Home Vijesti SDP-ovci i Kolakušić glasali za prijedlog kojim će Hrvatska vjerojatno izgubiti pravo...

SDP-ovci i Kolakušić glasali za prijedlog kojim će Hrvatska vjerojatno izgubiti pravo na naziv prošek!

184
0

Hrvatska je izgubila važnu političku bitku na EU sceni u ratu za prošek. Velika većina zastupnika u Europskom parlamentu usvojila prijedlog prema kojem tradicionalni nazivi poput prošeka ne smiju podsjećati na postojeće oznake zemljopisnog podrijetla u EU-u, u konkretnom slučaju na talijanski prosecco. U Hrvatskoj je za nju javnost zainteresirana baš zbog mogućnosti da će naše desertno vino morati mijenjati naziv, jer su Talijani zaštitili naziv prosecco.

Na konačnu verziju Uredbe Hrvatska još se jedino može utjecati u sklopu pregovora između Parlamenta, Europske komisije i Vijeća ministara poljoprivrede.

Zanimljivo je da su hrvatski zastupnici većinom bili protiv spornog amandmana 272, koji bi mogao izbrisati hrvatski prošek, ali da su za samo izvješće glasovali SDP-ovci Biljana Borzan i Fred Matić te Mislav Kolakušić. Suzdržan je bio Ivan Vilibor Sinčić, dok su protiv bili HDZ-ovi zastupnici, Sunčana Glavak, Karlo Ressler, Tomislav Sokol i Željana Zovko te IDS-ov Valter Flego i suverenist Ladislav Ilčić.

Flego je odmah nakon glasovanja pozvao naše Ministarstvo poljoprivrede i ministricu Mariju Vučković da se založe u Vijeću i pronađu način za zaštititi hrvatski prošek, kao i sve ostale proizvode koji će biti u podređenom položaju, stupi li ova uredba na snagu.

Previous articleAndrej Kramarić objavio fotku sa suprugom Mijom pa oduševio fanove
Next articleZrakoplov s hrvatskim državljanima iz Zambije sletio u Ljubljanu: ‘Jako smo sretni’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here