Home Vijesti Ševko Omerbašić: Džamija će Rijeci dati drugu sliku

Ševko Omerbašić: Džamija će Rijeci dati drugu sliku

2147
7

Riječka Islamska zajednica primiče se početku gradnje svoje dugo željene bogomolje. Nedavno je dobila lokacijsku dozvolu za gradnju islamskog centra s džamijom; postavljanje kamena temeljca može se očekivati za nekoliko mjeseci, a otvorenje džamije za oko dvije godine.
    O odjecima te vijesti, islamskim bogomoljama i životu muslimana u Hrvatskoj danas, tim povodom Novi list je razgovarao s muftijim Ševkom Omerbašićem, predsjednikom Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.
    – Zadovoljni smo jer je riječka džamija slučaj dug već desetke godina, a lokacijska dozvola je znak konačnog rješenja izgradnje Islamskog centra u Rijeci. Očekujemo da bi početak gradnje mogao biti početkom iduće godine, eventualno u proljeće 2009. Naravno, najviše su oduševljeni muslimani u Rijeci jer svoje molitve obavljaju u nehumanim prostorima, sada na četiri mjesta u gradu, pa osim na Bajram, kada su zajedno u sportskoj dvorani, nisu u stanju naći se na jednome mjestu. 
    
Pomoć islamskih zemalja
    Kako će taj kapitalni projekt biti riješen financijski?
    – Očekuje se da prve troškove izgradnje islamskog centra snose muslimani Rijeke zajedno s Mešihatom i tu smo već poduzeli korake, zatim da učestvuju muslimani cijele Hrvatske. Naravno, očekujemo i pomoć iz inozemstva, naročito od onih zemalja koje su pomagale zagrebačku džamiju i koje su pokazale interes da pomognu izgradnju islamskog centra u Rijeci. Pomoć očekujemo zato što će taj centar koštati 4,5 do 5 milijuna eura, bar prema sadašnjim procjenama. Očekujemo je od muslimana BiH, jer i mi iz Hrvatske smo solidarno sudjelovali u izgradnji džamija u BiH, a pomagali smo i Islamskoj zajednici u Sloveniji. Tako i iz Slovenije očekujemo pomoć, no muslimani u Sloveniji su sada u prikupljanju novaca za kupnju terena za gradnju džamije u Ljubljani koji košta 4,5 milijuna eura te zato od njih ne možemo previše očekivati. Nikada bogomolje nisu bile u krizi zbog nedostatka sredstava, pa se nada mo da tako neće biti ni u slučaju riječke džamije.
    Najavljivana je i pomoć iz nekih tzv. islamskih zemalja?
    – Ne od vlada, već od ustanova, i neke su ustanove iz islamskih zemalja već izrazile želju da pomognu gradnju riječke džamije. Među prvima je taj interes izrazila Islamska razvojna banka iz Saudijske Arabije, a interes su pokazale i neke druge institucije, naročito vjerske islamske institucije iz Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata te Islamska zajednica u Libiji. Riječ je o ustanovama koje su pomagale i izgradnju zagrebačke džamije. 
    
   
Deset tisuća primorsko-goranskih muslimana

    Riječka džamija će biti nova kulturološka činjenica u gradu Rijeci, Primorju. Iako muslimani ovdje žive zadnjih 50-ak godina, bogomolja će ih ipak drukčije upisati u kulturnu i religijsku sliku ovoga dijela Hrvatske. Što to znači za muslimane Hrvatske, što za Hrvatsku?
    – Od kraja Drugoga svjetskog rata do danas muslimani su postojali u tom dijelu Hrvatske. Mislim da je njihov broj bio i veći prije osamostaljenja RH nego danas kada je primorsko-goranskih muslimana oko 10 tisuća. Do sada nisu bili zamijećeni, jer nisu imali svoje bogomolje, a izgradnjom Centra muslimani će biti vidljiviji. Nadamo se da će dojam o muslimanima u Rijeci, nakon izgradnje džamije, biti isti onakav kakav je bio nakon izgradnje zagrebačke džamije. Nema razloga sumnjati da će to biti drukčije. Kulturološki i vjerski, Centar će Rijeci dati jednu drugu sliku, koje do sada, iako su muslimani u Rijeci živjeli, nije bilo. Stavovi zbog kojih je do sada gradnja džamije nekoliko puta usporavana apsolutno ne stoje i mislim da će muslimani u Rijeci, poput muslimana u Zagrebu, dokazati da njihova džamija pridonosi bogatstvu grada Rijeke.
   
   
U teškom položaju glede asimilacije

    Riječka će džamija biti treća u Hrvatskoj, a osječka, čija je gradnja također u najavi, četvrta. K tome, Islamska zajednica u Hrvatskoj ima oko 25 molitvenih prostora – jeste li zadovoljni »pokrivenošću« vjerskih objekata?
    – Do riječke džamije bio je trnovit put i sada nije važno samo osigurati sredstva da ju se izgradi, već treba osigurati da koliko god muslimani budu tu džamiju gradili, da i ona njih gradi. Jer, ne zaboravimo, muslimani su u vrlo teškom položaju glede asimilacije. Izgradnjom te džamije oni trebaju jačati svoju vjeru u sebe i to smatram mnogo mukotrpnijim poslom. Ne želim biti pretenciozan, ali mogu izraziti zadovoljstvo svojim radom i aktivnostima, jer želio sam da muslimani uistinu vjerski ojačaju i da im vjera bude pomoć za uspjeh u životu. Naša je dužnost bila osigurati mladima prostor, uvjete i slobodu djelovanja i mislim da smo i u tome uspjeli. Apsolutno sam zadovoljan pokrivenošću islamskih vjerskih objekata i radom Islamske zajednice.
    Kako ocjenjujete sadašnji položaj muslimana u hrvatskom društvu?
    – Taj je položaj jako dobar. Dobar sam poznavatelj i islama u Europi i mislim da položaj muslimana nigdje nije bolji nego u Hrvatskoj. U mnogim zemljama muslimani imaju silnih problema u vezi sa svojom vjerom, svojom kulturom, a u Hrvatskoj to nisu osjetili, osim kad je bila u pitanju politika, kad su bile izvanredne okolnosti. (novi list)

Previous articleNesretno zaljubljeni Riječanin plivat će od Rijeke do Cresa
Next articleHNS napokon priznao: Prva utakmica igrala se 1873. godine u Rijeci!

7 COMMENTS

  1. Drago mi je što je međureligijska suradnja došla do toga vrlo visokog nivoa. Međutim, mnogi katolici si postavljaju pitanje, jesu li toliko velike bogomolje neophodne za mali broj muslimana u Hrvatskoj, ili je to samo želja za oblježavanjem teritorija i mijenjanjem slike istinski kršćanske zemlje!?. Od završetka rata u BiH-u svake godine putujem kroz bosnu na more. Svake godine se iznova zaprepastim novim džamijama koje, kao poslije kiše, niču s brda i uzdignutijih mijesta u gradovima i selima?. Dijonicom kojom sam išao na more, samo uz cestu, uspio sam izbrojiti 83 džamije! Svatko bi mogao zaključiti da polovica novoizgrađenih džamija zjapi prazna. Međutim, jasno je da sama građevina izvana i pretjerano visoki minareti odaju jedno strahopoštovanje koje svima koji prolaze govore: “Ovo je naše! Mi smo tu”. Nadam se da takva situacija za koju godinu neće zahvatiti i Hrvatsku. I, toplo se nadam da ni jedna bogomolja neće biti s razlogom obilježavanja teritorija, nego, kako joj i ime govori, biti mjestom za molitvu.

  2. Ne bi li se onda takva taktika zapišavanja teritorija mogla prigovoriti i katoličkoj crkvi?? čak i s ovom dzamijom, broj vjerskih objekata po muslimanu u rijeci je puno manji od broja vjerskih objekata po katoliku…

  3. S velikim oduševljenjem pozdravljam gradnju riječke džamije.Džamija u Rijeci nije prijetnja domaćem stanovništvu već naprotiv, potvrdit će status Rijeke kao otvorenog grada, a uvjek je bila. Ne bojimo se mi muslimana ni džamije, jer svaki istinski vjernik želi drugom dobro. Mnogi muslimani, a pogotovo Bošnjaci ginuli su za našu Hrvatsku. Stoga ne vidim ni jedan razlog da i oni danas u našoj domovini osjećaju se ravnopravno s drugima, a to će postati onog trena kada ih budemo i unatoč razlikama među nama poštivali,upravo onakve kakvi i jesu. U Rijeci je pravoslavna crkva dugi niz godina,nikome ne smeta i ne smije. Ne vidim razlog zašto bi džamija. Naprotiv Rijeka će postati poslije ZG drugi grad s islamskim centrom,biti će bogatija. Domaćem stanovništvu će biti otvoren džamija i biti će to ni manje ni više nego RIJEČKA DŽAMIJA. Kada budemo išli uTunis,Tursku,Maroko ili dr. islamske zemlje.Sve informacije moći ćemo dobiti kod nas u našem islamskom centru Rijeka.
    Ajmo Rijeka , Forza fiume!!!

  4. lslam je kao rak,pogledajte malo što se događa u Parizu,neredi sve uzorkuje neprilagođena i prekobrojna zelna manjina.I mi si to dozvoljavamo u Rijeci,gradu kojim je hodao i pet dana boravio ‘Papa ivan pavao 2 !seremo sami u facu.Ali valjda će nam biti drago kada Korzom budemo morali proalitzi slušajući dreku s minareta i imamovo histeriziranje.
    I za neku gospodu katolička crkva nije zapišala teriotirj HR već ga je oplemenila, zapišavaju ga neki kao liberalistit,a ja samo živim za dan kada će bogohuilni riječki minaret biti išaran grafitima ili daj Bože odletjeti nebu pod oblake.

  5. Sramota je da svaki veći hrvatski grad ima pravoslavnu crkvu(zagreb, Sisak, Rijeka, Split, Osijek itd), a Hrv ima samo 2 džamije. Fala Bogu da se gradi džamija u Rijeci!!

  6. eee kiki allah ce ti pomoci…kako niko nikad to sto si rekao ne kaze u mom pristustvu…gunja

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here