Home Mozaik Savo Štrbac: ‘Traktori LET 3 nemaju veze s ‘Olujom’, većina članova benda...

Savo Štrbac: ‘Traktori LET 3 nemaju veze s ‘Olujom’, većina članova benda je srpskog porijekla, a u Rijeci je uvijek bilo pun Srba

179
0

Srpski mediji se i dalje bave pobjedom Let3 na Dori. Tema je to o kojoj je voditelj Miloš Anđelković u emisiji Puls Srbije razgovarao sa Savom Štrbcem, predsjednikom Dokumentaciono-informacionog centra Veritas.

Činjenica da je Eurovizija, osim glazbeni, i politički događaj nije novost, no opet se postavlja pitanje gdje je granica između umjetničke slobode i političke provokacije.

Štrbac se osvrnuo na podrijetlo ove skupine, dotaknuvši se podrijetla pripadnika te skupine – koji su, prema njegovim riječima, pretežno Srbi.

– Članovi grupe “Let 3” imaju prezimena srpskog podrijetla, a grupu su formirali u Rijeci, gdje je uvijek bilo puno Srba – započeo je Štrbac.

Na pitanje voditelja vidi li simboliku “Oluje”, kada su Srbi na traktorima masovno bježali iz Hrvatske, Štrbac je odgovorio niječno.

– Ne vidim simboliku u ovom slučaju. Vidim da se u nekim komentarima spominje veličanje Oluje, jer su došli na traktoru, a to je vezano uz bijeg Srba na traktorima u Oluji. No, cijeli njihov nastup zapravo je rat u Ukrajini – istaknuo je Štrbac.

– Dijelovi u pjesmi sa š i č – ti su dijelovi u pjesmi upravo vezani uz Rusiju. Imaju te glasove “sh” i “ch”. A pod “majkom” mislimo na majku Rusiju. Traktor ima veze, opet, s Bjelorusijom, jer je ona najveći proizvođač traktora. Ima puno simbolike, ali su isticali da je to ratna pjesma s antiratnom tematikom – kazao je.

Pod Armagedonom Štrbac smatra da su umjetnici iscrtali poantu ovog rusko-ukrajinskog sukoba.

– Armagedon se odnosi na kraj svijeta, kao posljednju bitku u Bibliji i Treći svjetski rat. Jer ovdje Ukrajina ne ratuje s Rusijom, nego Rusija s NATO savezom. Jadni oni na čijim plećima se bore jaki i veliki. Mnogo smo mi Krajišnici propatili u vrijeme kada su se na našim prostorima borile JNA i secesionistička vojska Hrvatske – rekao je Štrbac.

Stihovi pjesme Mama Šč:

Kako Štrbac ovu pjesmu ne vidi kao provokativnu za Srbe i Srbiju, voditeljica ga je upitala postoji li ipak slobodna interpretacija pjesme koja se ipak može povezati s događanjima na ovim prostorima 90-ih.

– Sve se može povezivati, ali ako znate da imaju album Bombardovanje Srbije i Čačka, kada spominju Srbe i Srbiju, uvjeren sam da to rade u kontekstu NATO bombardiranja od kojeg još uvijek imamo posljedice – rekao je Štrbac.

U razgovor se uključio Marko Kon, glazbeni producent i skladatelj, koji je na početku naveo kako je pjesma izrazito fokusirana na kritiziranje Rusije i rusko-ukrajinskog sukoba.- Osobno smatram da političke poruke u pjesmama nisu nužno negativne – Kon podsjetio nas na Beatlese i njihove umjetničke aranžmane, pa nastavio: – Pjesma je antiratna i ne vidim zašto bi je diskvalificirali – mišljenja je Kon.Štrbac je dodao komentar kako je “Let 3” pogodio pravo vrijeme i tema za izlazak s ovom pjesmom.

– Ovo je pravi trenutak jer je javnost okrenuta protiv Rusije – rekao je Štrbac.

Kon smatra da iza svakog sportskog i umjetničkog događaja postoji element politike, ali i da grupa “Let 3” od 1999. ima antiratne albume.

– Političke poruke u pjesmama ne moraju nužno biti negativne. Nismo ovdje samo zbog glazbe i sporta. Kad su reprezentacije u pitanju, to i te kako ima veze s politikom. Od toga se ne može pobjeći, kakva god konkurencija bila u pitanju – naglasio je Kon, koji smatra da će pjesma “Mama ŠĆ” proći.

Previous articleNediljko Labrović: Ne treba gledati pobjedi u zube!
Next articleImala odnos u prijenosu uživo: Počela se trzati, a onda…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here