Home Vijesti ‘Sestre’ o Vojku Obersnelu i pročelnici Odjela za kulturu (VIDEO)

‘Sestre’ o Vojku Obersnelu i pročelnici Odjela za kulturu (VIDEO)

1674
5

Sinoć su u HKD-u u izvedbi Teatra Rubikon premijerno izvedene ‘Sestre’ koje su osim Čehovljevim i Lorcinim, inspirirane i suvremenim ‘sestrama’, čelnicima država, gradova, sela i obitelji koji si uzimaju za prirodno pravo da budu ti koji mogu raditi što im se prohtje. Teme kao što su opresija, strast, konformizam, utjecaj muškaraca na žene, dobivaju u suvremenom kontekstu nove aktualizacije, kao i odnos umjetnika i politike, odnosno utjecaj politike na umjetnost i umjetničko djelovanje.


Veliko zanimanje publike za ‘Sestre’ – Foto: Dean Miculinić

Predstava izaziva veliki interes upravo zbog toga što progovara o aktualnim temama poput korupcije i nepotizma u našem gradu, a inspirirana je i nedavnim događajima oko (ne)raspodjele sredstava poreznih obveznika u riječkom Odjelu za kulturu.

‘Sestre’ su inspirirane u prvome redu dramskim tekstovima koji u povijesti moderne dramske književnosti i kazališta predstavljaju značajne datume – ‘Tri sestre’ A. P. Čehova i ‘Dom Bernarde Albe’ F. G. Lorce. Za razliku od Čehova kao začetnika moderne dramaturgije čije su drame bez jakih sukoba i radnje, Lorca eksperimentira i buni se protiv realističkog i komercijalnog kazališta ali i društva uopće. Upravo su na tom tragu danas i ‘Rubikonovci’ koji propituju društvo u kojem žive, a za razliku od institucionalnog kazališta, obilno dotiranog od strane države i lokalne samouprave, koje u zadnjih nekoliko godina sve više prelazi u sferu karnevala i spektakla.

Predstavi su bili nazočni uglednici iz riječkoga života ali ne i akteri djela (koji se inače pojavljuju na sličnim ili svakakvim događanjima). Gradonačelnik Obersnel kojeg predstava direktno proziva, odbio je nazočiti premijeri s obrazloženjem kako ‘ne voli gledati predstave posvećene njemu’, a predstavu je zaobišla i pročelnica Odjela za kulturu Ivanka Persić. Zamijećena je samo jedna djelatnica dotičnog odjela (kojoj je u predstavi posvećen jedan citat), a koja se u dvoranu ušuljala i išuljala kroz sporedni ulaz. ‘Sestre’ je publika ispratila uz dugotrajan pljesak i povike bravo…

Predstavu možete pogledati i danas u HKD-u 19:30 sati

5 COMMENTS

  1. Veseli da u Rijeci ovakva predstava ima svoju publiku koja je dosla u zaista neočekivano velikom broju. Zanima me samo zasto o predstavi nema ni rijeci u Novom listu?!

  2. Bravo za predstavu,bravo za sve one koji ne sute!!!!!!
    Buuuuuuuu za one koji skrivaju,suljaju,i buuuuuu za one koji nisu spremni cuti sto im se zeli reci!!!!!

  3. djelatnica je neboga došla po zadatku…i nju je sram kako mora raditi, ali nema kuda; kada je SVE pod njihovom kontrolom…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here