Home Vijesti Rijeka računa na koparske kontejnere

Rijeka računa na koparske kontejnere

2605
0

Luka Rijeka pregovara s predstavnicima vodećih globalnih kontejnerskih grupa koje nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju žele prebaciti poslovanje iz slovenske Luke Koper u najveću hrvatsku luku. Potvrdio je to Poslovnom dnevniku Vedran Devčić, predsjednik Uprave Luke Rijeka, istaknuvši kako su pregovori gotovo pri kraju i kako će taj posao predstavljati početak primata Luke Rijeka u sjevernom Jadranu.

“Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju iduće godine Luka Rijeka će zbog svog strateškog položaja te željezničke povezanosti sa srednjom Europom postati konkurentnija od Kopra”, optimističan je Devčić, koji zasad ne želi prognozirati koliki rast Luka očekuja 2013. godine, niti precizirati o kojim je operaterima riječ. Da u Luci Rijeka misle ozbiljno, spremni su potkrijepiti i financijskim pokazateljima. U lučku i prometnu infrastrukturu ulaže se, kažu, čak 350 milijuna eura. Gradnja novoga kontejnerskog terminala na Brajdici stajala je oko 190 milijuna eura, a već je potpisan ugovor o gradnji novog terminala na Zagrebačkoj obali vrijednog 71 milijun eura. Privatni operater Adriatic Gate Container Terminal Brajdicu će opremiti tehnologijom i dizalicama vrijednima 75 milijuna eura u idućih pet godina, dok Hrvatske željeznice u novi kolodvor na Brajdici, čija se gradnja očekuje dogodine, ulažu oko 13 milijuna eura kredita. Osim novog terminala, glavna prednost Luke Rijeka pred ostalim sjevernojadranskim lukama je i dubina mora. Novi terminal na Brajdici dubok je 14 metara, dok će budući terminal na Zagrebačkoj obali biti dubok od 18 do 20 metara.

“Takve dubine nema nitko na Jadranu”, ističe Pavao Komadina, profesor na Pomorskom fakultetu u Rijeci i član Nadzornoga odbora Luke Rijeka, dodavši kako veće dubine omogućuju ulazak najvećih kontejnerskih brodova, koje nijedna sjevernojadranska luka zasad ne može primiti. No, to nije jedina prednost Luke Rijeka. Slovenska je strana, naime, propustila na vrijeme sagraditi drugi kolosijek od Divače do Kopra, pa je u tamošnjoj javnosti već dugo prisutna bojazan kako će zbog sporosti kojom se u Ljubljani donose ključne infrastrukturne odluke Rijeka ulaskom Hrvatske u EU više profitirati. Nenad Kojić, direktor Crokombija, tvrtke za cestovni i željeznički prijevoz kontejnera, tvrdi da je Kopar imao bolju startnu poziciju zbog ulaska Slovenije u Europsku uniju. Naime, sav teret koji iz Rijeke ulazi u EU mora se cariniti u roku od sedam dana jer Hrvatska nije dio Unije. Teret koji je pak u EU ušao preko Slovenije imao je odgodu plaćanja od 45 dana.

“Kada je riječ o golemim količinama robe koja se dovozi tankerima u luke, operateri su zaključili da im takva praksa nije primamljiva, pa je Hrvatska, odnosno Luka Rijeka, ispala iz igre”, istaknuo je Kojić, koji također svjedoči sve većim brojem upita za prijevoz tereta iz riječke luke od idućeg ljeta. Kaže kako je cijena vlaka iz Rijeke do Budimpešte i do 30 posto jeftinija nego iz Kopra do glavnoga mađarskog grada. Trasa preko Hrvatske usto je 14 sati kraća. “Nadamo se da će se uskoro promijeniti omjeri prema kojima iz Kopra do Budimpešte tjedno vozi i do 12 kontejnerskih vlakova, a iz Rijeke samo dva-tri zalutala kontejnera, a ne vlaka”, zaključuje Kojić.(poslovni.hr)

Previous articleFOTO: Ministar tuži Bandića, mi ćemo tužiti Obersnela!
Next articleSlavko Linić stoji iza odluke suda koja Todoriću u džepu ostavlja 790 milijuna kuna?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here