipativnost upravljanja (najveći broj setova otvorenih podataka,kvalitetni alati za vizualizaciju i participativno budžetiranje). Grad Zagreb ističe se u kategorijama koje se odnose na kvalitetna tehnološka rješenja i integraciju s naprednimsustavima, pa je osobito dobar primjer u pronalaženju funkcionalnih modelaonline interakcije o servisnim pitanjima (npr. mobilne aplikacije, chatovi isl. za brzu interakciju u rješavanju servisnih pitanja). Grad Osijek prati ih u odnosu na digitalizaciju usluga i rad naotvaranju podataka te integracije aplikativnih rješenja u rad uprave (nrp. “Izido potpore”, aplikacija za pronalaženje izvora financiranja za gospodarskesubjekte). Split u odnosu na digitalizaciju svojih usluga i interakcije s građanima zaostaje za ostalim trima velikim gradovima, iako je iz organizacije sadržaja na internetskoj stranici vidljiva svijest o tome da je razvoj e-usluga značajan element kvalitete gradske uprave te su postavljeni temelji na kojima grad treba dalje raditi.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Jedna osoba poginula, dvije ozlijeđene u prometnoj nesreći na Zametu

spMay 23, 2019

Dvije osobe ozlijeđene u prometnoj nesreći na cesti Vežica – Orehovica

spMay 22, 2019

Opsadno stanje u centru, dio maturanata se ‘proslavio’ ustaškim pjesmama

spMay 22, 2019

Lista za Rijeku predstavila mjere za ljepši i sigurniji grad

spMay 21, 2019

Kamion izgorio kod Drage

spMay 21, 2019

17-godišnjak jurio centrom, bježao policiji pa izazvao prometnu nesreću

spMay 20, 2019

Lančani sudar na autocesti A6 u pravcu Rijeke

spMay 20, 2019

Spitzenkandidat socijaldemokrata posjetio Rijeku

spMay 19, 2019

Politico: HDZ 5, SDP 3, ŽZ 1, Amst 1, Most 1

spMay 19, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.