Home Vijesti Šarar o posljedicama krize u riječkoj kulturi: Pripremamo scenarije za rebalans proračuna

Šarar o posljedicama krize u riječkoj kulturi: Pripremamo scenarije za rebalans proračuna

1405
0

Kriza izazvana koronavirusom posebno će teško pogoditi kulturni sektor. U Rijeci će posljedice biti još teže s obzirom da je upravo naš grad činjenicom da je ove godine europska prijestolnica kulture velik dio proračuna namjeravao usmjeriti u kulturne sadržaje. Tim povodom 6. travnja postavili smo nekoliko pitanja pročelniku za kulturu grada Rijeke Ivanu Šararu. Danas su stigli odgovori:

1. U trenutku kada neke projekcije govore da bi proračun zbog virusne krize mogao pasti, što će biti s proračunom za kulturu za ovu godinu, hoće li on ostati na istoj razini i kakve su vam projekcije za sljedeću godinu?

I proračun kulture za ovu godinu, kao i onaj za iduću godinu, sigurno će se smanjiti zbog značajnog smanjenja priljeva sredstava na prihodovnoj strani proračuna Grada Rijeke. Kolika će ta smanjenja biti ovog je trenutka potpuno nemoguće predvidjeti, zato što se ne zna koliko će dugo na snazi biti odluka Vlade koja utječe na prihode od poreza i prireza na dohodak a koji su glavni prihodi gradske uprave iz kojih se financira kulturna djelatnost. U isto vrijeme ne zna se kakve će biti kompenzacijske mjere Vlade kao pomoć jedinicama lokalne samouprave zbog izostanka prihoda od poreza na dohodak. Bilo kako bilo, zajedno sa našim ustanovama pripremamo scenarije za rebalans ovogodišnjeg proračuna koji će biti dobra ishodišna točka proračuna za iduću godinu.

2. Dio samostalnih umjetnicka i kulturnih djelatnika i poduzetnika smatra da se kasni s mjerama pomoći sektoru ugroženom koronavirusnom krizom. Mjera za samozaposlene u kulturi za sada nema. Mnogi umjetnici u ostali bez osnovnih prihoda. Neki gradovi već su krenuli s isplatama pomoći freelancerima u kulturi, kada to možemo očekivati od Rijeke?

Ne znam na što i koga točno mislite, izrazi kao „neki“ i „mnogi“ ne znače puno ako ozbiljno pristupate stvarima. Niti jedan grad, koliko sam upoznat, nema mjeru izravnih isplata pomoći slobodnim umjetnicima. Pomoć samostalnim umjetnicima organizirana je na državnom nivou, redovito komuniciram sa ministarstvom kulture i biti ću informiran o rezultatima tih mjera na riječkom području. Postoji mogućnost, ukoliko to dozvoli proračun, da i Grad Rijeka participira u toj pomoći. No zasada Grad Rijeka nema ni jednu mjeru izravne financijske pomoći pojedincima, pomoć se očituje u ukidanju naplate najamnina, spomeničke rente i komunalne naknade. Moguće je da ćemo ukidanje najamnine proširiti i na djelatnost udruga u kulturi i ateliera, no treba znati da velika većina riječkih udruga već koristi radne prostore bez naknade, primjerice udruge koje djeluju u sklopu HKDa, Filodramatice, Palacha, muzej Peek and Poke itd. Gradska kulturna politika prepoznala je važnost pomoći kulturnim djelatnicima znatno prije nego što se pojavio korona virus. Što se tiče mjera za pomoć samozaposlenima, svi projekti iz domene javnih potreba koje realiziraju samostalni umjetnici biti će financirani kao prioritetni.

3. Ovih dana kreću isplate autorima u knjižnom sektoru po pitanju posudbe u javnim knjižnicama od strane Ministarstva kao i isplate za dovršene projekte. Grad Pula ih isplaćuje temeljem Javnih potreba u kulturi. Je li Grad Rijeka isplatio sredstva za već izvršene ili gotovo izvršene projekte Javnih potreba u kulturi? Što će se dogoditi s ostalim projektima?

Grad Rijeka isplatio je gotovo sva sredstva za Javne potrebe u kulturi za programe iz 2019.e godine, preostali iznos od 315.000 kuna odnosi se uglavnom na drugu ratu uplate koja se realizira po ostvarenom programu i izvješću. Što će biti sa projektima za 2020.u godinu tek ćemo vidjeti s obzirom na novi financijski okvir ali i s obzirom na činjenicu da će dio programa biti nemoguće ostvariti s obzirom na trenutne okolnosti. No svakako će se prioritetne isplate odnositi na samostalne umjetnike kojima se profesionalno bave kulturom na način da im je to jedini izvor prihoda, kao i na udruge koje svoju djelatnost vrše profesionalno i imaju stalno zaposlene.

4. Koji će biti kulturni prioriteti Rijeke po pitanju financiranja u narednom razdoblju?

Na ovo pitanje nezahvalno je odgovarati iz sadašnje perspektive, s obzirom da živimo jedan ekstreman period u kojem smo izbačeni iz zone uobičajenog funkcioniranja, pa zasigurno ne možemo u kratkom roku dobro sagledati moguće stvarnosti. Pred nama je svakako priprema i Izrada strategije kulturnog razvitka za period od 2021.-2027. u kojoj ćemo zajedno sa relevantnim partnerima i zainteresiranom javnošću raspravljati o mogućim scenarijima.S druge strane sasvim je sigurno da u taj period ulazimo sa ozbiljnom novom kulturnom infrastrukturom, tako da izlazimo iz razdoblja uobičajene frustracije uvjetima rada i ulazimo u period kada će projekti razvoja publike i uključivanje što većeg broja građana Rijeke biti apsolutni prioritet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here