Home Vijesti Ruski državljani u Hrvatskoj kolateralne žrtve sankcija? “Ne daju nam da otvorimo...

Ruski državljani u Hrvatskoj kolateralne žrtve sankcija? “Ne daju nam da otvorimo bankovni račun”

716
0

Nakon što je Europska Unija uvela velik broj sankcija i restrikcija protiv ruskih kompanija i banaka kao odgovor na Putinovu invaziju na Ukrajinu, banke u Hrvatskoj su očito odlučile biti “veći katolik od Pape” i otići korak dalje; prema svjedočanstvu mnogih Rusa koji žive u Hrvatskoj, počele su u pojedinačnim slučajevima otežati proces otvaranja bankovnih računa i povlaćenja gotovine iz postojećih bankovnih računa ruskih državljana koji imaju potpuno legalnu dozvolu za boravak u Hrvatskoj!?

Hrvatska zadnjih nekoliko godina ima rastuću zajednicu ruskih govornika: od ukrajinskih ratnih izbjeglica do ruskih disidenata i ekonomskih emigranata, riječ je o zajednici koja se ovih dana nalazi u svojevrsnom limbu zbog ratnih dešavanja u Ukrajini.

Prema svjedočanstvu nekolicine Rusa na društvenim mrežama (u konkretnom slučaju FB grupa “Rusi u Hrvatskoj”), nekoliko banaka u Hrvatskoj je počelo odbijati klijente s ruskom putovnicom iz straha da bi možda pružanje usluga istima moglo biti viđeno kao “kršenje sankcija EU protiv Ruske Federacije”.

Donosimo par primjera (uz prijevod)

Dobar dan! Suočeni sa sljedećom situacijom – treća banka zaredom nam odbila otvoriti račun zbog ruske putovnice. Danas se Erste banka pozvala na interne procedure – moram imati dozvolu za boravak od najmanje 6 mjeseci. Dobio sam ga prošli tjedan i knjigovođa naše tvrtke traži da mu damo broj računa za prijenos plaće. Da li se netko susreo sa ovom situacijom, kako ste je riješili? I još nešto – netko je iz ove grupe ranije skupljao takve slučajeve da bi formirao kolektivnu tužbu Narodnoj banci Hrvatske, ali ne mogu pronaći link.
Dobar dan, imala sam istu situaciju! Već tri godine imam račun u Erste banci, donijela sam gotovinu za nadoplatu, nisu htjeli primiti. Pred mene su stavili ogroman kodeks zakona, navodno koji se primjenjuje na Ruse. Iako već imam 4 ili 5 godine živim u Hrvatskoj, imam prebivalište i službeni posao. Pa što reći, naređeno im je.
U Hrvatskoj živim 7 godina, prilikom posjeta PBZ banci zadnja 2 mjeseca i podizanja novca s računa, pažljivo me provjeravaju.
I doslovno 8. lipnja odbili su mi dati MOJ zarađeni novac…banka se vadila na izlike, kao u vezi sa sankcijama….tako nešto! Ali onda je proradio moj ruski mentalitet i odbila sam izaći iz banke bez SVOG novca, odmah su kontaktirali Zagreb i brzo mi dali sve haha . Želim ti puno sreće pri otvaranju računa)
Dugo mi je trebalo da otvorim račun u PBZ banci (za odluku je trebalo 2 ili 3 tjedna), iako postoji dogovor s poslodavcem i dobila sam dozvolu za boravak u travnju ove godine. Napravili su kopije mojih dokumenata i kažu da će nazvati kada budu imali odgovor. Nekoliko puta smo i sami išli u banku da provjerimo u čemu je problem, dugo su se diskutirali s nama. Nakon svih zavrzlama račun je otvoren danas. Zagrebačka banka također je kopirala sve moje dokumente i rekla da čekam do 10 dana za odgovor.

No neki tvrde da ima i banaka koje ne mare na nacionalnost:

Raiffeisen se otvara bez problema ako imate nekretnine i OIB-a, a još više ako imate dozvolu za boravak
Raiffeisen je bio dosta tolerantan prema građanima Rusije koji žive u Hrvatskoj, ali 07.06.22. a imaju internu direktivu o Rusima.
Ipak, ako građanin Rusije ima boravišnu dozvolu u EU, otvaraju račun.
Previous articleLiječnica: Čovjek iz Hrvatske zaražen boginjama vjerojatno je imao spolne odnose
Next articleDelija pobijedio jednoglasnom odlukom sudaca. Amerikanac mu glavom razbio nos (VIDEO)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here