Home Najnovije SAD Hrvatsku upozorio na novu opasnu drogu. ’50 puta je jača od...

SAD Hrvatsku upozorio na novu opasnu drogu. ’50 puta je jača od heroina’

187
0

Nakon ulaska Hrvatske u sustav Global Entry u nizu sastanaka s predstavnicima američke administracije dogovoreni su konkretni oblici suradnje oko niza sigurnosnih pitanja – od zaštite granica i suzbijanja kriminaliteta droga do podupiranja euro integracija u jugoistočnoj Europi.

Kazao je to nakon posjeta američkom Ministarstvu domovinske sigurnosti, Državnom tajništvu i Agenciji za suzbijanje kriminaliteta droga (DEA) u Washingtonu potpredsjednik hrvatske vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Hrvatska i SAD žele dodatno unaprijediti suradnju kroz napredno partnerstvo pri čemu američka strana Hrvatsku vidi kao predvodnika i model za suradnju s drugim europskim državama, rekao je jučer ujutro Božinović u izjavi Hini.

Istaknuo je kako je na sastanku s upraviteljicom DEA-e Anne Milgram iskazana velika zahvala za kvalitetnu suradnju s hrvatskom policijom te je dogovoreno jačanje sigurnosne suradnje s državama jugoistočne Europe u borbi protiv trgovanja drogom.

Fentanil – nova smrtonosna opasnost na narko tržištu
Milgram je pritom naglasila posebnu zabrinutost zbog sve veće zlouporabe fentanila, nove pošasti na američkom narko tržištu od koje dnevno umire čak tristotinjak ljudi.

Riječ je o do sada najopasnijoj i najbrže rastućoj sintetičkoj drogi koja je čak 50 puta jača od heroina i može izazvati trenutnu ovisnost, kazala je Milgram.

SAD žele surađivati s Hrvatskom kako se ta sintetička droga ne bi počela širiti na području Hrvatske i EU. Primijećeno je da se primjese fentanila stavljaju i u ostale vrste od ranije prisutnih opijata. Iako na američko tržište stiže iz zemalja Južne Amerike suptance za njegovu izradu dolaze s azijskog tržišta, dodala je Milgram.

Borba protiv organiziranog kriminaliteta droga ne može se voditi lokalno ni regionalno već globalno, kazao je Božinović.

Pomoćnik ravnatelja HZJZ-a za suzbijanje zlouporabe droga Željko Petković kaže da SAD zadnjih 10-ak godina ima problem zbog opijatskih ovisnosti.

“Imaju i veliki problem smrti od predoziranja. Prošle godine su imali više od 100.000 smrti, mahom je to bio fentanil. Što se tiče fentanila tiče on je sintetski opijat, ima svoju primjenu u medicini, ali je problem u tome što su male količine dovoljne da bude opasan. Od jednog grama možete učiniti 600 uličnih doza. Čisto za komparaciju, tona heroina je 20 kilograma fentanila”, kaže Petković za Dnevnik Nove TV.

“Fentanil je vrlo jeftin, on je preplavio američko tržište, većina toga dolazi iz Meksika. I Europa je svojevremeno imala problema s fentanilom uslijed nestašice heroina. Prije svega Latvija, Norveška, Estonija…

Proizvodnja je vrlo jeftina i nije potrebna neka posebna tehnologija. Lagan je za krijumčarenje jer mu je potrebna mala masa i ono što je jako bitno oni koji kupuju i oni koji prodaju vrlo teško to mogu dozirati i primjenjivati”, rekao je Petković.

Pojasniio je kako droga djeluje na čovjeka i kakvu smrt uzrokuje.

“Radi se o sintetskom opijatu, najčešće dolazi do prestanka disanja, a problem je da osoba koja ga uzme nije ni svjesna da će doći do prestanka disanja i da će se predozirati, to je njegova najveća opasnost. Hrvatska nema problem s fentanilom, još uvijek. To je dobro. No sustav zdravstva se priprema i trenutno smo uveli radnu skupinu koja će se baviti uvođenjem aloksona u kućnu uporabu.

Njega inače ima i to je jedini lijek koji može spriječiti trenutno djelovanje fentanila, spriječiti predoziranje uslijed konzumiranja različitih opijata, bilo heroina, bilo fentanila”, kaže.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here