Home Vijesti Rijeka u prometnom kolapsu!

Rijeka u prometnom kolapsu!

1345
1

Jučer oko 13 sati promet na ulicama Rijeke završio je u potpunom kolapsu, a gužve i nepregledne kolone automobila nisu jenjavale do ranih večernjih sati. Za prolazak kroz središte grada trebalo je u najboljem slučaju sat vremena i to samo od Mlake do Delte, dok su oni iz nešto udaljenijih dijelova grada, točnije sa Zameta ili Pećina, do grada i obrnuto putovali i po dva sata.
    Riječka zaobilaznica bila je gotovo puna tri sata zatvorena zbog prometne nezgode u tunelu Škurinje, gdje je teretni kamion ušao u tunel s podignutim kiperom, kojim je otkinuo dio rasvjete i ventilacije na stropu tunela. Razlog nezgode vjerojatno je nepažnja vozača koji je kamion vozio za tvrtku Viadukt na poslu otpremanja šljunka gradilišta zaobilaznice prema betonari Viadukta. Kako je već od ranije oko Delte zatvorena i Ulica Slavka Cindrića, praktičko odmah po zatvaranju obilaznice nastale su nepregledne kolone vozila na svim prilazima Rijeci.
    Hrvoje Ordulj iz Sektora prometa Autoceste Rijeka – Zagreb kratko je kazao kako se razlozi prometne nezgode još uvijek ispituju.
    – Obilaznica je zatvorena nešto prije 13 sati upravo kad se planiralo uobičajeno zatvaranje zbog miniranja u terminu 13 sati. Promet je ponovo pušten na dionicu Diračje – Orehovica oko 15.40 sati, ali je zatim trebalo proći dodatno vrijeme da bi se situacija u prometu koliko-toliko normalizirala, ističe Ordulj. 

Katastrofičnu prometnu situaciju potvrdili su jučer i u Centru za kontrolu prometa u kojem non-stop dežuraju djelatnici Rijekaprometa i putem videonadzora prate stanje u središtu grada. Praktično na svim kamerama na potezu od Pećina do Mlake vladala je ista slika vozila u kolonama bez kraja i mnoštvo iznerviranih vozača od kojih su mnogi uzaludno koristili sirene. Nažalost, gužve su bile daleko veće od spomenutog područja, pa se zatvaranje obilaznice itekako osjetilo i na Zametu, Škurinju, Vežici, Pećinama, pa čak i u okolici Rijeke, prema Čavlima, Kastvu, Kostreni, a kolone su bile prisutne i na Kantridi, Martinkovcu, te na Novoj cesti na Krnjevu.
    U Rijekaprometu ističu kako su gužve bile očekivane, ali kako niti u najcrnjim scenarijima nisu predviđali ovakav prometni kolaps. Kao glavni razlog i oni navode neočekivano trosatno zatvaranje obilaznice, a tek potom i zatvorenu Cindrićevu ulicu. Najopterećenije bile su ulice Riva, Ribarska te Fiumara, a u pomoć su priskočili i prometni policajci i pripadnici jedinica prometne mladeži, koji su gotovo na svim raskrižjima doslovno pokušavali kako-tako regulirati promet.  

Jednostavno rečeno, Riječanima se jučer dogodio kolaps prometa, gotovo neviđen do sada. Roditelji su u panici nazivali vrtiće i škole moleći odgojitelje i učitelje da ostanu s njihovom djecom dok oni ne stignu po njih, autobusi javnog gradskog prijevoza također su kasnili, tako da su brojni putnici odlučili izaći iz autobusa i svoj put nastaviti pješice. S druge strane, na kolodvoru na Trgu Bana Jelačića, ali i drugim stajalištima u centru grada putnici su uzalud na kiši čekali autobuse. Prema riječima naših čitatelja, koji su cijelo poslijepodne nazivali našu redakciju, put autobusom od Srdoča do Vežice trajao je jučer puna tri sata, a isto toliko trebalo je i od Pećina do Kantride. Naime, u nemogućnosti prolaska glavnim prometnim pravcima mnogi su vozači krenuli sporednim putevima no ubrzo su se i u njima stvorili »čepovi« zbog velikog broja vozila.
    Sveopćem kolapsu doprinijela je i kiša, koja se očekuje i idućih dana, tako da prema svemu sudeći Riječanima nema spasa. Cindrićeva će i dalje biti zatvorena, a svako zatvaranje obilaznice, bilo ono i samo na sat vremena, znači nove kolone automobila i šlepera u našem gradu. (tekst i foto: novi list)

1 COMMENT

  1. Prometni kolaps produkt prometne politike ove gradske vlade na čelu sa Vojkom Obersnelom i Nikolom Modrićem. Još jedan autogol ove gradske vlasti. Zar ovakvi očekuju pobjedu na izborima?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here