Home Vijesti Rusi umorni od propagande: gledanost državne TV pala za 25 posto

Rusi umorni od propagande: gledanost državne TV pala za 25 posto

253
0

Glavni kanal ruske državne propagande, koji proračun košta 100 milijardi rubalja godišnje (1.6 milijardi USD), počeo je posustajati.

Federalni TV kanali, na kojima ujutro govore o pobjedama nad “nacistima”, popodne o snazi ​​gospodarstva, a navečer nude nuklearne udare na Europu, ubrzano gube svoju publiku koja ide na internet i instant messengere u potrazi za alternativnim informacijama.

Od veljače, kada je započela ruska invazija na Ukrajinu, pokrivenost gledanosti Prvog kanala, Rossiya-1 i NTV-a pala je za četvrtinu, pokazalo je istraživanje o medijskoj potrošnji koje je proveo Romir.

Ako je prije početka rata “Prvi kanal” gledalo 33,7 posto stanovništva, u srpnju je taj postotak pao na 25,5 posto. Pokrivenost Rossiya-1 smanjila se s 30,9% na 23%, a NTV – s 21,1% na 16,6%.

Kao rezultat toga, “velika tri” državna kanala po prvi su put izgubila od Telegrama, čija je pokrivenost skočila s 19,1% na 26,8% od veljače do srpnja.

Preoblikovanjem radiodifuzne mreže za vojne potrebe, uklanjanjem zabavnih programa i podizanjem stupnja propagande na razine staljinističkog SSSR-a, državni kanali izgubili su privlačnost za sve dobne skupine. “Istodobno, kod Generacije X i Generacije Z pad je bio izraženiji nego kod Generacije Y”, napominje Romir.

Državna propaganda postaje manje učinkovita. Iako ona i dalje koristi postavke ugrađene u mozak u ranim fazama evolucije – u vrijeme kada su naši preci živjeli u čoporima natječući se za hranu, kaže psihijatar Viktor Lebedev.

Zagovornici naglašavaju načelo zvano parohijalni altruizam koje je dosad proučeno u detalje. Napuhavaju razlike, pozivaju se na sliku neprijatelja i predstavljaju opasnosti koje u stvarnom životu ne postoje, ističe Lebedev.

Ljudi, s druge strane, pokoravajući se mehanizmima mozga, u pravilu lako pristaju na scenarij “dajmo lekciju strancima” i “dobrobit za svoju zajednicu”. Ali monotoni tok uzrokuje umor, a izostanak obećane pobjede prati rastuća frustracija: sada samo 2% Rusa vjeruje da će rat završiti za mjesec dana, iako je u ožujku takvih ljudi bilo 14%, pokazala je anketa Chronicles.

Javna potpora ratu pala je sa 66% u travnju na 55% u srpnju, pri čemu je svaka četvrta osoba prekinula kontakt s prijateljima i obitelji, a 43% priznalo je da je patilo od napadaja tjeskobe i depresije.

Trend psihotizacije može se nastaviti, vjeruje Lebedev: “Gubitak povjerenja među ljudima, njihova ogorčenost, prijelaz na primitivnije i kratkoročno učinkovitije načine interakcije (na primjer, fizičko nasilje) mogu jednako utjecati na psihu ljudi, kao na pothranjenost ili korištenje droga i alkohola.”

Previous articleZbog prometne nesreće na autocesti Rijeka-Zagreb promet se odvija jednim trakom
Next articleStiže novo zatopljenje

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here