Home Vijesti Ruski prognanici u Srbiji: “Neću se vratiti dok je Putin živ”

Ruski prognanici u Srbiji: “Neću se vratiti dok je Putin živ”

214
0

Čim je Vladimir Putin 21. rujna objavio “djelomičnu mobilizaciju”, tisuće mladih Rusa pobjeglo je iz svoje zemlje kako bi utočište pronašlo u inozemstvu. Mnogo njih je izabralo Srbiju, gdje im ne treba ulazna viza.

Planirao sam stići u Beograd u ponedjeljak 26. rujna sa suprugom i četverogodišnjim sinom, ali mobilizacija je ubrzala naš odlazak“. Dimitri (32) se bori da obuzda emocije. On je zadužen za službu za korisnike Moskovske modne tvrtke i preko Armenije i Katara stigli u zračnu luku Nikola Tesla u Srbiji.

“Bili smo rezervirali izravan let s Air Serbijom, ali sam promijenio karte u posljednji trenutak 20. rujna, dan prije mobilizacije. Ruske vlasti govore o djelomičnoj mobilizaciji. U stvarnosti, samo čitajući novine da shvatite da svi mogu dobiti poziv. Zato sam odlučio pobjeći dok su granice još bile otvorene”.

Prema procjenama portala Balkan Insight, između 20. i 22. rujna oko 1068 putnika stiglo je izravno iz Moskve u Beograd. Njima treba dodati mnoge druge iz Istanbula, Turska, jednog od glavnih transfernih čvorišta, i one koji su prošli preko Dohe, Katar, i iz Podgorice, Crna Gora.

Srbija je zemlja u kojoj su mnogi ruski prognanici našli utočište od početka ruske invazije na Ukrajinu: prema podacima srbijanskog MUP-a, od 24. veljače do 31. svibnja na teritorij Srbije ušao je 44.531 ruski državljanin, 3.998 ih je zatražilo dozvolu za privremeni boravak, a 2.586 dobili su ga.

Srbija, kandidat za europske integracije, glasala je za rezolucije UN-a kojima se osuđuje invazija na Ukrajinu, ali odbija uvesti sankcije Rusiji i nastavlja imati redovite letove za Rusiju. Također je jedna od rijetkih europskih zemalja koja ne zahtijeva od ruskih državljana ulaznu vizu.

U Srbiji je veliki dio javnog mnijenja proruski orijentiran i bilo je demonstracija krajnje desnice koja podržava Putina. Ako joj je EU glavni gospodarski partner, Srbija također ovisi o ruskom plinu, a s političkog stajališta računa na potporu Moskve u Vijeću sigurnosti UN-a da blokira međunarodno priznanje Kosova, bivše pokrajine koja je proglasila neovisnost 2008.

Ravnoteža
Beograd igra s obje strane ograde u ime svoje “neutralnosti”, s rizikom da uvrijedi obje strane. Srbijanski ministar vanjskih poslova Nikola Selaković potpisao je 23. rujna na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku sporazum o diplomatskoj suradnji sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, prvi potpis te važnosti nakon 24. veljače, čime je odmah izazvao bijes Bruxellesa .

Dva dana kasnije, međutim, sam Selaković ogrebao je “rusko-srpsko bratstvo” odbivši priznati rezultate referenduma koje je Kremlj organizirao u okupiranim područjima Ukrajine, pozivajući se na “predanost Srbije Povelji Ujedinjenih naroda i pravilima Međunarodni zakon “.

“Kad završi rat u Ukrajini, ruski vojnici koji se vrate u domovinu neće biti dočekani kao heroji, već kao odmetnici – kaže Dimitri – naredivši mobilizaciju Putin je gurnuo prst u oko. Svi u Rusiji su protiv, bilo liberali kao i Putinovi glasači.Kako vjerovati propagandi kad je službeni broj ruskih vojnika poginulih u Ukrajini 6000, a najavljena je mobilizacija 300.000 rezervista? Propaganda djeluje sve dok treba pasivizirati građane. Ali kad radi se o tome da ih učinimo aktivnima, to više ne funkcionira”.

U povjerljivom izvješću koje je 25. rujna procurilo u ruski tisak, FSB, Federalna sigurnosna služba Ruske Federacije, objavila je da je 261.000 muškaraca napustilo zemlju između 21. i 24. rujna. “Normalizacija će biti teška”, kaže Dimitri.

“Slobodna Rusija!”
U subotu 24. rujna na Trgu Republike, u središtu srbijanske prijestolnice, više stotina demonstranata odazvalo se pozivu Facebook grupe “Rusi, Ukrajinci, Bjelorusi i Srbi zajedno protiv rata”. Rođena prvog dana sukoba, ova skupina sada ima više od 4000 članova.

Iako se većina njih deklarira kao apolitična, svi se žestoko protive “fašizmu” Kremlja. Imaju natpise “Putin nije Rusija”, “Jebeš Putina”, “Protiv rata, mir u Ukrajini” i ističu bijelo-plavo-bijelu zastavu, “zastavu Rusije bez crvene krvi”.

Telegram je postao glavna komunikacijska mreža za te prognanike. Uglavnom mladi ljudi, mnogi rade od kuće u IT sektoru i traže namješten trosoban stan, po mogućnosti u novoj, dobro grijanoj zgradi. Plaćanje stanarine nije problem.

Ivan, 35, bio je programer u St. Petersburgu. Napustio je Rusiju u ožujku “iz straha zbog mobilizacije” koju je očekivao. U Srbiju je sletio u lipnju nakon transfera kroz Uzbekistan, Tursku i Crnu Goru. “Putin je neprijatelj Rusije”, kaže. “Mobilizacijom rat je ušao u domove i razara obitelji. Trenutno se mnogi muškarci skrivaju ili bježe. Ali drugi, oni koji su manipulirani, idu u rat. Koliko će se njih vratiti osakaćeni ili u lijesu?

Daniil je u Beograd stigao prije mjesec dana preko Tbilisija, Gruzije, Erevana, Armenije i Istanbula. “Ovdje sam slobodan izraziti svoje stavove”, kaže on, još uvijek iznenađen što može prosvjedovati bez rizika da će ga policija pretući. Za ovog 23-godišnjeg računalnog programera, također iz Sankt Peterburga, Kremlj je pogriješio proglasivši mobilizaciju: “Mnogi će Rusi umrijeti od ovog apsurdnog rata. Svi koji mogu napuštaju zemlju. Zadnjih dana 50. % mojih prijatelja je otišlo.On sam isključuje mogućnost povratka, “barem dok je Putin živ”. (Courrier De Balkans)

Previous articleNajvatrenija Hrvatica pozirala u minijaturnom bikiniju. Jedan detalj je posebno zapeo za oko! (FOTO)
Next articleFOTO: Teška prometna nesreća Porschea i cisterne na Cresu!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here