Home Vijesti Rusija donijela novi zakon o državljanstvu, susjedne zemlje zabrinute

Rusija donijela novi zakon o državljanstvu, susjedne zemlje zabrinute

1791
0

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je u petak 24. travnja novi savezni zakon koji pojednostavljuje proces dobivanja ruskog državljanstva. Standard vrijedi za sve strance i osobe bez državljanstva koji trajno borave na području Ruske Federacije.

Prema agenciji Ria Novosti, među glavnim inovacijama je ta da podnositelji zahtjeva više neće morati odustati od svog prvog državljanstva (Rusija dosad nije dozvoljavala dvojno državljanstvo osim u nekoliko slučaja) niti će morati boraviti  tri godine u zemlji kako bi podnijeli zahtjev.

“Pojednostavili smo postupak za dobivanje ruskog državljanstva i eliminirali smo birokaciju za ruske sugrađane i građane bivših sovjetskih republika koji već žive u našoj zemlji ili imaju odnose s Rusijom”, rekao je glasnogovornik Dume (donji dom ruskog parlamenta), Viatcheslav Volodin.

Predlog zakona odobrila je Državna duma 17. travnja, a istog dana odobrilo ga je Vijeće Federacije (ekvivalentno Senatu). Zakon o državljanstvu se odnosi i na strance oženjene Rusima koji žive u zemlji i imaju djecu; stranci koji imaju barem jednog ruskog državljana i žive u toj zemlji; a stranci obrazovani u ruskim državnim institucijama nakon 1. srpnja 2002. Novi zakon će stupiti na snagu 90 dana nakon objave.

Ubiti dvije muhe jednim udarcem

Pojednostavljeni postupak dobivanja državljanstva primjenjivat će se na državljane Moldavije, Ukrajine, Bjelorusije i Kazahstana s važećom ruskom dozvolom boravka (tkz. вид на жительство), kao i na ruske govornike sa prebivalištem u Rusiji. 

Mnogi vide ovu mjeru ne samo kako demografsku mjeru, jer od raspada Sovjetskog Saveza rusko stanovništvo je uglavnom u padu, već i kao politički potez koji bi mogao imati dalekosežne posljedice na susjedne zemlje. 

Naime, u zemljama kao što su Estonija, Kazahstan ili Latvija, postoji velike ruske manjine, koje su često bez ikakvog državljanstva, o čemu su u se u bezbroj navrata bavile i europske institucije (slučaj koji jako podsjeća na “izbrisane” u Sloveniji, građane iz drugih republika bivše države koji nisu na vrijeme aplicirali za slovensko državljanstvo).

Ovim zakonom, Rusija “ubije dvije muhe jednim udarcem”, s jedne strane statistički povećava ukupan broj svojih državljana, čime će se stvoriti dojam da je stanovništvo u rastu. S druge strane, u trenutku kada mnogi Rusi u susjednim zemljama dobiju pravo dobiti rusko drzavljanstvo,stvara se presedan, jer Rusija može to vidjeti i kako priliku za diplomatske i vojne intervencije, tj. Da obrani svoje državljane u inozemstvu u slučaju da su predmet diskriminacija, što se dešavalo zadnjih nekoliko godina u Estoniji i Kazahstanu. 

Takav scenarij nije potpuno isključen ako računamo da su ruske financije u posljednje vrijeme teško pogođene niskim cijenama nafte, a što otvara niz otvorenih pitanja, od održivosti budžeta (s kojim se kupovala potpora dijela biračkog tijela, prvenstveno umirovljenika i administracije) do dugoročne ekonomske perspektive Ruske Federacije, koja je već bila narušena ekonomskim sankcijama zbog Krimske aneksije (iako je izolacija otvorila i priliku za sektore gospodarstva kao što je poljoprivreda).

Previous articleZapaljen automobil u garaži dvorane Zamet
Next articleNakon korone dolazi legionela?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here