Home Vijesti Šef Fokusa prije tri mjeseca Radničku frontu optužio za ‘politiku gladi i...

Šef Fokusa prije tri mjeseca Radničku frontu optužio za ‘politiku gladi i totalitarizma’, danas su u koaliciji!

210
0
MixCollage 06 Mar 2024 05 05 PM 8383
Katarina Peović i Davor Nađi

Uoči nadolazećih izbora, politički pejzaž Hrvatske se zahuktava, a jedno od najintrigantnijih pitanja je formiranje 11 lijevo-liberalnih stranaka pod vodstvom SDP-a. I dok se birači pripremaju za odlučivanje na biralištima, mnogi se pitaju kako bi ovakva koalicija mogla funkcionirati u praksi i koji bi bili njezini izgledi ukoliko bi osvojila izbore.

SDP-ova lijevo-liberalna koalicija predstavlja pokušaj združivanja snaga različitih političkih struja kako bi se suprotstavila HDZ-u  i ponudila alternativu za promjene u političkom smjeru zemlje. Međutim, izazov s kojim se suočava ova koalicija je harmonizacija raznolikih I često potpuno suprotstavljenih političkih programa njezinih članica.

Primjerice, stranke poput Fokusa i Radničke fronte imaju potpuno različite ekonomske politike. Dok je Fokus usmjeren na gotovo libertarijanski pristup gospodarskim pitanjima, Radnička fronta zagovara socijalističke politike koje se ne slažu s konceptima slobodnog tržišta. Osim toga, postoje i razlike u pogledima na društvena pitanja, gdje se stavovi o važnim temama poput prava radnika, obiteljskih vrijednosti i državne intervencije znatno razlikuju.

Gdje je nestao politički centar?

Šef Fokusa Davor Nađi je prije tri mjeseca u izjavi za Dnevnik HTV-a, jasno istakao skeptičan stav prema koaliciji s ekstremnim strankama poput Radničke fronte:  “S Radničkom frontom se razilazimo u ekonomskim politikama. Oni su za socijalističke politike koje u pravilu rezultiraju totalitarizmom i glađu”, istaknuo je tada jasno otklonivši mogućnost koalicije s HDZ-om, Domovinskim pokretom I Radničkom frontom. Tri mjeseca kasnije, našli su se u koaliciji s Radničkom frontom. U istoj situaciji je i Centar, još jedna od stranaka koja je osnovana na politici ekvidistance između HDZ-a I SDP-a, a sada se utapa u blokovskoj podjeli hrvatske političke scene koja se jedina u Europi nije promijenila od 90-tih

Očit motiv za tzv točkasti oporbeni koalicijski pristup je spašavanje izgubljenih glasova manjih opcija koje ne prelaze izborni prag i čiji bi mandati u većini izbornih jedinica odlazili relativnom pobjedniku – HDZ-u. Hoće li takva taktika donijeti sinergiju? Vidjet će se.

Međutim, krajnji bi učinak mogla biti smanjena izlaznost na izbore zbog demotiviranja centristički orijentiranih birača. A oni će si uoči odluke hoće li uopće izaći na predstojeće izbore sigurno postaviti pitanje – gdje je nestao politički centar?

Za koga ćete glasati na izborima?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here