Home Kolumne Ruska vojska sve raspoložive materijalne i ljudske resurse dovela u Luhansku...

Ruska vojska sve raspoložive materijalne i ljudske resurse dovela u Luhansku oblast.

238
0
Piše: Boris Bradarić

Na istočnoj ukrajinskoj bojišnici vode se najkrvavije bitke nakon Drugog svjetskog rata. Ruska vojska sravnjuje gradove i sela u Luhanskoj oblasti nastojeći doći do krajnih teritorijalnih granica te oblasti. Putin se nada da bi mogao donekle proglasiti pobjedu u ovom ratu i nadajući se kako bi umorna Europa prisilila Ukrajinu na mirovne pregovore i određene teritorijalne ustupke. Veliko zaokruživanje ukrajinske vojske u Donbasu preko Izyuma nije bilo moguće jer je, zbog ukrajinske kontraofanzive kod Kharkiva, ruska vojska bila primorana povući neke trupe s tog pravca kako bi branila svoja leđa i opskrbne pravce kod Belgoroda.

Sada su sve karte stavljene na frontalni udar sa svih strana na ukrajinske položaja u Luhanskoj oblasti. Ruski pravci napada idu od imana prema Popasna kako bi se ukrajinske trupe u Luhansku uhvatili u škare ili skroz opkolile. Ne znam je li ovo kockanje očajnika ili neki pametan strategijski plan ali ruska vojska je direktno udarila i na Severodonetsk ne čekajući da ga skroz opkoli. Vode se strahovite borbe gdje Ukrajinci gube i do 100 vojnika dnevno ali ruski gubici bi trebali biti i do 5 puta veći. Ukrajinska taktika je izmaranje protivnika i nanošenje gubitaka ruskim elitnim taktičkim bataljunima kako bi ih doveli u poziciju da više ne mogu ofenzivno djelovati. Izgleda da su ruski taktički bataljuni ( BTG) sa prosjekom od 800-1000 vojnika sada smanjeni na 500, zbog tih velikih gubitaka u ljudstvu i opremi. Oni se spajaju u frankeštajnske formacije ali su još uvijek u mogućnosti vršiti ofenzivne zadatke.

U ovom trenutku, po procjenama obavještajnih službi, Rusi su na istok i jug Ukrajine prebacili 11 novih taktičkih bataljuna (7000-10000 vojnika) u proteklih nekoliko dana. Isto tako i tešku artiljeriju, zrakoplovstvo i ostale vojne resurse usmjerili prema Donbas regiji pa se postavlja pitanje kada će se intenzitet ruskih napada početi smanjivati, ili bolje formulirano, kolike gubitke takve jedinice još mogu izdržati. Treba napomenuti da su udarne napadačke formacije sastavljene od ruskih elitnih trupa (gardista kojima pripadaju i desantne padobranske jedinice) koje su se zbog prijašnjih velikih gubitaka morale reformirati ili bolje rečeno spajati kako bi ostale funkcionalne. Svakim danom ove trupe trpe velike gubitke tako da u jednom trenutku mora doći do ispuhivanja i smanjenja borbene gotovosti za napadačke akcije.

Ukrajinsko taktičko povlačenje najvjerojatnije je tako osmišljeno da se povlače onog trenutka kada shvate da će možda biti opkoljeni ili da će ljudski i materijalni gubici biti preveliki ako ostanu na tim položajima. Ruska taktika je zauzeti ta područja bez obzira na žrtve, a ukrajinska strategija je sačuvati ljudstvo i borbenu spremnost bez obzira na trenutni gubitak tih područja. To vam je kao borba u ringu gdje vas fizički jači protivnik, snagator, pokušava satjerati u kut ringa (škare) i razbiti vaš obrambeni gard razornim udarcima. Ako ostanete u kutu, škarama, razorni udarci razbit će vam kad-tad gard. Plesom u ringu i brzinom, zamarate protivnika i polako ga načinjete dok se ne ispuše. Kao i kod Kharhiva, gdje su zaustavili ruski prodor u dubinu kod Izyuma, ukrajinska vojska morat će taktički povući iz nekih područja i udariti brzo na mjestima gdje nisu koncentrirane jake ruske snage. 700.000 ukrajinskih vojnika daleko je više od 160.000 ruskih.

Ako Ukrajinska vojska pametno sačuva većinu svojih udarnih elitnih jedinica u ovom zadnjem naletu ruskih trupa, a istovremeno oslabi ruske, onda bi u drugom poluvremenu trebali gledati jednu sasvim drugu vrstu utakmice. Velika teritorijalna obrana i sačuvani vojni resursi, ljudstvo i vojna oprema, u nastavku ovog rata morali bi okrenuti kolo sreće na ukrajinsku stranu.

Previous articleRazrednica u Hrvatskoj rekla curicama da paze na odjeću jer dečke drmaju hormoni!
Next articleUkrajinski dobrovoljci na istoku se osjećaju napušteno!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here