Mozaik

Ris Martin prvi rođendan proslavio u divljini!

Ris Martin prvi rođendan proslavio u divljini!

U Hrvatskoj je zabilježen prvi slučaj spašavanja mladunca risa koji je oporavljen i vraćen u prirodu. Riječ je o risu kojeg su kao mladunče u srpnju prošle godine u Vinodolu pronašli lovci i u čije se spašavanje odmah uključila Javna ustanova Priroda. Uz pomoć Veterinarskog fakulteta u Zagrebu i Interventnog tima za vuka i risa Ministarstva zaštite okoliša i energetike dogovoren je prijevoz risa u Zoološki vrt grada Zagreba.

Bilo je to jedino mjesto u zemlji gdje je mladunac risa mogao dobiti svu potrebnu skrb, a da u svega nekoliko sati može stvoriti uvjete potrebne za njegovu izolaciju. Naime, kako je odmah odlučeno da će se ris vraćati u prirodu, bilo je potrebno urediti unutarnju i vanjsku nastambu koja će risu djelovati kao prirodno okruženje te ga štititi od kontakta s ljudima i životinjama.

Veterinari su po dolasku u Zagreb pomno pregledali risa. Vaganje je pokazalo da teži nešto manje od dva kilograma čime je utvrđeno da je rođen u prvoj polovini svibnja 2017. godine.
Idućih mjeseci ris se odlično razvijao, a posebnim planom prehrane potican je na lov. U listopadu kad je dovoljno ojačao, prebačen je u tzv. nastambu za prilagodbu u Nacionalnom parku Risnjak. Tamo je bio do kraja siječnja ove godine kako bi se u potpunosti prilagodio životu u prirodi.

U Hrvatskoj trenutačno živi između četrdeset i šezdeset risova, pa je svaka jedinka iznimno vrijedna

Kako bi ga se u divljini moglo uspješno pratiti, postavljena mu je GPS ogrlica, napravljene su detaljne fotografije te uzeti uzorci i mjere. Njegov život u prirodi nadziru čuvari prirode NP Risnjaka. Rendžeri prepoznaju ostatke njegove hrane i druge tragove, a posebno ih vesele fotografije nastale pomoću fotozamki.

“U Hrvatskoj trenutačno živi između četrdeset i šezdeset risova, pa je svaka jedinka iznimno vrijedna. Kako bismo što bolje pratili njihovu populaciju, na neke risove stavljamo GPS ogrlice. Većina hrvatskih risova živi upravo u Primorsko-goranskoj županiji, jednome od područja s najbogatijom biološkom raznolikošću u Europi. Ris je svojedobno nestao s ovih područja, ali je sedamdesetih godina prošlog stoljeća napravljena uspješna reintrodukcija te vrste u Sloveniju i Hrvatsku. Stanovnici Gorskog kotara navikli su na suživot s risovima i upravo njima možemo zahvaliti što ovdje neometano žive”, kazala je Sonja Šišić, ravnateljica Javne ustanove Priroda.

Uz Javnu ustanovu Priroda, Nacionalni park Risnjak i Zoološki vrt grada Zagreba u brizi za Martina sudjelovali su lovačka udruga Vinodol iz Bribira, Veterinarska ambulanta Crikvenica, Interventni tim za vuka i risa Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska agencija za okoliš i prirodu i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mozaik

More in Mozaik

Javna tribina: Važnost hrvatskog jezika u prevoditeljstvu

spFebruary 16, 2019

VIDEO: Autotrolej izgorio i na Grobničkoj balinjeradi!

spFebruary 16, 2019

Šarena rijeka mališana „obojila“ je Korzo

spFebruary 16, 2019

Utrka karetima i Fritulijada u Omišlju

spFebruary 16, 2019

Maškarice danas ‘okupiraju’ Korzo

spFebruary 15, 2019

Koncert za Valentinovo u Zajcu: Poklonite buket najljepših ljubavnih pjesama

spFebruary 13, 2019

Nakon rasprodanih predstava u Šibeniku i Zagrebu Sextra Large stiže i u Rijeku!

spFebruary 12, 2019

Male maškare osvojit će Opatiju: Rekordan broj djece na 23. Dječjem karnevalskom korzu

spFebruary 11, 2019

EPK brojčanik već u kvaru?

spFebruary 8, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.