Home Biznis RINTERVJU: Što je projekt CEKOM za pametne gradove i koji je njegov...

RINTERVJU: Što je projekt CEKOM za pametne gradove i koji je njegov značaj, Nenad Antolović

252
1

Projekt CEKOM za pametne gradove je trogodišnji projekt od nacionalnog značaja, a ujedno i najveći razvojni projekt u Hrvatskoj u području informacijsko komunikacijskih rješenja usmjerenih na poboljšanje kvalitete života građana koji se provodi upravo u Rijeci. O značaju samog projekta dovoljno govore brojke – projekt je vrijedan 149,6 milijuna kuna, od čega 95,4 milijuna bespovratnih EU sredstava, na projektu sudjeluje 20 partnera, od čega 17 privatnih/javnih poduzeća i 3 institucije za istraživanje i širenje znanja, a zahvaljujući projektu otvoreno je 50 radnih mjesta na kojima su zaposleni mladi stručnjaci koji bi možda, da nije bilo tih radnih mjesta, svoju sreću tražili van zemlje i regije. 

Inače, u samu provedbu projekta uključeno je gotovo 450 stručnjaka raznih profila, ponajviše IT-jevaca. Kad smo već kod brojki, unutar ovog istraživačko-razvojnog projekta razvija se čak 36 proizvoda i usluga iz područja tehnologije pametnih gradova sa značajnim tržišnim potencijalom. Veseli nas što se razvoj proizvoda do razine spremnosti za komercijalizaciju provodi upravo u Rijeci, čime se doprinosi razvoju Rijeke kao pametnog grada.

Spomenuli ste 36 proizvoda i usluga koje se razvijaju kroz projekt. Možete li nam predstaviti neke od njih? 

Kompleksnost i problemi s kojima se susreću svi gradovi pa tako i Rijeka, temelj su naših projekata istraživanja i razvoja. Rijeka je zapravo idealan testni poligon u kojem se susreću svi izazovi prikladni za testiranje usluga na području razvoja rješenja za pametne gradove. Kroz Centar kompetencija za pametne gradove razrađujemo šest istraživačko-razvojnih projekata kroz koje rješavamo izazove s kojima se Rijeka kao i svaki drugi grad susreće. Tako se naš projekt Energy Environment bavi zaštitom okoliša i održavanjem kvalitete života građana kroz održivo upravljanje prirodnim resursima putem uvođenja novih tehnoloških rješenja poput pametne rasvjete, pametnog zbrinjavanja otpada ili platforme koja omogućava praćenje potrošnje energije i energetske učinkovitosti, kao i planiranje provedbe mjera energetske učinkovitosti u pametnom gradu. S druge strane, cilj projekta 4D Inteligentna Infrastruktura je efikasna evidencija i upravljanje podzemnom i nadzemnom komunalnom infrastrukturom, a kako bi se smanjili troškovi, povećala efikasnost, privukle investicije te pružila bolja usluga. Projekti Connected Traffic i Surinmo se dotiču prometa i omogućuju uspostavu integriranog sustava za podršku odlučivanju u gradskom prometu i urbanoj mobilnosti te optimiziranje prometnih tokova u uvjetima niskougljične mobilnosti. Posljednja dva projekta, Living i Modesty,  direktno povezuju projekt s građanima i životom u gradu, sa kretanjem stanovnika i posjetitelja te stvaraju platformu za međusobnu suradnju grada, industrije, znanstvene zajednice i stanovništva.

Na projektu sudjeluje 20 partnera. O kojim je organizacijama riječ, kako se odvija dosadašnja suradnja? 

Partneri koji sudjeluju u Centru kompetencija za pametne gradove u Rijeci su, osim Smart RI d.o.o. koji je ujedno i korisnik projekta, velike tehnološke kompanije poput Ericssona Nikola Tesla d.d., Hrvatskog Telekoma d.d. ili Combisa d.o.o., ali i srednje velike ili male firme, što iz Rijeke, što iz Zagreba – 3t Cable d.o.o., Alarm automatika d.o.o., Elektrokovina Plus d.o.o., Energetski institut Hrvoje Požar, Exevio d.o.o., iOLAP Inc., Kreativni odjel d.o.o., Apsolon d.o.o., Smart Sense d.o.o. i SmartIS d.o.o.. 

Spremnost na sudjelovanje komunalnih i trgovačkih društva u sklopu nadležnosti grada, jer partneri na projektu su i TD Energo d.o.o., KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. i Rijeka plus d.o.o., u projektima s industrijskim partnerima pokazala se krucijalnom s obzirom da su javna komunalna poduzeća ujedno i logični testni korisnici novokreiranih proizvoda, metoda i rješenja. Tu su i neizostavne istraživačke institucije pa su naši partneri i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, Pomorski fakultet u Rijeci, te Sveučilište u Rijeci. 

Iako je bilo brojnih izazova – primjerice, s provedbom projekta smo započeli 01. ožujka 2020.godine, u vrijeme najsnažnije covid krize – dosadašnja zajednička suradnja se odvija prema planu. Sam projekt Centar kompetencija za pametne gradove i osnovan je radi jačanja suradnje između gospodarstva i znanstvenoistraživačke zajednice na konkretnim projektima. Dobro je što smo zahvaljujući CEKOM-u za pametne gradove ojačali tu suradnju, a plod te kolaboracije je osjetan broj komercijalnih proizvoda i usluga. 

Koja je uloga grada Rijeke u provedbi ovog projekta? 

Grad Rijeka osnivač je trgovačkog društva Smart Ri koje je nositelj projekta Centar kompetencija za pametne gradova. Dakle, Grad Rijeka u biti provodi ovaj projekt putem svoje tvrtke Smart RI.  Tako je cilj našeg projekta ali i dugoročnog djelovanja Grada Rijeke pozicionirati Rijeku kao razvojni centar i optimalnu lokaciju za dugoročne istraživačke projekte.

Što je s građanima? Mogu li se oni uključiti i kako?  

Sve ovo u konačnici se radi zbog građana i za građane odnosno u cilju dodatnog poboljšanja kvalitete života svih nas. Na tom tragu Smart RI, a time i grad Rijeka, će postati testni i pokazni centar za „pametne“ tehnologije, u kojem će se provoditi pilot-projekti radi unapređenja proizvoda  odnosno usluga do razine spremnosti za komercijalizaciju. Upravo će taj kontekst urbanog laboratorija biti najvidljiviji građanima i posjetiteljima Rijeke, koji će po prvi put imati priliku aktivno sudjelovati u primjeni i razvoju najnaprednijih tehnologija. 

Kako su svi naši proizvodi i usluge u fazi razvoja u kojoj ih možemo dati građanima na testiranje, 08. srpnja smo organizirali konferenciju Pametni građani za pametne gradove kroz koju smo širu javnost upoznali s projektom, a posebice s aplikacijama koje su namijenjene građanima. Naime, jedan je od osnovnih ciljeva dobiti povratne informacije od građana Rijeke, kao direktnih ili indirektnih potencijalnih korisnika budućih proizvoda i usluga. Kako smo svjesni da bez participacije građana Rijeke u provedbi projekta odnosno bez dobivanja konstruktivnih povratnih informacija, projekt i proizvodi koji se u njegovom okrilju razvijaju ne mogu ostvariti puni potencijal, kroz konferenciju smo pozvali građane da se uključe u ispunjavanje anketnog upitnika Pametni građani za pametne gradove gdje mogu dati svoju ocjenu i komentar na svaki od 36 proizvoda CEKOM-a za pametne gradove. 

Dodatno, početak konferencije „Pametni građani za pametne gradove“ obilježili smo svečanim otvaranjem izložbe na postamentima na riječkom Korzu posvećene projektu Centar kompetencija za pametne gradove. Svaki od postamenata posvećen je  jednom segmentu projekta CEKOM za pametne gradove, a za one koji žele saznati više dostupni su QR kodovi s direktnim poveznicama na web stranicu projekta. 
Također, građani putem aktivacije QR koda vidljivog na jednom od postamenata posvećenog građanima, naziva „Građani/Citizens“ mogu sudjelovati u online upitniku kroz koji imaju priliku dati svoju ocjenu i mišljenje o svim segmentima i proizvodima projekta CEKOM.

Previous articleČačić objasnio potez kojim je preokrenuo 0:2 protiv Lokomotive
Next articleFOTO: Policija se oglasila o muškarcima prekrivenim nacističkim tetovažama

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here