Home Kolumne Komentar: Riječka gradska vlast – Sami sebi oporba

Komentar: Riječka gradska vlast – Sami sebi oporba

1719
1

Scena prva: Vozim se gradskim autobusom. S mislima na totalno nebitne stvari odjedanput skrenuh pozornost na crveni plakat koji glasi : “KINO U” s dole prekriženim “SHOPPING CENTRU i na dnu plakata dodanim “CENTRU GRADA”.Riječ je naime o plakatu koji je pozivao ljude na bojkot “Cinestara”. I tu ne vidim ništa loše, da se razumjemo. Primjetivši bolje plakat vidim da je mentor svega “Art Kino Croatia” iliti grad Rijeka. I tu nastaje problem. Prije svega godinu dana,ne znam ako se sjećate dragi čitatelji, u taj tako “ozloglašeni Cinestar” na otvorenju multipleksa bio je prisutan i naš svemogući gradonačelnik. Tom prilikom nije štedio pohvale prema Cinestaru: od “objekta kakvog Rijeka zaslužuje” do ostalih krilatica njemu dobro poznatih. Taj isti gradonačelnik godinu dana poslije shvaća da možda ipak onaj “dobronamjerni” Cinestar s početka priče nije toliko dobar kao što se čini i da Rijeka “zaslužuje art-kino”. Dakle, trebali smo zatvoriti dva kina (Croatia i Fenice) kako bismo shvatili da onaj novi (Cinestar) i nije tako dobar…A kako ćemo vratiti publiku u stara kina? Pa blaćenjem novog, naravno!

Scena druga: Prosvjed brodograditelja u Rijeci. Priličan se broj ljudi okupio u hladnoj riječkoj večeri kako bi se izborio za svoja prava. I tu opet ne vidim ništa loše, dapače! Prosvjed nastavlja u dobrom smjeru, sa sindikatima koji (iako imaju predstavnika u nadzornom odboru pozivajući se na “15% dionica brodogradilišta u vlasništvu radnika”) optužuju “one iz Zagreba” kako žele “uništiti nacionalno gospodarstvo”. I tu opet u glavi pomislim: “Ako imate člana u upravi,znači da ste i Vi dijelom odgovorni za ovakvo stanje u 3. maju”. Ali,nije to “biser” večeri koji spada pod kategoriju “greatest shits”…
Priču su naime dodatno “zapaprili” župan i gradonačelnik koji su iskoristili priliku kako bi stali “na braniku radničke klase”. Nema šta, pravi socijaldemokrati…Jedini “mali i sitan” problem predstavlja što je prije nekih 5-6 godina njihov stranački drug upropastio drugo riječko brodogradilište, a da su tada “socijaldemokrati” Komadina i Obersnel marljivo šutili. Tada su naime bili važniji “(su)radnici iz stranke” nego radnici i kooperanti Viktor Lenca. Treba li ovome dodati da je njihov stranački drug i bivši gradonačelnik također javno dao potporu hadezovoj upravi 3. maja?

Scena treća: Opet Rijeka i opet centar grada u pitanju. Šetah se riječkim Korzom kada ugledah mali štand od “Mladih HNS-a” kako pozivaju na peticiju “Za smanjenje cijena Autotroleja”. Mislim si: “plemenita akcija” da ne postoji opet onaj “mali i sitan” problem uvijek prisutan u ovoj kolumni -organizator je stranka na vlasti! U tom plemenitom cilju smanjenja cijena Autotroleja, HNS-u nije bio dovoljan ni njihov stranački vođa, odnosno dogradonačelnik Rijeke, pa tako ni njihova tri člana u gradskom poglavarstvu pa ni predsjednik nadzornog odbora Autotroleja koji je opet HNS-ovac(!) – Rudolf Kralj. Svi spomenuti akteri očito nisu bili dovoljni za smanjenje cijena karata pa jedino peticija može smanjiti “gradonačelnikovu tvrdoglavost” (čitaj cijene). A što rade u koaliciji gdje se ne mogu izboriti za vlastite ciljeve,to možete pitati samo čelnike riječkog HNS-a…

Savjet za TZ Rijeke

Za kraj,ova tri primjera dokazuju i onu “humorističnu” crtu naše lokalne vlasti, koja nije samo “vlast” već i sama sebi oporba! Ovaj fenomen predstavlja svojevrsnu riječku autohtonu posebnost, nešto u rangu s karnevalom, morčićem, prvom nogometnom utakmicom u Hrvata odigranoj u Rijeci itd.. Zaista, mislim da bi Turistička zajednica Rijeke trebala krenuti s promotivnim sloganom: “RIJEKA,GRAD GDJE JE VLAST UJEDNO I OPORBA!” i pod tom krilaticom napuniti (inače) prazan turistički autobus (jer ne vjerujem da bi turiste zanimala art-kina,brodogradilišta ili visoke autobusne karte). (livio defranza)

Previous articleKrivotvorenje povijesti: Kako je Zagreb ukrao Rijeci čokoladu, esperanto, mustafu…
Next articleAleksandra nakon povratka dream teama sa skijanja: Dino i Mačak su se skužili!

1 COMMENT

  1. Obi postaje ovakvim marketingom za kino i lider lokalnog underground pokreta 😉 To je još jedna zanimljivost i autentičnost.
    Kad smo vec kod kina (uz napomenu da je u osnovi to dobar projekt i pisem ovo jer zelim da opstane) jeli igdje objavljeno koliko to kino kosta Grad, tj. koliko su zakazali s popovima i koliki su troskovi svega? s obzirom da mi se cini da financijski plan (osim činjenice da Grad to plaća) NIJE bas prisutan, nebih volio da se to ugasi vremenom kao gubitaš. Uzgred na prvi se pogled čini da ni neki drugi planovi oko kina nisu baš jasni ili bar obznanjeni. Ipak, za sada mi najviše smeta povremena neljubaznost i nekompetentnost nekih od osoba koje tamo rade (il volontiraju, kakogod).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here