Home Vijesti Sedam mjesta na svijetu bez korone!

Sedam mjesta na svijetu bez korone!

1856
0

Prošla je gotovo godina dana od prvih infekcija SARS-COV-2 i osam mjeseci otkako je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila da je koronavirus pandemija, a na svijetu još uvijek postoje izolirana mjesta na koja virus nije stigao i dvije zemlje koje tvrde da nisu imale niti jedan slučaj, iako je vrlo malo vjerojatno da je to istina, piše Ilpost.

Turkmenistan i Sjeverna Koreja

To su dvije zemlje koje “službeno” još nisu imale niti slučaj zaraze koronavirusom, unatoč tome što graniče sa zemljama vrlo pogođenim pandemijom. Turkmenistan graniči s Iranom, gdje je registrirano više od 828 tisuća slučajeva, prema podacima WHO-a. Sjeverna Koreja graniči na 1.420 kilometara s Kinom, gdje se smatra da je pandemija započela, i s Južnom Korejom, gdje je bilo više od 30 tisuća slučajeva. Međutim, Turkmenistan i Sjeverna Koreja također dijele činjenicu da ih vode autoritarne vlade: to su dvije zemlje u kojima ne postoji sloboda tiska, a puno se informacija skriva iz propagandnih razloga.

U srpnju je tim dužnosnika WHO-a uspio ući u Turkmenistan i putovati po zemlji te prikupio mnoga svjedočenja da je posljednjih mjeseci bilo mnogo mogućih slučajeva prijenosa koronavirusa i općenito porasta infekcija dišnih putova. i upale pluća. Lokalne vlasti priznale su da se broj smrtnih slučajeva povezanih s respiratornim problemima povećao u 2020. godini, ali tvrde da je uzrok zagađenje zraka.

Što se tiče Sjeverne Koreje, stručnjaci su raspravljali nije li ipak imala slučajeve zaraze. Zapravo je to bila jedna od prvih zemalja koja je svoje granice zatvorila u siječnju. U veljači je vlada najavila da ih neće otvoriti sve dok se ne pronađe lijek za COVID-19. Maske su postale obavezne i uvedena su ograničenja za javna okupljanja. U srpnju je grad blizu granice s Južnom Korejom i proglasio “maksimalno izvanredno stanje” nakon što je utvrdio sumnjivi slučaj koronavirusa: Sjevernokorejac koji je prije nekoliko godina pobjegao u Južnu Koreju, a zatim se potajno vratio u zemlju.

Unatoč ovom incidentu, koji je doveo do izolacije muškarca, do danas službeni broj slučajeva u zemlji ostaje nula. Izvješće WHO-a od 29. listopada kaže da od 10.462 ispitivanja provedenih u zemlji (koja ima više od 25 milijuna stanovnika) niti jedan nije bio pozitivan, ali da postoji više od 5.000 ljudi koji su možda imali COVID-19.

Usred oceana

Mjesta na kojima je vjerojatno da virus nikad nije stigao jesu otoci i otočja koja su prilično izolirana u Tihom oceanu: kao što su Nauru, Tonga, Kiribati, Mikronezija, Palau, Samoa i Tuvalu. Donedavno je i Vanuatu bio na popisu, ali 10. studenog asimptomatski građanin vratio se iz Sjedinjenih Država, Salomonovih otoka i Marshallovih otoka, gdje su prvi slučajevi otkriveni u listopadu. Međutim, ni u jednom od ovih arhipelaga nije bilo lokalnih infekcija: zaraženi su dolazili izvana i bili su smješteni u izolaciju.

Činjenica da se te zemlje nalaze usred Tihog oceana, jedan od razloga što su među područjima svijeta najizloženije klimatskim promjenama, bila je korisna tijekom pandemije, jer je olakšala zatvaranje granica i pripremu za izolaciju zaraženih. Od prvih mjeseci širenja koronavirusa, pacifičke su zemlje ozbiljno prihvatile rizik od pojave virusa i zato što niti jedna od njih nema zdravstveni sustav sposoban podnijeti bilo kakvo širenje COVID-19. Međutim, zatvaranje granica ozbiljno je oštetilo gospodarstva tih zemalja, koje su vrlo vezane uz turizam, i znatno smanjilo njihovu opskrbu hranom. Nadalje, kad je Vanuatu u travnju pogodio ciklon, bio je prisiljen odbiti vanjsku pomoć za obnovu kako bi izbjegao rizik od zaraze.

Australija je izdvojila 300 milijuna američkih dolara za potporu tim zemljama u njihovom gospodarskom oporavku, a vlada je obećala da će upotrijebiti još 500 milijuna američkih dolara kako bi svim pacifičkim otočanima nabavila cjepivo kad postane dostupno.

Očito postoje i druga mjesta na Zemlji na koja koronavirus nije stigao. Najveća je Antarktika, gdje nema stalnih stanovnika, ali postoje istraživači iz raznih zemalja. Za nedavno započetu ljetnu sezonu – antarktičko ljeto je kada je u Europi jesen i zima – zemlje koje šalju znanstvenike u te dijelove odlučile su smanjile njihov broj i uvele razna druga pravila kako bi spriječile virus da stigne na kontinent.

Na vrlo malom mjestu gdje nema koronavirusa nalazi se havajski atol Kure, koji je dio prirodnog parka: donedavno su ga naseljavale četiri osobe, volonteri zaduženi za brigu o autohtonim biljnim vrstama i uklanjanje onih koji su dolazili izvana. Devet mjeseci živjeli su na otoku znajući vrlo malo o onome što se događa u svijetu – bili su povezani samo satelitskim telefonom – i nedavno su otkrili kakav je novi život tijekom pandemije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here