Home Mozaik ‘Rijeka, sjećamo se – Fiume, ricordi’ na Korzu

‘Rijeka, sjećamo se – Fiume, ricordi’ na Korzu

1547
0
foto: rijeka.hr
foto: rijeka.hr
foto: rijeka.hr

Na Korzu je od 27. travnja do 10. svibnja na 25 postamenata postavljena izložba “Rijeka, sjećamo se” – Fotografski vremeplov, 1945.- 1947., s fotografijama iz fundusa Muzeja grada Rijeke koja govori o dramatičnim trenutcima zadnjih dana rata, oslobođenju Rijeke te danima neposredno nakon oslobođenja 1945./46.godine. Riječ je ukupno 50 fotografija, od kojih su dio snimili amateri, učesnici rata, a dio profesionalni fotografi.

Otvorenje izložbe Rijeka sjećamo se Rastko Schwalba Vojko Obersnel Dinko Tamarut U povodu sedamdesete obljetnice oslobođenja Rijeke u Drugome svjetskom ratu Muzej grada Rijeke, Grad Rijeka, UABA grada Rijeke i SABA PGŽ priredili su izložbu „Rijeka, sjećamo se”. Riječ je o izložbi koja se dijelom temelji na već viđenim fotografijama prikupljenim za izložbu autora Mladena Grgurića, koja je prije sedam godina bila postavljena u Muzeju grada Rijeke i koju je pratila istoimena monografija.

Bitka za Rijeku okončana je 3. svibnja 1945. nakon što su borci 19. divizije 4. armije JA slomili posljednji otpor njemačkih postrojbi. Zbog gospodarskog i vojnostrateškog značenja Rijeka i Sušak pretrpjeli su u Drugome svjetskom ratu velika ljudska stradanja i materijalna razaranja. Kako b i onesposobili njemačke snage, anglo-američki zrakoplovi su od siječnja 1944.do travnja 1945. tridesetak puta bombardirali Rijeku. Uništena su mnogobrojna industrijska postrojenja i pojedine gradske četvrti. Povlačeći se pred jedinicama 4. armije JA, Izložba Rijeka, sjećamo se postavljena u povodu 70. godišnjice oslobođenja Rijeke u Drugom svjetskom ratu.Nijemci su porušili sve mostove između Rijeke i Sušaka, minirali infrastrukturne i gospodarske objekte, sušačku i riječku luku. Razorena je glavnina lučkih postrojenja i operativne obale. Nakon oslobođenja 3. svibnja 1945. odmah se prionulo obnovi grada. U prvim poratnim godinama velik doprinos dali su građani Rijeke dobrovoljnim radom.

Kako je kazala viša kustosica Sabrina Žigo koja je ujedno i autorica ove izložbe, ova vrijedna i edukativna izložba fotografija iz bogatog fundusa Muzeja grada Rijeke na 25 postamenata s ukupno 50 fotografija govori o dramatičnim trenutcima zadnjih dana rata, oslobođenju Rijeke te danima neposredno nakon oslobođenja 1945./46.godine. Među autorima fotografija su Nikola Perković, Vladimir Štefanac, Maksimilijan Peč i Viktor Hreljanović, ali i mnogi drugi. Priču o Rijeci zaokružuje priča o umjetnoj granici između Rijeke i Sušaka i spajanju dva grada u jedan urbani identitet.

Riječ je o izložbi koja se dijelom temelji na već viđenim fotografijama prikupljenim za izložbu autora Mladena Grgurića, koja je prije sedam godina bila postavljena u Muzeju grada Rijeke i koju je pratila istoimena monografija.Gradonačelnik Vojko Obersnel je otvarajući izložbu naglasio kako postavljanje ove izložbe, uz svečanu akademiju koja će biti održana 4. svibnja, predstavlja središnji događanja kojim Rijeka obilježava 70. obljetnicu svoga oslobođenja u Drugome svjetskom ratu. “Cilj nam je bio da na ovaj način, postavljajući izložbu na glavnu šetnicu Korzo, ovu, za naš grad iznimno važnu temu, približimo široj publici i omogućimo da što više građana vidi što je značio fašizam i nacizam i što su te ideologije donijele našem gradu.

Danas se rasprave o tome svode na razmišljanja o razlikama u ideologijama. Stoga je važno je danas govoriti o antifašizmu, o činjenicama koje su se dogodile u tom razdoblju i o zaslugama antifašista budući da smo često svjedoci krivih interpretacija i iskrivljenih slika o tim događajima.Također, izložba je iznimno važna za grad Rijeku, jer govori o dramatičnim trenutcima zadnjih dana rata, oslobođenju Rijeke te danima neposredno nakon oslobođenja 1945./46.godine. kada su naši sugrađani s velikim entuzijazmom izgradili porušeno.

Riječ je ukupno 50 fotografija, od kojih su dobar dio snimili amateri, učesnici rata, a dio profesionalni fotografi koja je postavljena na 25 postamenata.Trebamo se prisjetiti svih onih koji su svoje živote dali za oslobođenje Rijeke u borbi koja je trajala gotovo mjesec dana i koja zorno pokazuje koliko je Rijeka bila važna za naciste. Bile su to borbe za goli život i borbe protiv jedne od najgorih ideologija 20. stoljeća Valja se prisjetiti i granice koja je dijelila grad na dva dijela i koja je bila produkt bolesnih mozgova”, kazao je gradonačelnik Obersnel te dodao kako mu je izuzetno drago što su se i riječke osnovne škole uključile u obilježavanje ove značajne obljetnice jer je naša obveza novim generacijama prenijeti istinu o tome što je fašizam, koliko je mržnje i netrpeljivosti bilo prisutno i što se događalo u II. svjetskom ratu, kako bi izgradili društvo u kojem djeca i mladi uče iz povijesti.
Program obilježavanja 70. obljetnice oslobođenja Rijeke u Drugome svjetskom ratu nastavlja se okruglim stolom povodom ove značajne obljetnice, koji će se održati u utorak, 28. travnja 2015. godine, u 11 sati, u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke.(rijeka.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here