Home Vijesti Rusija huška Srbiju na rat: Skandalozan film iz mračnih dubina Kremlja poziva...

Rusija huška Srbiju na rat: Skandalozan film iz mračnih dubina Kremlja poziva na denacifikaciju ‘srpskog sveta’

249
0

Iz mračnih dubina Kremlja isplivao je skandalozan film kojim Rusija nastavlja hibridni rat u Srbiji. Ruska TV stanica Russia Today emitirala je poseban “dokumentarni” program u kojem se zalaže za potpaljivanje ratnog požara na Zapadnom Balkanu i huškanje Srbije na oružani sukob.

Tijekom emisije stalno se naglašava opasnost od izbijanja rata. Štoviše, stalno se najavljuje, za tri, šest mjeseci ili čak za iduću godinu.

Sugovornici tog “dokumentarca” su srpski ekstremisti, ali i ruski veleposlanik Aleksandar Bocan Harčenko.

– Pucnjava na graničnom prijelazu Brnjak, kao prije stotinu godina u Sarajevu, umalo je dovela do globalne krize – ističe RT na početku priloga, govoreći o prošlomjesečnim srpskim barikadama na prijelazima Jarinje i Brnjak, a ne daleko od sjeverne Mitrovice.

Dio filma posvećen je i akciji “Oluja” s naglaskom na način na koji su Srbi protjerani iz Hrvatske. Prenošeni su dijelovi obilježavanja godišnjice ove akcije, kada su u Novom Sadu razgovarali predsjednik Vučić i patrijarh Porfirije.

U emisiji su i izjave ekstremne desnice u Srbiji, poput predsjednika “Srpske desnice” Miše Vacića, kao i Damnjana Kneževića, osnivača paravojne formacije Narodne patrole.

Svi pozivaju na isto – da se situacija s Kosovom “riješi kao što je Rusija riješila Krim”, čak se citira i jedan od srpskih ekstremista koji poziva na nemilosrdne zločine na Kosovu.

– Nećemo ostaviti nijedno dijete, pa makar živjelo u Crnoj Gori, BiH, na Kosovu. Dužnost naše generacije je da nitko ne bude zapostavljen, nitko zaboravljen – samo je dio izjave za emitiranje, prenosi Istraga.ba.

Veleposlanik Bocan-Harčenko objasnio je zašto Rusija traži otvaranje vojne baze u Srbiji.

– To je protuteža američkoj, odnosno NATO bazi Bondsteel na Kosovu – rekao je Harčenko.

Službena Moskva traži, kako je rekao, ali ne inzistira niti tjera srpske vlasti da otvore svoju vojnu bazu u toj zemlji.

– Zapad gura Srbiju prema uvođenju antiruskih sankcija; Srbija je prisiljena priznati Kosovo; Srbiji prijeti prekid isporuke jeftinog plina – riječi su ruskog veleposlanika.

Miša Vacić, lider Srpske desnice, u emisiji se pojavio odjeven u majicu s ogromnim motivom slova Z, simbola ruske agresije na Ukrajinu.

– Moj sin i ostala djeca živjet će u zemlji apsolutnog mira, gdje su okupljene sve srpske zemlje, od srpskog mora, preko srpske Bosne, srpskog Kosova… – počeo je Vacić.

Dodao je da se Srbi trebaju ponašati kao Rusija i da na to imaju pravo.

– Kao što Rusija uspijeva denacificirati, demilitarizirati i osloboditi ruski svijet, tako i mi Srbi imamo pravo specijalnim operacijama stvoriti srpski svijet koji će živjeti u miru i slobodi – rekao je Miša Vacić, srbijanska ekstremna desnica.

U sklopu emisije ekipa Russia Today provela je noć s opskurnom Narodnom patrolom i snimila njihove “provjere” migranata.

– S nama su mnogi branitelji, mnogi ljudi koji su prošli Siriju, Ukrajinu, bombardiranje 1999. godine – rekao je Damjan Knežević za RT.

Ruska državna televizija “Russia Today” će, kako piše “Blic”, otvoriti svoje predstavništvo u Srbiji. Tu je TV postaju zabranila EU u ožujku ove godine zbog “poticanja i podržavanja ruske agresije” protiv Ukrajine.

Vijeće EU odlučilo je obustaviti distribuciju “Russia Today” i “Sputnika” na području cijele EU. Kako prenose mediji, sankcijama su obuhvaćena sva sredstva prijenosa i distribucije, poput kabela, satelita, IPTV-a, platformi, web stranica i aplikacija, a suspendirane su sve relevantne licence, ovlaštenja i ugovori o distribuciji, navelo je Vijeće EU-a.

U Bruxellesu su ocijenili da su ta dva medija važni instrumenti u “poticanju i podržavanju ruske agresije” protiv Ukrajine te da predstavljaju “značajnu i izravnu prijetnju javnom redu i sigurnosti EU”.

Previous articleDječak u Splitu prestao disati usred vožnje, tri junakinje slučajno naišle i spasile ga
Next articleKod vozilića poginuo motociklist, od siline udarca sletio na drugu stranu ceste

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here