Home Vijesti SDP uhljebio Đanija Poropata

SDP uhljebio Đanija Poropata

1756
7

Bivši riječki dogradonačelnik i bivši čelnik riječkog HNS-a Đani Poropat koji je nepravomoćno osuđen za utaju poreza neće osjetiti gospodarsku krizu i recesiju kao većina hrvatskih građana zbog toga što su se njegovi politički pokrovitelji pobrinuli da se dan nakon isteka ugovora o radu s Gradom Rijekom zaposli na novom radnom mjestu u delničkoj tvrtki Goranski sportski centar Runolist d.o.o. kojoj je Primorsko-goranska županija suosnivač s Gradom Delnice. Đani Poropat je ostavku na mjesto riječkog dogradonačelnika podnio na sjednici gradskog parlamenta u siječnju ove godine, ali prema zakonu je sljedećih šest mjeseci imao pravo na plaću od oko 15-ak tisuća kuna. Nešto slično kao premijer Ivo Sanader koji će uživati plodove svog trudbeničkog rada pola godine nakon neslavnog bijega s broda koji tone. Grad Rijeka Poropata je s platnog spiska odjavio 10. kolovoza, a 11. kolovoza na platni spisak prijavila ga je tvrtka Runolist.

Predsjednik Nadzornog odbora u Runolistu je SDP-ov zamjenik župana Vidoje Vujić. U županijskim kuloarima upravo se njega navodi kao čovjeka koji je najzaslužniji za Poropatovo zapošljavanje, a desna ruka u toj raboti navodno mu je bio HNS-ov predsjednik Županijske skupštine Marinko Dumanić.

Vujić je potvrdio da ima informaciju da je Poropat zaposlen u Runolistu.

– Poropat je zaposlen na određeno vrijeme oko dva tjedna, a na radnom mjestu stručnog suradnika za infrastrukturu koji će biti zadužen za pripremu određenih projekata kao što su dovršetak klizališta u Delnicima, pojasnio je Vujić. Zanimalo nas je zbog čega je na to radno mjesto primljen baš Poropat, a Vujić je lakonski kazao da je na radno mjesto stručnog suradnika za infrastrukturu trebala doći osoba koja je gotova, stručno osposobljena, organizacijski kompetentna i stručna, te da Poropat ima te kvalitete.

No, očito je da je najjača Poropatova kvaliteta bila njegova bliskost županijskom političkom establišmentu koji ga je uhljebio na elegantan način. Treba pojasniti da je Poropat čak trebao postati i novi direktor Runolista jer je stari otišao u mirovinu, a vršiteljica dužnosti direktorice je Branka Crnković. No, bivši riječki dogradonačelnik ne bi mogao proći na javnom natječaju jer teško da bi mogao dostaviti uvjerenje o nekažnjavanju budući da ga je riječki Općinski sud krajem prošle godine nepravomoćno osudio. Vujić je pojasnio da nije bilo javnog natječaja za mjesto stručnog suradnika jer je riječ o poslu na određeno vrijeme. U prijevodu, Poropat nije trebao dostaviti nikakvo uvjerenje o nekažnjavanju, te je tako na mala vrata isposlovao sinekuricu koju mu je omogućila županijska vlast. A morao je na mala vrata i zaobilazno jer njegovi pokušaji da se zaposli, naprije u Agenciju za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke, a onda i u Rijeka sport neslavno su propali.

Novinar Novog lista je pokušao stupiti u kontakt s novozaposlenim radnikom u delničkom Runolistu Đanijem Poropatom kako bi javnosti rastumačio što ga je motiviralo da prihvati izazov koji mu je ponudio predsjednik Nadzornog odbora Vidoje Vujić u suradnji s Marinkom Dumanićem, te da pojasni zbog čega se nije vratio u Adria P.A., tvrtku u kojoj je bio zaposlen prije političkog uzleta na krilima na krilima HNS-a i u kojoj je imao vlasnički udio, ali on se nije javljao ni nakon desetak poziva. Izjavu nije dao ni Marinka Dumanića u vezi sa zapošljavanjem njegovog stranačkog kolege iz HNS-a, ali predsjednik Županijske skupštine je poručio da je tijekom jučerašnjeg dana zauzet važnim sastankom, te da bi se mogao javiti tijekom današnjeg dana. Ni vršiteljica dužnosti direktorice Branka Crnković nije htjela ništa komentirati jer je očito da je viša politička sila odradila posao i da je ona bila dovedena pred gotov čin.

Zapošljavanje Đanija Poropata ima još jednu dimenziju, a koja se tiče isključivo politike i odnosa u SDP-u i odnosa te stranke s koalicijskim partnerima. Nije nepoznato da postoji određeni broj ljudi u riječkom i županijskom HNS-u koji Poropatu ne mogu oprostiti što je stranka bila njegov talac mjesecima i godinama i koji su se čak usprotivili njegovom zapošljavanju u Runolistu. Ali onda se pojavio u vidu »džokera zovi« Vidoje Vujić koji je »pomogao« Poropatu, iako veći dio SDP-a nije oduševljen tom kadrovskom kombinatorikom. Postoji i teorija da su županijski SDP-ovci preko Poropata nastojali zapapriti kolegama iz riječke organizacije, te posebno Vojku Obersnelu za kojega je poznato da mu bivši zamjenik nije sigurno prvi izbor drafta za bilo kakvu suradnju. No, stranačka prepucavanja valja ostaviti SDP-ovim taborima. Ono što je u prvoj priči najopasnije je delegitimizacija županijske vlasti kada je riječ o kritici HDZ-ovih kadrovskih križaljki. S razlogom su župan Zlatko Komadina i saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović prozvali HDZ-ovu vlast za uhljebljavanje kadrova u Zračnoj luci Rijeka. Ali, gle čuda, na domaćem terenu SDP radi isto i na taj način slabi politički manevarski prostor. Nije dobro da oni koji se predstavljaju alternativom HDZ-ovoj arivističkoj politici isto tako koriste laktove za raskrčavanje radnih mjesta svojim pulenima. Jer, pravila vođenja politike za opće dobro, a ne za osobne interese trebala bi vrijediti za sve, a ne samo za njih. (novi list)

Previous articleDva oka u glavi: SDP-HDZ koalicija na Viškovu
Next articleOtkriven napadač koji je udario Ahmada Sharbinija u Opatiji

7 COMMENTS

 1. Hoću od Jovanovića objašnjenje kao i Šima !!

  Ma moj Šima, nas 2 smo stvarno”suckeri” , ovaj grad vode “gnojničari” , ništa bolji od Hebija !

 2. A SIN MU JE POSTAO ZUPANIJSKI VIJECNIK, UHLJEBLJENJE DO UHLJEBLJENJA,

  SADA CE I SINA USKORO ZAPOSLITI NEGDJE !

 3. EVO NOVA DINASTIJA SE STVARA POROPATI,

  MOGLI BI NAPRAVITI SERIJU PO NJIMA.

  FIKTIVNI VLASNICI ADRIA P.A., PROPALI POLITICARI I JOS PUNO TOGA …

 4. Pa nije to jedni primjer u Rijeci, ali se i u drugim mjestima stvaraju obiteljsko-porodični klanovi; pravi Sindromi Kim il Sunga…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here