Home Vijesti Šef Crvenog križa: ‘Fake news’ o cjepivu Covid-19 postaju druga pandemija

Šef Crvenog križa: ‘Fake news’ o cjepivu Covid-19 postaju druga pandemija

128
0

Cjepivo Covid-19 se približava, ali druga pandemija mogla bi spriječiti napore oporavka od prve, izjavio je predsjednik svjetske skupine za humanitarnu pomoć.

Francesco Rocca, predsjednik Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, rekao je u ponedjeljak na virtualnom brifingu Udruzi dopisnika UN-a da vlade i institucije trebaju provesti mjere za borbu protiv rastućeg nepovjerenja i dezinformacija.
“Da bismo pobijedili Covid-19, također moramo pobijediti paralelnu pandemiju nepovjerenja koja je kočila naš kolektivni odgovor na ovu bolest i koja bi mogla narušiti našu zajedničku sposobnost cijepljenja protiv nje”, rekao je.
Čelnik najveće svjetske mreže humanitarne pomoći rekao je da njegova organizacija dijeli “osjećaj olakšanja i optimizma” koji donosi razvoj cjepiva Covid-19. Ali vlade i institucije “moraju izgraditi povjerenje u zajednice” u kojima su dezinformacije zaživjele, dodao je.
Širom svijeta raste kolebanje oko cjepiva, posebno cjepiva Covid-19, rekao je Rocca. Citirao je studiju Sveučilišta Johns Hopkins u 67 zemalja, koja je utvrdila da je prihvaćanje cjepiva značajno opalo između srpnja i listopada ove godine.
Istodobno, raste nepovjerenje oko drugih javnozdravstvenih intervencija koje se moraju nastaviti tijekom pandemije.
“Ova visoka razina nepovjerenja očita je od samih početaka pandemije Covid-19 i očito je olakšala prijenos virusa na svim razinama,” rekao je.
Najočitiji je primjer, dodao je, koliko ljudi u zapadnom svijetu nije htjelo nositi maske za lice. Ipak, rekao je, nepovjerenje i dezinformacije globalno su pitanje.
“Ovo nije samo pitanje nepovjerenja. To je pitanje informacija”, rekao je Rocca. “Koliko god iznenađujuće izgledalo, još uvijek postoje zajednice širom svijeta koje nisu svjesne pandemije.”
Takve su zajednice obično ranjive i marginalizirane, žive izvan dosega tipičnih komunikacijskih kanala, rekao je. Dao je primjer Pakistana, pozivajući se na istraživanje federacije koje je otkrilo da 10% ispitanika nije znalo za Covid-19.
“Vjerujemo da masovni koordinirani napori koji će biti potrebni za uvođenje Covid cjepiva na pravedan način moraju biti paralelni s jednako masovnim naporima da se proaktivno izgradi i zaštiti povjerenje”, rekao je Rocca.
Prošli mjesec britanski su znanstvenici upozorili da Ujedinjeno Kraljevstvo možda neće doseći prag uvođenja cjepiva kako bi zaštitilo zajednicu zbog dezinformacija, nepovjerenja i kolebanja javnosti u vezi s cjepivom protiv koronavirusa, prenosi CNN.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here