Home Sport Rijeka u Kupu UEFA domaćin u Maksimiru?

Rijeka u Kupu UEFA domaćin u Maksimiru?

1418
0

Iduće nedjelje nogometaši »Rijeke« bi, pod uvjetom da nastave svoj pobjednički niz na Kantridi protiv »Hajduka«, a »Dinamo« pritom upiše nova tri boda na Šubićevcu, mogli praktički osigurati plasman u Kup UEFA, odnosno u jedno od pretkola novoformirane Europske lige. Ako se ostvare neke realne pretpostavke, »Rijeci« bi četiri boda u isto toliko utakmica završnice prvenstva mogla biti dostatna da osigura četvrto mjesto i plasman u prvo pretkolo Europske lige, koje je na rasporedu početkom srpnja. Točnije, prve utakmice zakazane su 2., a uzvrati za 9. srpnja. Ždrijeb u Nyonu je 22. lipnja, a do 11. svibnja na Kantridi moraju ispuniti uobičajene upitnike za klubove-sudionike europskih kup natjecanja. Sve to bi predstavljalo rutinski posao za »Rijekinu« administraciju da se ovoga ljeta ne planira izvršiti nužna sanacija istrošenog glavnog travnjaka stadiona na Kantridi, čime se ionako kasni već nekoliko godina. Nakon točno 25 godina od posljednje temeljite rekonstrukcije jedinog prvoligaškoga terena na kojem se istodobno igra i svakodnevno trenira »Rijeka« bi zahvaljujući vlasniku stadiona, gradu Rijeci, trebala dobiti novi travnjak kakvoga i zaslužuje sportski ponos grada na Rječini.

Gradska tvrtka »Rijeka sport«, kojoj je osnovna namjena briga o sportskim objektima u Rijeci, je u fazi prikupljanja ponuda potencijalnih izvođača radova. Dok se ne zaključi natječaj (rok za prikupljanje ponuda istječe 12. svibnja), neće se znati ime tvrtke kojoj će grad povjeriti ovaj višemilijunski posao, a samim time ni početak radova odnosno približni datum kada će nogometaši »Rijeke« ponovo moći istrčati na svoj travnjak. Zna se s druge strane da za ovaj opsežan posao treba otprilike između četiri i šest tjedana, da će »Rijeka« posljednju domaću utakmicu u tekućem prvenstvu odigrati 24. svibnja, a moguće je da će prvu iduću utakmicu pod okriljem UEFA-e odigrati 2. srpnja. Zna se i to da bi u idealnom raspletu situacije pet i pol tjedana trebalo biti dovoljno da se položi novi travnjak, no isto tako svakom realnom je jasno da se već sada kasni s realizacijom projekta i da bageri neće nakon posljednje domaće utakmice zabrujati pod stijenama, što naslućuje povijesni trenutak za riječki nogomet. »Rijeka« bi prvi put od kada postoji mogla igrati domaću europsku utakmicu izvan Kantride! Recimo u Maksimiru, najbližem licenciranom stadionu po UEFA-inim kriterijima.

Posljedice bi mogle biti značajne. Osim što bi time bili uskraćeni navijači »Rijeke«, uskraćen bi bio ionako tanašan klupski budžet budući da organizacija utakmice na drugom stadionu može donijeti samo gubitke. Direktor »bijelih« Mario Rubeša nije još počeo razrađivati pričuvne planove iako je i njemu sve jasnije da se u raspoloživim rokovima teško može obaviti tako opsežan posao.

– Zabrinuti smo jer još uvijek ne znamo ništa konkretno – govori Rubeša. – Znamo da je istekom sezone u planu temeljita sanacija glavnog travnjaka, ali čekamo konkretniju informaciju o početku i završetku radova. Krajnje je upitno hoće li sve biti završeno do 2. srpnja kada se igra prva utakmica prvoga pretkola. Dva se rješenja nameću pod uvjetom da naš travnjak ne bude na raspolaganju u tom terminu i da mi doista izborimo prvo pretkolo Europske lige. Ili da u dogovoru sa suparničkom ekipom zamijenimo domaćinstva i dobijemo dodatnih sedam dana za završetak radova ili da domaću utakmicu odigramo na nekom drugom stadionu. Primjerice, u Maksimiru ili recimo na Poljudu.

Naslućuje se još nekoliko rješenja. Realno zvuči čak i ono da grad Rijeka odustane od nužne sanacije travnjaka i prolongira sve za ljeto iduće godine, o čemu se također razmišlja. To bi dugoročno gledano bio najgori mogući rasplet za budućnost riječkoga nogometa. Gori i od toga da »Rijeka« u posljednja četiri kola prokocka realnu priliku da osigura kvalifikacije za Europsku ligu. Manje realan rasplet je onaj da igrači »Rijeke« u posljednja četiri kola ponovo iznenade svojim rezultatima gradske strukture zadužene za sport i zaključe sezonu na trećem mjesto. U tom slučaju izvođači radova bi dobili nešto više vremena da spriječe potencijalnu opasnost da se jedan od rijetkih sportskih događaja u gradu, koji može privući nekoliko tisuća ljudi na tribine, odigra u Zagrebu. (novi list)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here